Bayburt, Bayburt olalı Çoruh böyle zulüm görmedi!

Çoruh Nehri'ni Bayburt'a kazandırmak amacı ile başlatılan proje, DSİ'nin ıslah mantığı ile şehircilik mantığından uzak bir anlayışla Çoruh'u bir beton yığınına çevirmiştir.

Bayburt, Bayburt olalı Çoruh böyle zulüm görmedi!

Sayın Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2015'teki Bayburt ziyareti sırasında verdiği talimat üzerine hazırlanan Çoruh Nehri Projesi hayata geçiriliyor. Sayın Erdoğan'ın Bayburt ziyaretindeki "Çoruh'u Bayburt'a katın, kazandırın. Çoruh'la ilgili projeleri yaptırın, doğru şeyler olsun" şeklindeki talimatının ardından, Bayburt Belediyesi; DSİ Bölge Müdürlüğü'ne, Çoruh Nehri Islah projesi hazırlattı ve 2016 yılısonunda projenin yapımına başlandı.

Asuman Uz - Mimar

Çoruh Nehri'ni Bayburt'a kazandırmak amacı ile başlatılan proje, DSİ'nin ıslah mantığı ile şehircilik mantığından uzak bir anlayışla Çoruh'u bir beton yığınına çevirmiştir. Projede, Çoruh Nehri'nin iki kenarı yaklaşık 7 şer metre doldurulup, mevcut nehir yatağı daraltılıyor. Nehir yatağının ortasında kazı yapılarak, Çoruh beton bir kanalın içine hapsediliyor. 



MİLYONLARCA PARA HARCANARAK YAPILAN PROJE, ATIL BİR ALANA DÖNÜŞECEKTİR

Çoruh'un kenarında mevcut yürüyüş yolları varken, bu yollara paralel olarak nehir yatağının içinde ikinci bir yürüyüş yolunu yapmak için nehri doldurmanın mantığı nedir? Yeni projeden sonra şu anda mevcut yürüyüş yolunda gezen insanlar nehirden 7-8 metre uzaklaştıracaktır. İnsanlar, nehre yakın olmak için yoldan metrelerce aşağıda nehir yatağı içinde planlanan ikinci paralel yola inmesi gerekecektir. Siz cadde  ve dükkanlarla ilişkisi olmayan etrafı duvarla örülü bir çukurun içine inerek yürümek ister misiniz? Milyonlarca para harcanarak yapılacak bu alanlar düşünüldüğü gibi kullanılamayacak, yarın atıl bir alana dönüşecektir.



(Kırmızı ok mesafesindeki şu anda ki mevcut yolda yürüyen insanlar nehrinden uzaklaşacak.)

Fotoğraf 5 (2005 yılı Çoruh Nehri taşkını)                







BAYBURT'UN KİMLİĞİ KALESİ VE ÇORUH NEHRİDİR

Bayburt Kalesi ve Çoruh Nehri Bayburt'un kimliğidir ve Bayburt tarihinin en büyük tanıklarıdır. Bizler bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmalıyız. Çoruh Nehri'ni Bayburt'a katmak için nehir yatak genişliği korunmalı, asla daraltılmamalıdır. Daraltıldığında Çoruh, nehir olmaktan çıkarak sıradan bir dere görünümüne döner..
 
Fotoğraf 7  Çoruh Nehri, kıyısındaki yeşil alanlar ve Bayburt Kalesi, Bayburt'u tanıtan en güzel fotoğraftır. Sözü geçen bu proje yapılırsa bu manzara yok olacaktır.





Fotoğraf 8 2005 yılında Bayburt Çoruh Nehri ve kıyısındaki yeşil alanlar...








Fotoğraf 9  2017 yılında Çoruh Nehri kıyısındaki yapılaşma ile birlikte yeşil alanlar yok olmakta aslında bu alanlar Çoruh'u kentte yaşayanlarla buluşturacak rekreasyon alanları (gezme, yeme içme ,park vb.) olarak planlanmalıdır.      
                    


