Süreyya Hancı, meme kanserine dikkat çekti

İyi Parti Kadın Kolları Bayburt İl Başkanı Süreyya Hancı, kanser türleri arasında en çok görülen Meme Kanseri hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Süreyya Hancı, meme kanserine dikkat çekti

Bayburt Postası - Hancı, ekim ayının dünyada meme kanserine dikkat çekmek ve erken teşhisin önemini hatırlatmak için farkındalık ayı olduğunu belirtti. Her yıl 685 bin kadının meme kanserinden yaşamını yitirdiğini bildiren Hancı, vatandaşları erken teşhisin yolunu açan düzenli muayene olmaya davet etti. 

Süreyya Hancı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Her 5 kişiden birinin yaşamı boyunca kansere yakalandığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu sebeple kansere karşı erken tanı ve sağlıklı yaşam kurallarına uyulması toplum için büyük önem taşımaktadır.

İçinde bulunduğumuz Ekim ayı, Türkiye’de ve Dünya’da meme kanserine dikkat çekmek ve erken teşhisin önemini hatırlatmak için farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Kanser türleri arasında en çok meme kanseri görülmektedir, bununla beraber en yüksek tedavi başarısı da meme kanserinde elde edilmektedir. 

Her yıl 2,3 milyon kişiye meme kanseri tanısı konulmakta ve 685 bin kadın meme kanserinden yaşamını yitirmektedir. Her 8 kadından biri yaşam boyunca meme kanserine yakalanma riskine sahiptir. Bu sebeple meme kanseri ile ilgili bilgili ve bilinçli olmamız gerekmektedir.

Türkiye'de her 5 meme kanseri tanısı konulan kadınlardan biri 40 yaş altındadır. Özellikle genç nüfusun farkındalığının artırılması elzemdir. Erken tanıda hastaların yüzde 90'ı iyileşmektedir. 20-40 yaş arası olanların ayda bir kendi kendine kontrol yapmaları ve iki yılda bir meme muayenesi yaptırmaları, 40 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın ise ayda bir kendi kendine kontrol yapmaları, yılda bir meme muayenesi yaptırmaları ve iki yılda bir mamografi çektirmeleri erken teşhis için çok önemlidir.

Tüm kanserlerde olduğu gibi, sağlıklı yaşam kurallarına uyarak kanseri engelleyebiliriz. Sigara kullanmamak, Akdeniz diyetiyle beslenmek, alkol kullanmamak, sağlıklı kiloda kalmak, annelerde 1,5 - 2 yıl emzirmek, haftada 150 dakika egzersiz yapmak gibi basit kurallarla neredeyse kanser türlerinin 3'te birine yakınını önleyebilme ihtimalimiz bulunmaktadır.

Küresel düzeyde her yıl 12 milyondan fazla insanın kanser olduğu bir dönemde, sorumluluklarımızın bilincinde olarak kansere karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Çünkü biz farkındayız, hep birlikte kanseri yeneceğiz

Hepinize saygılar sunuyorum."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.