Bayburt'ta ata tohumundan üretilen bal kabaklarında hasat dönemi

Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi (GEZEKODER), haziran ayında ekim döneminde eğitim verdiği ortaokul öğrencilerine, hasat döneminde de bilgilendirme yaptı.  

Bayburt'ta ata tohumundan üretilen bal kabaklarında hasat dönemi

Bayburt Postası - Derneğin yönetim kurulu üyesi olan ve uzun yıllardır organik tarım ürünleri yetiştiren İsmail Öksüz, öğrencilere verdiği bilgide, bu yıl sadece bal kabağı üretimi yaptıklarını ve hasat döneminin geldiğini söyledi.

Kabaklarla dolu tarlada öğrencilere organik üretimin önemini anlatan Öksüz, dernek olarak ata tohumlarının yaygınlığını artırmak için başlattıkları çalışmanın, önümüzdeki yıl itibariyle bitki çeşitliliğinin artırılarak devam edileceğini bildirdi. 

Organik üretimde zamanlamanın çok önemli olduğunu söyleyen İsmail Öksüz, “Bitkide büyüme hızını ayarlamak çok önemli. Mesela bu kabaklar sadece çiftlik gübresi kullanılarak üretildi. Buna ilaveten büyüme hızına müdahale etmedik. Yani suya ihtiyacı olduğunda su verdik. Yaklaşık 3 aylık bir zaman sonrasında kabaklarımız için hasat dönemine ulaştık. Mesela yetiştirmiş olduğumuz kabağa hormon katılmış olsa, fazla su verilerek büyüme hızına müdahale edilse bu süreden çok daha kısa bir sürede bu ürün elde edilebilir. Fakat dediğimiz gibi hayatta en önemli servetimiz sağlığımız. Bunun için organik tarım, ata tohumu diyoruz” dedi. 

Ürettikleri kabakların 5 ile 10 kilo arasında değiştiğini ifade eden İsmail Öksüz, “Kabaklarımızı kısa bir süre içerisinde kuracağımız stantlar eşliğinde öngörülen kilo aralığı da budur. Bunun üzerinde olanlar hormonludur, sağlıksızdır, tadı da yoktur” diye konuştu. 

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Öksüz, “Yarın, öbürgün hepinizin ayrı ayrı meslekleri olacak. Hepinizin bir evi olacak bahçesi olacak veya bir apartmanda oturacak. Apartman yanlarındaki boşluklarda veya evinizde saksıda bu ürünleri üretebilirsiniz. Biz dernek olarak bu ata tohumlarını sizlere ulaştırmak için varız. Ben hepinizden buna önem vermenizi istiyorum. Bu ata tohumu meselesi bizim gelecek meselemiz” şeklinde konuştu. 

Kendilerine dışardan tohum verildiğini, bu ürünleri ekerek sebze elde edebildiklerini fakat bu ürünlerden bir daha tohum alamadıklarını ifade eden İsmail Öksüz, “Tohum alamadığımız ürünler hormonlu ürünlerdir. Ata tohumu dediğimiz herhangi bir katkı katılmadığı sürece her yıl sürekli tohum verir” dedi. 

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan ve önümüzdeki yıldan itibaren bitki çeşitliliğini artıracaklarını söyleyen Öksüz, “Türkiye’de ata tohumu çeşitliliğine katkı sunacak, Bayburt’u da yeni ata tohumları ile buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

Öksüz, Teknoloji Tasarım Öğretmeni Oktay Polat nezaretinde etkinliğe katılan öğrencilere ve okul müdürü Mahir Pamukçu’ya teşekkürlerini iletti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.