Bayburt'un "lor dolması"na coğrafi işaret

Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin "lor dolması" için Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı "coğrafi işaret" başvurusu onaylandı.

Bayburt'un "lor dolması"na coğrafi işaret
Bayburt Postası - Tarihi İpek Yolu güzergahında birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bayburt'ta, yöresel ürünleri katma değere çevirmek için başlatılan "coğrafi işaret" çalışması kapsamında ilk tescili "lor dolması" aldı.

Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylandı.

Dernek Başkanı Leyla Karabulut, geçmişten günümüze miras olarak ulaşan birçok yöresel ürünün, coğrafi işaretle geleneksel özellik ve kalitelerini koruyarak gelecek nesillere aktarılmasının yanında kente de ekonomik değer kazandırdığını söyledi.

Lor dolmasının Bayburt mutfağında önemli yeri olduğuna dikkati çeken Karabulut, "Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak lor dolması için coğrafi işaret almak için başvuruda bulunduk. Bu başvurumuz kabul edilerek lor dolmasının coğrafi işaretini aldık. Bayburt'un ilk coğrafi işaretini almış olmamız bizleri çok mutlu etti." dedi.

Karabulut, yörede herkes tarafından beğenilerek tüketilen lor dolmasının farklı damak lezzetlerine de hitap ettiğini belirterek, lor dolmasının yapımını şöyle anlattı:

"Lor dolması yapılırken bulgur süt ve taze lor haşlanarak yeşil soğanla karıştırılır. Daha sonra doğadan toplanan evelik yaprağıyla sarılır. Tepsiye dizilerek fırına verilen lor dolması üzerine bolca dökülen tereyağı ile servis edilir."


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İLGİNÇ 6 yıl önce

BU ZAMANA KADAR NEDEN YAPILMADI ACABA

Avatar
mazlum bayburt 6 yıl önce

Helal yani urur duydum diğerlerinin de gelmesini bekliyoruz
yani böyle değğerli zengin bir ilin bu kadar güzel lezzetlerinin halen daha reklama tanıtılmaya ve bu şehrin yüzü olmaya ihtiyacı var
İşte bu yüzden adam akıllı bu işlere az kafası çalışan bi belediye başkanı istiyoruz
bu demirözü belediye başkanını ilimizin belediye başkanı olması gerek
yeni inovasyon yeni bir bakış yeniden ve gür bir sesle bayburtun tanıtılması gerekiyor ...

Avatar
GARİP BAYBURT 6 yıl önce

TÜRKİYEDE LOR DOLMASI YAPAN BAŞKA ŞEHİR YOK BAYBURT BUNUN MARKASINI ALMIŞ YAHU ARKADAŞ ADAMA SORARLAR BU ZAMANA KADAR NEDEN MÜRACAAT ETMEDİNİZ BAYBURTUN DÜNYA KADAR YEMEĞİ VAR GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMAYA ADAY BİLE OLABİLİR YETERKİ İSTENSİN BAYBURTA DESTEK OLUNSUN ARTIK BAYBURT MAKUS TALİHİNİ YENSİN YANİ LOKANTALRADA KÜNEFELER YAPILIYOR BAYBURTUN YÖRESEL TATLILARI LOKANTALARDA SATILABİLİR KÖTÜ MÜ OLUR YANİ BAYBURTUN TATLI ÇORBASI YEMEK ÜSTÜNE VERİLEBİLİR İNSANLAR YETERKİ TATSIN İNANIN BAYBURT SADECE BUNDAN BİLE MARKA ÇIKARABİLİR BUNA ÖNCE İNANMAK SONRA DA İCRAAT YAPMAK GEREKİR REKLAM YAPMAK GEREKİR SELAM VE DUA İLE