Bilirkişi Heyeti'nden Dikmetaş'taki HES Projesine onay yok!

Bayburt’un Dikmetaş köyünde yapılması planlanan HES Projesi’ne bilirkişi heyeti onay vermedi.

Bilirkişi Heyeti'nden Dikmetaş'taki HES Projesine onay yok!
Bayburt Postası - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ÇED raporuna ihtiyaç duyulmadan projenin uygulanmasına karar verilen bölgede, dönemin muhtarı Hasan Çoruh’un 5 yıllık hukuk mücadelesi sonuç verdi. Erzurum 1. İdari Mahkemesi’nin görevlendirdiği bilirkişi heyeti alanda yapılması planlanan HES projesine onay vermedi.

Dikmetaş köyünde tarım arazilerini sulayan sulama kanallarını da yok ederek inşa edilip, Buğdaylı, Tepetarla, Konursu, Değirmencik, Aydıncık ve Adabaşı köylerini de etkileyecek olan Aydıntepe Regülatörü ve HES Projesi için istenen Bilirkişi Raporu; doğanın, Çoruh Nehri’nin, bünyesinde barındırdığı milyonlarca canlının ve suyundan yararlanan yüzlerce çiftçinin lehine çıktı.

5 yıl süren HES projesi ile süreçte sırasıyla şunlar yaşandı:

• 2015 yılında HES projesini hayata geçirecek ilgili firma zemin etüdü için bölgeye geldi.
• Dönemin Muhtarı Hasan Çoruh, Jandarma ile irtibata geçerek çalışmayı durdurdu.
• İlgili firma Ankara’da izinleri aldı ve zemin etüdü yapıp, proje hazırlamaya başladı.
• Bu aşamada Hasan Çoruh, Dikmetaş, Buğdaylı, Değirmencik ve Konursu köyü muhtarlarıyla ortaklaşa bir metin hazırlayarak, 900 imzayla dosyayı 12 ilgili kuruma gönderdi. 
• Ankara’dan herhangi bir ses çıkmadı fakat Trabzon DSİ 22. Bölge Müdürlüğü projeyi revizeye gönderdi. 
• Revizede değişiklik olarak sadece, Trapez (V) kanalı olan bölümler, (U) Kanala çevrildi! 
• Revizeden sonra proje kabul edildi. 
• Hasan Çoruh, bunun üzerine DSİ’yi mahkemeye verdi.
• Dava devam ederken, Bayburt’tan giden raporlar doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘ÇED Raporu gerekli değildir’ kararını açıkladı.
• Bu verilen karara istinaden Bayburt İl Genel Meclisi bölgede inşaat için imar izni verdi. 
• Daha sonra Hasan Çoruh, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı ÇED Raporu kararına yönelik mahkemeye verdi.
• Erzurum 1. İdari Bölge Mahkemesi’nde dava görülmeye başlandı. 
• Mahkeme Çoruh'un savunmalarını dinleyerek, davaya bilirkişi tayin etti. 
• Bilirkişi heyeti bölgeye gelerek incelemeler yaptıktan sonra HES projesinin yapılamayacağına dair raporunu açıkladı.

Bilirkişi Heyeti Raporunun sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Dava konusu alanda yapılacak HES projesinin, tarım arazileri-arazi kullanımı-sınıflandırılması, su kullanım hakları, flora-fauna değerlendirmeleri, hayvancılık faaliyetleri, arazi toplulaştırması, yeraltı suları, proje alternatifleri ve doğal yaşam açısından Çevre Kanunu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olmadığı, projede yer alan bilgilendirme ve önlemlere yönelik açıklamaların daha çok literatür bilgilerine yönelik ve alanı temsilden uzak olduğu, dava konusu projenin iletim hattı güzergahı ile ilgili çevresel etki değerlendirmesi çalışmalarının büyük bir kısmının projenin gerçek etki alanı üzerinde yapılmadığı, proje alanında yürütülecek faaliyetin işletme kapasitesi, kullanılacak teknik donatım ve yöntem gözetildiğinde, Çoruh Nehri (Masat Çayı) üzerinde yapımı planlanan Aydıntepe Regülatörü ve HES Projesi ile ilgili alınan “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir” kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığı görüş ve kanaatindeyiz.”  

Çoruh'tan teşekkür...

5 yıllık bir mücadelenin sonucunda Çoruh'un bir bölümünü yok olmaktan kurtaracak sonucu alan Hasan Çoruh, gazetemize yapmış olduğu açıklamada, bilirkişi raporu ile birlikte mahkemenin olumlu bir karar vereceğine inandığını belirterek, süreçte yanında olan köy muhtarlarına, özellikle İstanbul’da ikamet eden köylülerine teşekkür etti. 

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çoruh'un sesi 4 yıl önce

Bu habere çok sevindim, şirketlerin cebi dolacak diye güzelim doğayı mahvederek, Çoruh'un zaten az olan suyunu çalmak vatandaşa hiçbir fayda vermiyor. Masat bölgesindeki HES'in kime faydası var, elektrik üretiyor da Bayburtlu elektriği ucuza mı kullanıyor? Hem tüm insanların hem de doğadaki tüm canlıların hakkını A şirketi para kazanacak diye satmak hem insana hem doğaya en büyük hakarettir.

Avatar
Rıfat YILDIZ 4 yıl önce

Hasan Çoruh bey,
Sizi kutluyorum.
HES raporu gerekli görmeyenleri ve onları destekleyenleri özeleştiri yapmaya davet ediyorum.

Avatar
Durdu KARADENİZ 4 yıl önce

Çevre katliamına sebep olacak ve yöre halkına büyük mağduriyet yaşatacak olan HES çalışmasının durdurulmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Avatar
v.kaldirim 4 yıl önce

Allah razı olsun HES ler doğayı öldürür.

Avatar
Bayburt 4 yıl önce

Milletin adalete olan güveni tazelendi buna çok ihtiyaç vardı.ankaradan ve il genel meclisinden geçen kararların adalete toplaması manidar muhtarın azmi ve kararlılığı takdire şayan

Avatar
Ramazan Kurt 4 yıl önce

Muhtar beye çok teşekkür ederim. Birileri zengin olacak diye 5 köyün arazisi mahv olacaktı.

Avatar
Ozan 4 yıl önce

Muhtar büyük iş başarmış. Hes olan her yerde böyle muhtarlar olmalı. Aynı zamanda bilirkişiyide tebrik etmek gerek. Yerli ve milli bir görev yapmışlar.

Avatar
Hatice çoruh 4 yıl önce

Tüm çabalarına ve gayretlerine teşekkür ederiz Hasan amca. Sen doğru bildiğin yolda çaba gösterirken seni hak etmeyen çok Kişiler var.