Bayburt Postası - Şingah Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da evlerinin önünde bir araya gelerek imece kültürünü yaşatıyor. Leğenlerde bol suyla yıkanan yünler, çuvallarda süzüldükten sonra tellere asılarak kurutuluyor. Ardından muşambaların üzerine serilen yünler, odun sopalarla saatlerce çırpılarak tiftiklerine ayrıştırılıyor. Son aşamada bezlerin üzerinde güneşte tekrar kurutulan yünler, kışlık ev tekstili ürünlerinde kullanılmak üzere hazır hale getiriliyor.

"Burası Kış Memleketi, Yünsüz Yapamayız"

Mahalle sakinlerinden Zübeyde Tutar, komşusu Emine Oruç ile birlikte yürüttükleri bu zahmetli sürecin yaklaşık iki gün sürdüğünü ifade etti. Yünün sağlık açısından vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Emine Oruç ise şunları söyledi:

Sırakayalar Şelalesi yeni yüzüyle turizme kazandırılıyor
Sırakayalar Şelalesi yeni yüzüyle turizme kazandırılıyor
İçeriği Görüntüle

"Elyafta yatmayı biz de biliyoruz ancak yün çok daha sağlıklı olduğu için günlerce bu zahmete katlanıyoruz. Burası kış memleketi, yünsüz yapamayız. Her yıl aynı özveriyle bu geleneği sürdürüyoruz."

Bayburt’ta kadınların yaz aylarında sürdürdüğü bu meşakkatli mesai, köklü bir yaşam kültürünü korumanın yanı sıra dayanışma ve el emeğinin nesilden nesile aktarılan en güzel örneklerinden biri olmaya devam ediyor.

Bayburtta Kadinlarin Geleneksel Yun Mesaisi Basladi1Öznur Demir / Bayburt İHA