Bayburt dağlarında yabani meyve zamanı

Bayburt’ta “dağlardan gelen lezzet” diye adlandırılan meyvelerin toplanma dönemi geldi.

Bayburt dağlarında yabani meyve zamanı

Bayburt Postası - Kışın gelişini haber veren dağ meyveleri toplanmadığı taktirde dökülmeye duracak.

Bayburt’ta doğayı bilen isimlerden Ruhlar Çetin, hafta sonunu dağ meyvelerine ayırdı. Uluçayır köyü yakınlarında kuşburnu ve ekşi elma toplayan Ruhlar Çetin, bu yıl ağaçların inanılmaz bir coşku ile meyve verdiğini belirtti. 

Ekşi elma ve kuşburnu toplamanın tam zamanı olduğunu ve birkaç güne toplanmayan kuşburnu ve elmaların dallarından düşeceğini veya çürüyeceğini bildiren Ruhlar Çetin, armut ve aluç için ise, önümüzdeki 15 gün kadar daha toplanabileceğini belirtti.  

Bayburt’un dağlık arazisinde hangi meyvenin nerede olduğuna dair bilgileri iyi bilen Ruhlar Çetin, “Bu sene koyun gözü benim baktığım yerlerde biraz az oldu. Diğer meyve ağaçlarının tamamı son yıllardaki en yoğun meyvesini verdi” dedi. 

Dağ meyvelerinin şifa olduğunu, kendisinin kış aylarında çaya limon yerine ekki elma atmayı tercih ettiğini ve bunu herkese tavsiye ettiğini söyleyen Çetin, kuşburnudan yapılacak çaya ise mutlaka yapraklarının da bırakılması gerektiğini ifade etti. 

Kuşburnu çayının da sağlığa faydalarının çok olduğunu söyleyen Çetin, “Kaynatın ve çocuklarınıza içirin. Kışın soğuk algınlığı ile ilgili hastalıklardan kurtardığınız gibi çocuklarınızın gelişimlerine de katkı sağlarsınız” diye konuştu.

 

“Kuşburnu, annemin mutfağının baş tacıdır” 

Doğa sever Ebru Akdeniz ise, kuşburnunun Bayburt’ta tatlı çorbanın asıl malzemesi kokoçun yapımında kullanıldığını ve dolayısıyla kuşburnudan mahrum tatlı çorbanın tadının olmayacağını ifade etti.

Kendisinin Şalcılar köyünde büyüdüğünü ve ailesinin köyde yaşamını sürdürdüğünü söyleyen Akdeniz, “Biz de kuşburnunun soğuk içeceği, çayı, reçeli, tatlı çorbası yapılır. Kuşburnu, annemin mutfağının baş tacıdır desem yalan olmaz” şeklinde konuştu. 

Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aşkın Türe 5 ay önce

Dağlardaki yabani meyveleri hayvanlara bırakmak daha insani bir davranış olur