Lezzet

Bayburt'ta kışlık kavurma için kazanlar kuruldu

Bayburt'ta yaşayanlar, kış aylarında tüketmek üzere geleneksel kavurma hazırlıklarını sürdürüyor. Bu gelenek, bölgedeki birçok aile tarafından nesilden nesile aktarılıyor.

Abone Ol

Bayburt Postası - Sabahın erken saatlerinde başlayan hazırlıklar için kazanlar kuruluyor ve meşe odunu ateşinde etler kavrulmaya başlıyor. Yaklaşık 2 saat boyunca büyük kazanlarda kendi yağında kaynatılan etler, suyu çekilinceye kadar pişiriliyor. Pişirme sırasında kazan dibinin tutmaması için etler tahta çubuklarla karıştırılıyor ve istenilen kıvama geldiğinde kaplara alınıyor. Kavurmaların üzerine, kazanın dibinde kalan kızgın yağ dökülerek korunması sağlanıyor.

Kışlık et ihtiyacını karşılayan bu kavurmalar, özellikle soğuk hava şartlarında misafirlere et ikramı yapmak için hazırlanıyor. Yılbaşından sonra tüketilmeye başlanan kavurma, yöresel yemeklerde de kullanılıyor ve özellikle soğuk haliyle kahvaltılarda önemli bir yer tutuyor.

Kavurma yapanlardan Şeyma Aydoğan, "Atalarımızdan beri kavurma yapma bizim kültürümüzdür" diyerek, imkanı olan her ailenin 2-3 küçükbaş hayvan kestiğini ve bu geleneğin hala yaşatıldığını belirtiyor. (İHA)