Ahşaba adanan ömür: Hakkı Kodan 

Hakkı Kodan, Marangozlar caddesinde başlayıp, Dabakhane caddesinde sürdürdüğü marangozluk mesleğine 81 yılını verdi. 

Ahşaba adanan ömür: Hakkı Kodan 

Bayburt Postası - 1931 yılında Şeyhhayran mahallesinde doğan Hakkı Kodan, ilkokulu ve ortaokulu bitirdikten sonra marangozluk mesleğinden hiç kopmadı.

Ulu Cami’nin müezzini Veli Kodan’ın oğlu olan Hakkı Kodan daha okul yıllarında iken, babası tarafından bugün Eski Hastane caddesi diye bilinen Marangozlar caddesinde Halim Yıldız ustanın yanına çırak verildi.

“Babam 2.5 lira maaşla çalışırdı. Bizi aç koymadı, büyüttü. Allah ondan razı olsun. O zaman zanaatkarlık önemli idi. Daha huzurlu bir hayat yaşayalım diye beni marangoza çırak verdi.”

Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş

1941 yılında 10 yaşında iken verildiği marangozda 10 yıl çalıştıktan sonra askere giden ve vatani görevinin hemen ardından 1953 yılında aynı cadde üzerinde kendi dükkanını açan Hakkı Kodan, çok uzun yıllar ahşaba şekil verdi.   

1958 yılında halen faaliyette bulunan Marangozlar caddesi ile Dabakhane caddesinin (Hoca Ahmet Yesevi caddesi) kesiştiği noktadaki dükkanını satın alan Hakkı Kodan, geride bıraktığı uzun yıllarda ahşap malzeme ile insanoğlunun günlük hayatında kullandığı birçok eşyayı yaptı.

“Marangozlar caddesinde at ve öküz arabası, bunların tekerlekleri yapılırdı. Biz ise daha çok küçük eşyalardan yapardık. Başta çiftçiler olmak üzere insana ne lazımsa yapardık. Kotan, keser sapı, mazı, gem, gundul, çamaşır teknesi, sini, kapı, pencere..”

Son yıllarda daha çok sini, sepet, küp, kaşık yapılan marangozhanede, tüm işini oğlu öğretmen emeklisi Osman Kodan’a bırakarak emekliliğin keyfini çıkaran Hakkı Kodan, geride bıraktığı meslek hayatında en çok gelin gibi süsledikleri gelin sandıklarını unutamadı.

“Gelin sandığı yaptık uzun yıllar. Onları unutamam. Mutlu günlerin bir parçası olduğu için belki. Çam tahtasından yapardık bu sandıkları. Tenekeli dekorları da vardı. Soba kurumunu, yaprak al boya ile karıştırır vişne çürüğü bir renk elde ederdik. En son vernik sürer ahşabı gelin gibi süslerdik. 8 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla bunları satardık.”

1960 yılların sonu ile 1970’li yılların başlarında Marangozcular Derneği Başkanlığı da yapan Hakkı Kodan, dört oğlunu da okutmak için çaba harcadı. İlerlemiş yaşına rağmen her gün sabah 6.00 gibi marangozhaneyi açan Hakkı Kodan artık çalışamasa da günün belirli bir saatini oğlu Osman Kodan ile iş yerinde geçiriyor.

“Meslekten hatırı sayılır bir gelirim oldu. Rahmetli babam zorlukları gördüğünden beni meslek sahibi etmek için uğraşmıştı. Sonrasında devlet memurluğu daha değerli oldu. Çocuklarımın hepsini okutmak için çabaladım. Öğretmen, diş hekimi, ziraatçi ve astsubay olmak üzere dört oğlum meslek sahibi oldu. En büyük oğlum öğretmenlik yaptığı dönemlerde de arta kalan vakitlerde yanıma gelir, işime el atardı. Şimdi emekli oldu ve maragozhaneyi tek başına çeviriyor. Onlarca da torunum var. Bugünlerde hanımım biraz rahatsız, onun dışında bahtiyarım.”

Not: 4 Temmuz 2020 günü sabahın çok erken bir vaktinde Hakkı Kodan’la dükkanında yaptığım söyleşiden...

Son yolculuğuna uğurlandı..

Şeyhhayyran mahallesinin köklü sakinlerinden marangoz ustası Hakkı Kodan (91) bugün babasının müezzinliğini yaptığı Ulu Cami’de öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Şingah mahallesindeki Asri mezarlıkta son yolculuğuna uğurlandı.

Komşumuz, kıymetli büyüğümüz Hakkı Kodan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Lale Günday 2 yıl önce

Hakkı Kodan'ın kız kardeşiyim. Babam VELİ KODAN kendini camiye adamıştı. Kabr-i Ulu Ulucami minaresinin dibinde. 60 basamak minareyi 5 vakit çıkıp inip Ezanı minareden okurdu. Eski insanlar hiçbir karşılık beklemeden fedakârdılar. Allah'ın RAHMETİ bütün ölmüşlerimizin üzerine olsun.

Avatar
MUSTAFA ŞALCI 2 yıl önce

ALLAH RAHMET EYLESİN

Avatar
Mert 2 yıl önce

Allah rahmet eylesin.

Avatar
Huseyin Yıldırım 2 yıl önce

Rabbım rahmetiyle muamele etsin kabri nur mekanı cennet olsun Elhükmulillah

Avatar
Nivli 2 yıl önce

Allah Rahmet eylesin razıyız bu amcamizdan

Avatar
Mehmet ümit şensoy 2 yıl önce

Dede baba dostu değerli Hakkı Kodan amcam.ablam gibi gördüğüm çok kıymetli halacigimin baba dediği kayınbabası çok değerli büğüklerimiz sizi çok özlegeceyiź.
Rabbimiz rahmet eylesin mekanınız cennet olsun inşAllah .

Avatar
Serkan BİLGİN 2 yıl önce

Allah gani gani rahmet eylesin mekani cennet olsun Hakki amcamizin.Ailesine saglıklı, uzun omurler dilerim.