Dr. Mehmet Doğan: "Bayburt, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın özüdür"

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan, Dede Korkut'un Türk Dünyası ile olan bağına değindiği konuşmasında, "Bayburt, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın özüdür" dedi.

Dr. Mehmet Doğan: "Bayburt, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın özüdür"

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi 5. Dede Korkut Bilim, Kültür,Sanat ve Spor Şenlikleri kapsamında 'Tarih ve Dil' konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak katılan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan, 'Dede Korkut ve Bayburt' konulu bir konuşma yaptı.

"Bayburt'ta Dede Korkut'un huzurundayız" ifadeleriyle sözlerine başlayan Dr. Mehmet Doğan, "Bayburt içimizdeki gurbet, Bayburt Türkiye'nin en büyük sılası. Sürekli gurbete gönderiyor evlatlarını, kendi nüfusunu sürekli azaltıyor. Son yüzyıl için Türkiye'nin her tarafı Bayburt'laştı diyebiliriz. İstanbul'da Rumeli Hisarı'nda boğazın Çoruhlanması bundan. Bayburtlular, Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de, Antalya'da gurbetteler. Bayburt, Bayburtlu olmayan hepimizin gurbeti" dedi.

"Zihnimizde Türk Dünyası ile bağın ilk kurulmasını sağlayan yer Bayburt'tur"

Dede Korkut anlatımlarının Türkçenin hüküm sürdüğü her yerde olduğunu, Bayburt'ta kabrinin olmasının bir tesadüf olmadığını, Bayburt'un Dede Korkut kitabında ismi geçen nadir yerlerden bir olduğunu belirten Doğan, "Dede Korkut, sadece Türkiye'nin değil, Azerbaycan'ın, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan'ın, hülasa Türkistan'ın. Böylece Bayburt yalnızca Türkiye değil Türkistan'dır. Zihnimizde Türk Dünyası ile bağın ilk kurulmasını sağlayan yer Bayburt'tur. Yani tüm Türk Dünyası ile bağımızı kuran bir şehirden bahsediyoruz. Bunun için Bayburt, Türkiye'nin, Türk Dünyası'nın hülasası, özü. Bu özü kavramak, acıyı ve sevinci, daha çok da yüzlerce yıllık katmerlenmiş derin hüzünleri keşfetmek ve aynı zamanda köklü şehirlerin maddesini aşıp ruhuna vücut etmek çok önemli. Benim için Bayburt'ta olmak, 19. asır büyük şairi Zihni ile birlikte olmak demektir" diye konuştu.

"Dede Korkut kitabı okumak bir Türkçe şenliği ile karşılaşmaktır"

Hikayelerin içeriğine değinen Doğan, Dede Korkut anlatımlarının bireyin değil, toplumun hikayesini anlattığına vurgu yaptı.

"Dede Korkut kitabını okumak bir Türkçe şehrayini ile karşı karşıya kalmaktır" diyen Dr. Mehmet Doğan, kitabın Türkçe şenliğine kapı araladığını, Türkçenin ifade güzelliklerinin en saf haliyle bu kitapta yer aldığını söyledi. "Dede Korkut kitabından bahsetmek Bayburt'tan bahsetmektir. O kitap bizi anlatıyor. Bayburtlu'yu anlatıyor" diyerek sözlerine devam eden Doğan, "Dede Korkut havamıza, toprağımıza, suyumuza karışmıştır. Biz kimiz sorusunun cevabı, tereddütsüz biz Dede Korkut'uz, Dede Korkut kitabında anlatılan insanlarız şeklinde cevaplamak en doğrusu olur"şeklinde konuştu. Dede Korkut hikâyelerinin yalınlık içerisindeki ihtişamının gözlemlendiğini, kitaptaki üslubun günümüz anlatma tekniğine asla yabancı olmadığınıifade eden Mehmet Doğan, Romanımız, hikayemiz kuşkusuz 5. asır önce bu şaheserlebaşladı. O bir Oğuzname. Yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan hikâyeler 15.yüzyıl sonunda yazıya geçirildi. Bunu kim yaptı ise çok büyük bir iş yaptı.Bizi bize anlatan, bizim dilimizle anlatan ve ruhumuzu dalgalandıran bireserimiz oldu" dedi.

Doğan, Orhun Kitabeleri, Divan-ı Lügat-it Türk ve Dede Korkut kitaplarının Türk edebiyatı için kıymeti biçilemez derecede temelmetinler olduğunun altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih Buğra Görgülü 2 yıl önce

Öncelikle Hocam'a hürmet ediyor ve ömrüne bereket diliyorum. Duygularımıza tercüman olmuş. Kendisinin de belirttiği gibi 'Bayburt, Türk dünyasının özüdür ve mihenk taşıdır.' Bayburt, Türkçemizin huzurla yaşadığı ve yaşatıldığı yerlerin başında gelir. Bayburtlular hayata Türkçe bakar, hayatı Türkçe yorumlar. Bayburtlunun edebi ve edebiyatı hep Türkçedir. Bayburtlunun duruşu Türkçedir. Gönül coğrafyamızdaki, gurbetteki ve sıladaki bütün hemşehrilerimize saygılarımı arz ediyor ve selamlarımı gönderiyorum.