Bayburt Postası - Konursu Belde Belediye Başkanı Osman Karabulutoğlu, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvurduk. Beldemizin kapatılmasına yönelik kararın iptali yönünde bir sonuç çıkacağını umuyoruz. Umutluyuz” dedi.
2012 ADNKS sonuçlarına göre nüfusu 2 bin 182 kişi olarak belirlenen Konursu, 2011 yılındaki nüfus sayımının esas alındığı yeni Belediyeler Kanunu’na göre 2011'de bin 497 kişilik nüfusa sahip olduğu için şanssız bir şekilde kapanan belde belediyelerinden biri olarak umudunu yargıya taşıdı.
2011 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre nüfusu 2 bin altında kaldığı için kapanan 559 belde belediyesinden biri olan Konursu Belediyesi, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Konursu Belde Belediye Başkanı Osman Karabulutoğlu tarafından geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan başvuruda, nüfusu 2 binin altında bulunan beldenin 2012 ADNKS sonuçlarına 2 binin üzerine çıktığı için belediyenin kapatılmasının hukuka aykırı bir durum olduğu gerekçesiyle kararın iptali istendi.
Konursu Belde Belediyesi Başkanı Osman Karabulutoğlu, geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yasalaşan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile köye dönüşen beldelerden biri olan Konursu’nun, tüzel kişiliğini korumaya yeterli 2 bin nüfusun üzerinde olduğu gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını söyledi. Başkan Karabulutoğlu, “Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvurduk. Beldemizin kapatılmasına yönelik kararın iptali yönünde bir sonuç çıkacağını umuyoruz. Umutluyuz” diye konuştu.
Konursu'nun belde olarak kalabilmesi mümkün mü?
Konuyla ilgili uzmanlardan edindiğimiz bilgiye göre Konursu’nun belde olarak kalabilmesi mümkün görünüyor. 6360 sayılı yasanın geçici 2. maddesine göre 2011 yılı ADNKS sonuçlarına göre nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere köye dönüştüğünü fakat bu belediyelerin tüzel kişiliğini koruma yolunun açık olduğunu belirten uzmanlar, bunun tek yolu olarak aynı yasadaki geçici 2. maddenin 5. fıkrasındaki hükmüne işaret etti.
Yasanın geçici 2. maddenin 5. fıkrasında belirtilen “bu kanunun yayınlandığı tarihe kadar 5393 sayılı Kanunun 8. maddesine uygun olarak birleşme ve katılma yoluyla nüfusunu 2 binin üzerine çıkaran belediyelerin tüzel kişilikleri korunur” hükmüyle, Konursu beldesinin tüzel kişiliğinin devam edebileceğini belirten uzmanlar, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurudan kararın iptali yönünde bir sonuç çıkabileceğini belirtti.
2011 ADNKS sonucu ile yeni Belediyeler Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 06 Aralık 2012 tarihindeki ADNKS sonucunun aynı olmadığına da dikkat çeken uzmanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar Konursu beldesi örneğinde olduğu gibi nüfusu 2 binin üzerine çıkan belde belediyelerinin kapatılmasının hukuken sorun teşkil edebileceğini ve Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruların buna göre değerlendirebileceğini vurguladı.