Meyve Bahçelerinde bakım zamanı

Bayburt Tarım ve Orman Müdürlüğü, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyve ağaçlarında budama ve aşılama işlemi başlattı.

Meyve Bahçelerinde bakım zamanı
Bayburt Postası - Müdürlükten yapılan açıklamada, il ve ilçelerde meyve ağaçlarında bahar döneminde uygulanan aşı yöntemleri, budama ve bakım işlemleri konularında üreticilere gereken teknik desteğin sağlandığı ifade edildi.

Meyve ağaçlarında yapılan budama ve aşılama işlemlerinin faydalarından bahsedilen, kurumdan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur. Meyvecilikte özen gösterilmesi gereken konuların başında budama ve terbiye sistemleri  gelmektedir, gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Meyve üretiminde budamanın en önemli fonksiyonu vegatatif ve generatif dengeyi kurmak yanında ağacın hastalıklı ve zararlılardan etkilenmiş bitki parçalarının bahçeden uzaklaştırılmasıdır. Meyvecilikte budamada göz önünde alınacak en önemli faktörler; budama zamanı ve budama tekniğidir. Budamayla meyve ağaçlarının güzel ve kaliteli bir taç oluşturmasını sağlayarak ağaçlardan bol ve kaliteli ürün alabilmek  amaçlanmaktadır. Budama tekniği ve meyvecilikte çeşit seçimi, dikim mesafesi, gübreleme, sulama, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele meyveciliğin vazgeçilmez unsurlarıdır. Diğer en önemli husus ise meyvecilikte aşılamadır, aşılamadaki amaç erken meyveye yatan, mevcut meyvenin cinsini iyileştirerek kaliteli ve dengeli ürün veren bahçe tesis etmektir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.