TÜRKİYE VE DÜNYADAN ÖRNEKLER

ESKİŞEHİR PORSUK ÇAYI 
   
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Porsuk Çayı Islah Projesi ile 'En iyi Rehabilite' dalında 'Büyük Çevre' ödülüne layık görüldü. Eskişehir projeyi, dünyaca tanınan bir İngiliz firma ve Türkiye'de alanında uzman Su Yapı ile uzun bir zaman diliminde planlayıp hayata geçirdi.

Bayburt'ta yapılan proje, Eskişehir örneğinden uzak olarak kısa vadede sadece DSİ'nin ıslah mantığına teslim edilerek yapılmıştır. Porsuk Çayı'nın Eskişehir'e kattığı değerden daha fazlasını katacağı iddia edilen Bayburt Çoruh Islah Projesi, değil Bayburt'a değer katmak Bayburt'tun en önemli kimliği olan Çoruh Nehri'ni yok edecek onu nehir olmaktan çıkarıp bir kanala dönüştürecektir.










Fotoğraf 10
Eskişehir Porsuk Çayı

İş Ortağı
Scott Wilson Kirkpatrick & Cons. Inc. (İngiltere)        
Finansman Avrupa Yatırım Bankası                       
Hizmetlerin Süresi 2005–2010

DÜNYADA İÇİNDEN ŞEHİR GEÇEN KENTLER

Aşağıdaki resimlerde Nehirlerin su seviyelerinin yükselip azalmaları göz önünde bulundurularak ve nehrin doğal yapısını bozmadan dünyada yapılan projelerden örnekler var.



Fotoğraf 11  Almanya'da yayınlanan, nehir alanlarının nasıl tasarlanması gerektiğini anlatan, dünyada bu konuda en çok başvurulan kitaplardan olan RİVER SPACE DESİGN kitabından alınan örnekler...

ÇORUH'U BAYBURT'A KAZANDIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Çoruh'un su seviyesi, nehir üzerine yapılan barajlar ve HES Projeleri sonucu her geçen gün azalmakta, insan eliyle üretilen bu değişim sonucu zamanla coşkun akan Çoruh'tan eser kalmayacaktır. Çoruh'u yok eden bu projelerin verdiği zararlar değerlendirilerek gerekirse durdurulmalıdır.

Çoruh Nehrini Bayburt'a kazandırmak için nehrin doğal yapısı korunarak yapılması düşünülen gezi alanları, Çoruh Nehri yatağının içinde değil, Çoruh Nehri kıyısında (örneğin şekil 10 da kırmızı renkle gösterilen alanlar) yapılmalıdır. Çoruh Nehri kıyısı rekreasyon alanları olarak planlanıp ve halkın kullanımına açılmalıdır.


Fotoğraf 12  Yukarıdaki resim Erzurum Köprüsü ve Bent Köprüsü arasındaki Çoruh Nehri ve çevresinin havadan alınan fotoğrafı, kırmızı işaretli kısımlar henüz yapılaşmamış alanlardır, 2016).











Fotoğraf 13


Fotoğraf 14

Resimlerdeki gibi Çoruh Nehri'ni insanlarla buluşturmaya imkan verecek planlama ilkeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Fotoğraf 15



Fotoğraf 16  Bayburt merkezinde Çoruh Nehri kenarlardan doldurulup, ortada kazı yapılarak bir kanala dönüştürülüyor.

