Lezzet

Emek ve lezzet bir arada: Aydıntepe'de doğal salça mesaisi

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde sonbahar mevsiminin gelişiyle birlikte kışlık ev salçası hazırlıkları hız kazandı.

Abone Ol

Bayburt Postası - Maharetli ev kadınları, tarladan topladıkları domatesleri, sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya gelerek salça haline getiriyor.

Zahmetli bir süreç olmasına rağmen, kadınlar doğal ve lezzetli olması sebebiyle fabrika ürünlerini tercih etmiyor. Domatesler, odun ateşinde pişirildikten sonra tuzla birleştiriliyor ve kış aylarında kullanılmak üzere kavanozlarda serin yerlerde saklanıyor.

Hazırlık sürecini anlatan Hatice Yıldız, domateslerin tarladan toplandıktan sonra yıkanıp kabuklarından ayrıldığını ve kazanlarda odun ateşinde yarım saat kadar pişirildiğini belirtti. Pişirilen domatesler süzgeçten geçirilerek püre haline getiriliyor ve tohumlarından arındırılıyor. Sonrasında ise kıvam alması için tepsilere konularak 5-6 gün güneşte bekletiliyor. Hazırlanan salçalar, bozulmaması için tuzlanarak bidonlara dolduruluyor ve serin bir yerde muhafaza ediliyor.