Bayburt Postası - Bayburtlu İrşadi Baba ve torunu Ağlar Baba (Küçük İrşadi) tarafından kaleme alınan Kısas-ı Enbiya eserinin içerisinde yer alan Yusuf ile Zelihâ kıssaları kitaplaştı. Dr. Necdet Tozlu tarafından yayına hazırlanan eser Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM) yayınlarından okuyucuyla buluştu.

BAKÜTAM'ın 'Ekmelüddin Bâbertî'yi Keşif Yolunda' adlı eserinin ardından Bayburt tasavvuf iklimine armağan ettiği ikinci kitap olan Yusuf ile Zelihâ adlı eser 5 bölümden oluşuyor. Ağlar İrşâdî Baba'nın Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Ağlar İrşâdî Baba'nın Yusuf ile Zeliha Hikâyesinin İncelenmesi, Ağlar İrşâdî Baba'nın Yusuf ile Zeliha Hikâyesinde Geçen Dinî Unsurlar ve İşlenen Temalar, Ağlar İrşâdî Baba'nın Yusuf ile Zeliha Hikâyesinde Sosyal Hayata Ait Öğeler ve Tabiat Unsurları, Ağlar İrşâdî Baba'nın Yusuf ile Zeliha Hikâyesinde Motifler bölümlerde oluşan esere bir takdim yazısı yazan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, "Türk-İslam Kültürü'nün kavşak noktalarından biri olan; ilim,kültür ve marifet şehri Bayburt da üzerine düşeni yapmış, birçok âlimin yetiştiği bir belde olmuştur" dedi.

Eser hakkında bilgi veren Coşkun, şunları söyledi:

"Bayburt yazılı kültürüne "Kısas-ı Enbiya" gibi önemli bir eser bırakmış olan İrşâdî Baba (1806-1877) ve onun Ağlar Baba (1880-1958) olarak bilinen Küçük İrşâdî de bu belde de yaşamış ve kültürle yetişmiş önemli mutasavvıflardandır. Ailesi tarafından muhafaza edilerek günümüze kadar ulaştırılan bu eserde Kuran-ı Kerim'de yer alan bir çok peygamber kıssasına kadar yazılan eserin bundan sonraki bölümlerini torunu Ağlar Baba tamamlamıştır.
     
Kısas-ı Enbiya adlı eser içerisinde yer alan ve mesnevi türünde yazılmış olan "Yusuf ile Zelihâ Kıssası" Dr. Necdet Tozlu tarafından ilk defa edebi yönleriyle ele alınarak metin incelemesi kapsamında kitaplaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda bu eserin devrin ilmî ve edebî seviyesini yansıtır nitelikte olduğu görülmüştür.
   
Dr. Necdet Tozlu'nun hazırlamış olduğu "Yusuf ile Zelihâ" eserinin Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM) tarafından yayına hazırlanması ve ilgililerin hizmetine sunulması hem üniversitemiz hem de bu merkezimiz açısından mutluluk vericidir. "Kısas-ı Enbiya" eserinin muhafaza edilerek günümüze kadar ulaşmasını sağlayan İrşâdî Baba ve Ağlar Baba'nın torunları Battal ailesine, bu titiz çalışmasından dolayı Dr. Necdet Tozlu'ya, BAKÜTAM'ın akademik ve idari personeline Bayburt Üniversitesi adına şükranlarımı sunar, eserin ilim âlemine hayırlı olmasını dilerim."


"Kısas-ı Enbiya eserinin tamamı yayınlanacak"


530 sayfa olarak yayınlanan kitabın Kısas-ı Enbiya eserinin sadece Yusuf ile Zelihâ bölümü olduğunu söyleyen ve İrşâdî Baba ve Ağlar Baba tarafından yazılan Kısas-ı Enbiya eserinin tamamını yakın zamanda yayına hazırlanarak basılacağını söyleyen Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Vekili Yasin Taşkesenlioğlu ise gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti.

 "Kitap Kısas-ı  Enbiya yani peygamberler tarihi. Anadolu'da zaten çok meşhurdur. Bir çok müellif, bir çok din adamının edibin Kısas-ı Enbiya eserleri vardır. Bunlardan çok meşhur olanları da vardır. Mesela Ahmet Cevdet Paşa'nın Kısas-ı Enbiya'sı gibi. Bunlardan bir tanesi de Ağlar Baba ve İrşâdî babaya ait eser. Bu eser Battal Ailesi ve torunları tarafından muhafaza ediliyor. Üniversitemize başvuru yapılmıştı. Eserin orjinal nüshasını kayıt ve koruma altına alarak tekrara aileye iade ettik. Bu eseri bizden önce şu anda Erzincan Üniversitesi'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Necdet Tozlu doktora çalışması olarak eserin belli kısımlarını çalışmıştı. Bu kısım Yusuf ile Zelihâ yani peygamber hikayelerinden oluşan bölüm. Kuran-ı Kerim'de zaten başından sonuna getirilen en detaylı kıssa Hz. Yusuf kıssalarıdır. Dolayısıyla bu çok rağbet görüyor edebi eserlerde. Bunun için araştırma merkezimize başvuru yapıldı hoca tarafından, gerekli düzenlemeleri yaparak eseri yayınladık. Nasip olursa Bayburt Üniversitesi BAKÜTAM olarak bu eserin tamamını günümüz Türkçesine çevirip bastıracağız. Bayburt'taki kültürel gelişmişlikle alakalı olan güzel bir eseri daha kazandırmış olacağız şehir tarihine."


Kitabın yazarı Dr. Necdet Tozlu ise, bugüne kadar Yusuf ile Zelihâ hikayeleri üzerine çalışanların dahi haberinin olmadığı eserin kültür ve edebiyat dünyasına kazandıldığını belirtti. Tozlu, kitaptan haberdar olmasına vesile olan Ağlar Baba'nın torunu Prof. Dr. Peyami Battal ve emekli öğretmen Hülvani Battal'a, kitabı hazırlarken destek sunan Prof. Dr. Turgut Karabay'a, Doç. Dr. Abdullah Arslan'a, Doç. Dr. Orhan Aktepe'ye, Sait Yılter'e ve eserin basımını gerçekleştiren Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Caşkun'a teşekkür etti. 

İrşâdî ve Ağlar Baba'nın hayatları, edebi kişilikleri ve eserleri hakkında bilgilere de yer verilen kitapta, eserin orjinal nüshaları da yer alıyor.