Bayramda midenizin tadı kaçmasın

Ramazan ayındaki uzun oruç saatlerinin ardından bayramda vücudumuzun normal yeme düzenine dönmesi zaman alıyor.

Bayramda midenizin tadı kaçmasın
Bayburt Postası - Ramazan ayındaki uzun oruç saatlerinin ardından bayramda vücudumuzun normal yeme düzenine dönmesi zaman alıyor. Yeme alışkanlığının birden bire değişmesi, hem bayramını hem de tatilinizi kötü geçirmenize neden olabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olanlar aşırıya kaçmadan, daha düzenli beslenmeli. Liv Hospital Ulus Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata mide rahatsızlığı olanların bayram boyunca tatilde nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı.
 
Bayram gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile geçmesin

Reflüsü olanlar az ve sık sık yemeli, uyumadan 2-3 saat önce beslenmeyi kesmeli, akşam yemeklerini de hafif gıdalarla geçirmeli. Ancak oruç tutan reflü hastaları genelde bu önerilerin tersini yaparak besleniyor. Bu da kaçınılmaz olarak mide hastalıklarını tetikliyor. Uzun açlık sonrası ağır öğünler ya da sahurda yenecek kalorisi yüksek yiyeceklerin şişkinlik mide ağrısı, hazımsızlık, gastrit gibi sıkıntılara yol açıyor. Mide bağırsak sistemi Ramazan sonrasında da bayramda yeni düşmanlarla karşılaşıyor. Bayramın vazgeçilmezi ve en güzel yanlarından biri olan ev ziyaretleri beraberinde ikram edilen tatlılar, şekerlemeler sindirim sitemini iyice zorluyor. Bayramda gün içerisinde dört - beş yer ziyaret edilip tatlılar yenildiğinde mide yükü artıyor ve gaz, şişkinlik, karın ağrısı ile sonuçlanıyor.

Kurallara uyun, şeker gibi bir bayram geçirin

Bayramda kahvaltılara dikkat. Öncelikle insülin salınımını az uyaracak, tokluğu pekiştirecek gıdalar tercih edilmeli. İlk kahvaltılar kesinlikle kızartma hamur işi ya da tatlı içermemeli. Klasik diye tabir edebileceğimiz peynir zeytin yumurta bal ve bol miktarda yeşil sebzeler tercih edilmeli.
Zeytinyağlı yemekler, çorbalar, sebze yemekleri tercih edilmeli. Gün içerisinde klasik Türk mutfağı olarak isimlendirilen (az yağlı ve salçalı olacak şekilde) zeytinyağlı yemekler tüketilmeli.
• Tatlı olarak baklava, börek tarzı gıdalar yerine sütlü tatlılar tüketin. Sıcak yaz günlerinde faydasının yanında, meyveli dondurmalı yiyecekler de tüketilmelidir. Tüm bu gıdalar gaz ve şişkinlik oluşumunu azaltacaktır.
• Alınan kilolar zor veriliyor. Az az sık sık yemek ve metabolizmayı sık sık uyarmak son derece önemli. Yine badem, avokado, ceviz, çiğ sebzelerin ara öğün olarak tüketilmeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.