Bayburt Postası - Bayburt Kalesi’nin minyatürü Miniatürk’e girmeye hazırlanıyor. Tarihi kale, ilk kez minimize edilmiş bir görüntüye kavuşturuldu. Geçtiğimiz günlerde görücüye çıkarılan tarihi kalenin minyatürünün İstanbul Miniatürk’e girmeye hazırlandığı öğrenildi.

İki aylık çalışmayla ortaya çıkarılan ve tamamen suni malzemeden yapılan eser, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sergi salonunda ‘sessiz sedasız’ sergilendi. 

Bayburt Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan eserin mimarları ve hangi tarihi araştırmaya dayanarak ortaya konulduğu hakkında bir detay yok. Konuyla ilgili yetkililerden bir açıklama yapılması bekleniyor.

Bayburt Kalesi'nin Miniatürk'te yer alabilmesi için...


Daha önce (2010) Bayburt Postası tarafından gündeme getirilen konuyla ilgili yaşanan bu gelişmeler şaşkınlıkla karşılanırken, Bayburt Kalesi'nin minyatürünün bu haliyle Miniatürk'te nasıl yer alacağı merak konusu oldu.

Tarihçilerin yapacağı araştırmadan sonra uzmanlar tarafından oluşturulması gereken Bayburt Kalesi'nin minyatür çalışması ile ilgili edinilen bilgiye göre Miniatürk’te sergilenen her bir eser üç ayrı yaklaşımla üretiliyor. Anıtkabir, Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Süleymaniye Camii gibi iyi durumda olan eserler mevcut görünümleriyle Mostar Köprüsü, Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi gibi bugün artık yerinde olmayan eserler ayakta oldukları dönemdeki görünümleriyle Konya İnce Minareli Medrese, Erzurum Çifte Minareli Medrese gibi ağır onarım gerektiren eserler ise onarım sonrası alacakları görünümle ortaya çıkarıldı.

Miniaturk’te yer alabilmesi için ön görülen kriterleri içeren Bayburt Kalesi de tıpkı Konya İnce Minareli Medrese ve Erzurum Çifte Minareli Medrese gibi, ‘ağır onarım gerektiren eserler’ kategorisinde değerlendirilebilir. Bu nedenle tarihçilerin yapacağı araştırmadan sonra oluşturulması gereken Bayburt Kalesi, benzer örneklerinde olduğu gibi onarım sonrası alacağı gerçek görünümüne kavuşması için uzmanlar tarafından üretilmesi ve 'bire bir minimize edilmiş' haliyle ortaya çıkarılması gerekiyor.