Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi başladı

Atatürk Üniversitesi İletişim ve Açık Öğretim fakültelerince organize edilen kongrede bilim adamları, oyunun felsefesi, oyun kültürü, milli kimliğin inşasında oyun ve oyuncak konularında sunum yapacak.

Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi başladı
Bayburt Postası -  Atatürk Üniversitesi İletişim ve Açık Öğretim fakültelerince organize edilen Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi başladı. Kongre kapsamında, akıl oyunları sergisi, geçmişten günümüze oyuncaklar ve yöresel bebekler sergileniyor.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesince organize edilen Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, göreve geldiğinde Erzurum'un oyuncak merkezi haline gelmesi için proje başlattıklarını belirtti.

Kongrede, oyun ve oyuncak sektörünün felsefesinin konuşulacağını dile getiren Sekmen, "Ülkemize getirisini de konuşmamız lazım. Bundan bir hafta önce Erzurum'a, Oyuncak İhtisas OSB'si kurdurma kararı alındı. Türkiye'nin ve dünyanın oyuncağı Çin'de üretiliyor. Hem paramız dışarı gidiyor hem de sağlıksız ürünler ülkemize geliyor. Kendi paramızla kendi çocuklarımızı sağlıksız hale getiriyoruz" diye konuştu.

Sekmen, yüz yıllardır süre gelen oyunların yaşayan tarih olduğunu ifade ederek, toplumun yaşadığı, paylaştığı kültürün oyun sayesinde gelecek nesillere aktarıldığını söyledi.

Anadolu'nun köy ve kent hayatını süsleyen oyun kültürünün gelişen teknolojiyle yerini oyuncaklara bıraktığını hatırlatan Sekmen, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki oyuncak sektörü Avrupa'ya nazaran daha az gelişmiş durumdadır. Her geçen gün gelişen oyuncak sektörü de ülkemizde arzu edilen yere ulaşacaktır. Her şeyden önce ekonomiyi geliştirmek zorundayız. Oyuncak sektörünün gelişmesi hem ekonomiye katkı sağlayacak hem de sağlıksız ürünlere 'dur' diyecek. Yurt dışından gelen oyuncakların çok büyük riskleri var. Bu ithalatın durdurulması, bu tip sağlıksız ürünlerin girişini durdurmak için laboratuvarlara ihtiyacımız var. Sağlıkta dayanıklı ürünler üretmemiz gerekiyor. Erzurum'da oyuncak sektörünün merkezini oluşturacağız. Yine, Atatürk Üniversitesi ile şehrimizi sağlık ve medikal ürünler merkezi yapma konusunda da girişimlerimiz devam ediyor."

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi'nin Türkiye'de ilk olduğunu belirtti.

Oyun ve oyuncakların da uzmanlık istediğini ifade eden Koçak, "Her insan bir oyuncudur. Yeryüzü bir oyun sahnesidir. Bugüne kadar yaşayanlar bazı oyunlar oynadılar, oyuncaklar icat ettiler. Oyuncak insan zekasının bir ürünüdür. Oyuncak bir kültürün başka bir kültüre veya geleceğe aktarılması demektir. Oyunlarla insanlığa faydalı olmak en önemli unsurdur. Bazı oyun ve oyuncakların insan sağlığına ne kadar zararlı olduğunu görüyoruz. Bu noktada da bilim insanlarına büyük görev düşüyor." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katılımıyla oyun ve oyuncak sergisi açıldı.



Yavuz: "Herkes artık doğduğu yerde doymalı.."

Petkim ve SOCAR olarak projeye lojistik destek vereceklerini açıklayan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, kongrede bir sunum yaptı. Sunum sonrası projeyi değerlendiren Yavuz, şunları söyledi:

"Atatürk Üniversitesi tarafından organize edilen Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi’ne katılmak için Erzurum'dayız. Sanayi Bakanlığımızında onayıyla Erzurum'da oluşturulacak Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ön çalışmalarını konuştuk. Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi'nin amacı, Erzurum’da bir oyuncak üretim kümesi oluşturmak. Türkiye bir altyapı devrimi gerçekleştirdi, artık üretimi Anadolu’nun her tarafına yaymak durumundayız. Herkes artık doğduğu yerde doymalı. 1 milyar dolarlık oyuncak pazarının yüzde 85’i Çin tarafından kontrol ediliyor. Uzakdoğu’dan üretilerek getirilen oyuncaklar, ikincil plastikten ve kalitesiz olarak yapılıyor. Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden bu oyuncaklara karşı etkin önlemler alınmalıdır. İthal edilen tüm oyuncaklar akredite edilen laboratuvarlarda yüzde yüz kontrole tabi tutulmalıdır. Oyuncak yerli üretimi ithalat proseslerinden kaynaklanan haksız rekabetle karşı karşıyadır. Düşük kaliteli, sağlıksız ve tek kullanımlık oyuncaklar, evlerimizi oyuncak çöplüğüne dönüştürmüştür.

14 yaş altı 19 milyon çocuğumuz var. Dünyanın en genç nüfuslarından bir tanesiyiz. Oyuncak sektörü açısından en cazip pazarız, ancak pazarını bu kadar yüksek oranda ithalatçılara teslim eden tek ülkeyiz. Erzurum’da gerçekleştirilecek oyuncak kümesi ile tasarımdan AE-GE’ye, ambalajdan üretim proseslerine, kalıpçıdan nakliyeciye uzanan değer zincirini yaratabiliriz. Böylece Erzurum, Kafkaslardan Orta Asya’ya, Batı Anadolu’dan Orta Doğu’ya, tüm bölgenin oyuncak üretim merkezi olma kapasitesine sahiptir.

Petkim olarak, yıllardır oyuncak sektörünün içinde barındırdığı tehditleri kamuoyumuzla paylaşmaya gayret ediyoruz. Sağlıksız, kalitesiz ürünler için hem dövizimizi yurtdışına akıtıyoruz hem kendi insanımızı işsiz bırakıyoruz.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımızın Sanayi Bakanlığı ile başlattığı bu girişime Petkim ve SOCAR olarak lojistik destek vereceğiz. İnanıyoruz ki Ekonomi, Sağlık, Sanayi, Maliye ve Çevre Bakanlıklarımız arasında oluşturulacak bir proje ekibi en kısa zamanda bu rüyayı hayata geçirebilecektir."

Erzurum programında, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen ile de bir araya gelen Yavuz, Sekmen'e daveti ve misafirperverliği için teşekkür etti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
25erz25 9 yıl önce

sekmen bey de erzurum u her bir şeyin merkezi haline getirmek için proje başlattı.. iyi güzelde daha hiç bi şeyin meyvesini alamadık orası sıkıntılı..