Bayburt Postası - Müze, bu etkinlikle Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş bir güzelliğini yeniden hatırlattı.

Şenliğe katılan kalabalık bir grup, müze bahçesinde yakılan ateşler üzerinde büyük kazanlarda buğday kaynattı. Haşlanan buğdayın yöredeki ismi olan 'hedik', kuru üzümle birlikte misafirlere ikram edildi.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nden 'Hedik Şenliği' Daveti
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nden 'Hedik Şenliği' Daveti
İçeriği Görüntüle

7 Hedik Senligi Anadolunun Paylasma Gelenegini Genc Kusaklara Tasidi5Şenlik, sadece bir lezzet etkinliği olmanın ötesine geçti. Serdar Eslek ve Cengiz Acun'un söylediği türküler eşliğinde davul zurna eşliğinde yöresel barlar oynandı.

Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, şenliğin amacının "Anadolu'nun unutulan güzelliklerini hatırlatmak, paylaşma duygusunu genç kuşaklarla yeniden buluşturmak" olduğunu belirtti. Yavuz, müzenin Ağustos ayında gerçekleştirdiği Harman Şenliği'ne de atıfta bulunarak, buğday hasadından hedik yapımına kadar olan sürecin önemine dikkat çekti.

7 Hedik Senligi Anadolunun Paylasma Gelenegini Genc Kusaklara Tasidi6Kenan Yavuz, "Birlikte üretmenin, birlikte sevinmenin, birlikte bereketin sembolü olan harmandan başlayan bu zinciri müzemizde buluşturduk. Ağustosun başında harman şenliğimizi yaptık. Patosumuzu vurduk, gemimizi sürdük, tırpanla biçtik, bağlarımızı bağladık, buğdayları samanlardan ayıkladık ve temizledik. Buğdayları getirdik ateşler yaktık, kazanlarda kaynattık ve bugün hediğimizi yapacağız ve sizlere ikram edeceğiz" dedi.

Kenan Yavuz, müzenin bu tür etkinliklerle kültürel mirası kayıt altına alıp görünür kıldığını ve tüm dünyadan takdir ve ödüller aldıklarını vurguladı. Yavuz, bugüne özel Luru Han'da konaklayan ve ilk kez bu güzelliği deneyimleyen misafirler için de etkinliğin önemli bir anı olarak kalacağını ekledi.

7 Hedik Senligi Anadolunun Paylasma Gelenegini Genc Kusaklara Tasidi2