'Sobacıoğlu' İsmet Demir ile yarım asırlık mesleği üzerine...

Bayburt'ta yarım asırdır soba üretimi yapan İsmet Demir, doğalgazın kente girişiyle birlikte üretim alanında sektör değiştirdi.

'Sobacıoğlu' İsmet Demir ile yarım asırlık mesleği üzerine...

Bayburt Postası - Doğalgazın Bayburt'a gelmesiyle birlikte zamanla soba üretimini durduran İsmet Demir, taş ve topraktan ürettiği mangalları Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesine satıyor.

İsmet Demir 63 yaşında. Dede Adil Demir'in, baba Seyfettin Demir'in de mesleği olan sobacılık Bayburt'ta 'Sobacıoğlu' olarak tanınmalarına vesile olmuş. İşyerinin ismi de Sobacıoğlu Ticaret. 

İsmet Demir, Hapan caddesindeki babasının dükkanına, eğitiminden ara bulduğu vakitlerde çırak olarak giderken, babasını kaybetmesi ile çocuk yaşta işin başına geçmiş.

Babası öldüğünde 13 yaşında olan ve evin tek erkek çocuğu olduğu için ortaokulu terk ederek işin başına geçen İsmet Demir, bugün emeklilik günlerini işyerinin satış mağazasında geçiriyor.

50 yıldır üretim yapan İsmet Demir, artık sadece satış yapıyor. İşin üretim kısmını 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi'ndeki atölyelerinde çocuklarına bıraktığını söyleyen İsmet Demir, "Artık onlar üretiyor, ben sadece satış yapıyorum. Yapamayacakları bir şey olunca da yılda ancak bir iki kez olmak üzere iş el atıyorum" diyor.

Babası Seyfettin Demir'in Türkiye'de yeniliklere imza atmış bir usta olduğunu anlatan İsmet Demir, Türkiye'de ilk yanmış yağla yanan sobayı babasının yaptığını, ısıyı tutup gövdeye yayan bir sistem olduğu için halk arasında 'cimri' olarak anılan kalorifer sistemini de 1972 yılında babasının imal ettiğini belirtiyor.

40 yıl boyunca soba ürettiğini söyleyen İsmet Demir, 1990'lara kadar Bayburt'ta yıllık 800 sobayı kendisi ürettiğini, dışardan getirdikleri ile yılda 2 bin sobayı rahat sattığını anımsıyor.

Doğalgazın Bayburt merkeze girmesiyle birlikte işlerin komple kesildiğini, köylerdeki vatandaşların da yüzde 70'inin kış aylarını büyükşehirlerde geçirdiği için sobaya ihtiyaç kalmadığını söyleyen İsmet Demir, artık soba üretmediğini, dışardan satın aldığını ifade ederek, soba fabrikalarının bu yıl dövizden dolayı hammaddeye gelen yüzde 70 zammın tamamını soba fiyatlarına yansıtmadığını da dile getirdi.

Kovalı sobaları 950 liradan, çift fırınlı sobaları ise 2 bin 50 liradan satışa sunan İsmet Demir, dayanıklı tüketim mallarında kar oranının en az yüzde 40 olması gerektiğini ifade ederek, fiyatlardaki inanılmaz artışları vatandaşa yansıtmamak için kar marjını minimum derecelere çektiklerini belirtti.

Son 10 yılda mangal üretimi ve havalandırma sistemi yapımı ile uğraştıklarını söyleyen Demir, taş ve topraktan yapılan, etin ateşle temas etmediği bir sitemle ürettikleri mangalları Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesine toptan sattığını ifade etti.

İstanbul, Yalova, Bursa gibi illerden de toplu siparişler aldıklarını söyleyen İsmet Demir, çocuklarına devrettiği işte her yıl makine parkurlarını yenilediklerini aktardı. İsmet Demir, yılın tamamında mangal ürettiklerini, toptan satışların yanı sıra Hoca Ahmet Yesevi caddesindeki işyerinde perakende satışlara devam ettiklerini de sözlerine ekledi.   

Haber: Murat Okutmuş


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.