Katılımcı bir proje yapılmalıdır. Rekreasyon nehir yatağı içinde değil, kıyısında planlanmalıdır. Eskişehir Porsuk Çay'ı örneğindeki gibi yeterli bir zaman diliminde, alanında uzman ekiplere planlama yaptırılmalıdır. Çoruh Nehri'ni Bayburt'a katmak amacı ile başlanılan projede, Çoruh nehrinin suyunun azalmasının sebepleri üzerinde düşünmeden bu azalma ileri sürülerek, Çoruh Nehir yatağının yarısı kenarlardan dolduruluyor ve ortada kalan yatak kazı yapılarak derinleştirilip, beton bir kanala dönüştürülerek Çoruh bu kanalın içine hapsediliyor. Çoruh Nehri üzerine yapılan hes ve barajlar, coşkun akan nehri durma noktasına getirmiştir. Bu sebeplerin araştırılması ve gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

Çoruh'u Bayburt'a kazandırmak kanala dönüştürmek değil, suyunun azalmasının ardındaki yapay sebepleri ortadan kaldırarak Çoruh'u geri kazanmaktır. Çoruh'u yok eden bu proje bir an önce durdurulmalıdır.                 

Anahtar Kelimeler:
Çoruh NehriAsuman Uz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatma 6 yıl önce

Asuman hanım cok guzel yazmışsınız gercekten helal olsun umarim bu konuda yapilan yanlislar görülür ve coruhumuz bayburtumuza dogalligiyla geri dondurulur. Kulturel miraslarimiza daha iyi sahip cikmali beton yigini sekline donusturmemelidir.

Avatar
Bayburtlu Salih 6 yıl önce

Bayburtu bilmeyen, has bel kader yolu düşenler ile karşılaşınca,şunu söylerler;
Ha Bayburt'a bir kez gittim şehrin ortasından dere akıyor,ben de bir dakika,Çoruh dünyanın üçüncü en hızlı akan nehridir,siz dere ile nehir arasındaki farkı biliyor musunuz diye çıkışır ve toz kondurmamaya çalışırdım.Böyle bir proje ile insanlar yaa aynı kanaldan Adana da , Ege de var orada da sulama kanalı yapmışlar Bayburt taki bu suda kanal içinde bu kanalı ne zaman yaptılar dedikleri zaman ne diyelim, dünyanın en hızlı akan kanalımı diyelim. Çoruh nehrinin Erzurum köprüsü ile Bent köprüsü arası sağı ve solu betondan arındırılarak peyzaj çalışması ile Kale bir bütünlük sergilemeli, Kale ile bir birini tamamlamalı; Çoruh nehrinin sağlı sollu peyzajı yapılınca,Cumhuriyet caddesi araçlar için gidiş,Erzurum köprüsünden Ozulu caddesi geliş olmalı ve oto parklar ihtas edilmeli. Büyüyen bir Bayburt hayali ile projeler tasarlanmalı,resmi kurumları planlı olarak yayılıp şehir güzelleştirilmeli

Avatar
Numan Erengil 6 yıl önce

Kamunun mal ve can emniyetini tehlikeye atmak adına çok yanlış bir adım atılmaktadır.DSİ nin kıyı kanunu ve Başbakanlığın 8.Eylül.tarih ve 2006/27 sayılı genelgesine istinaden müdahale etmesi olmazssa yargı yoluna gitmesi gerekir.

Avatar
Sultan 6 yıl önce

Asuman Hanımın da dediği gibi Çoruhumuzu çoruh olarak görmeyi istiyoruz bir beton yığını olarak değil.Yetkililerin bir an önce bu projeye dur demesi gerekiyor.Umarım sesimize kulak verip harekete geçerler.

Avatar
cüneyt KESKİN 6 yıl önce

Maneviyatı olan iki tepe arasında süzülerek akarsın. ( bir güzelin boynun da sarkan gerdanlık gibi)
Gel gör ki büyükler el birliğiyle yaftayı asmış boynuna .(bir yiğidin boynun da yağlı urgan gibi)
Yüzlerce göz bakarken , dile gelmez diller. Avcundan akıp gidiyor gelmişin geçmişin , dur diyen çıkmaz.
Asuman hanım çalışmanızdan dolayı size çok teşekkür ediyorum. Umarım Bayburt halkı gerçeği görür ve bu anlamsız niteliksiz projeye dur der.

Avatar
şehirli 6 yıl önce

Maalesef uzmanların yorumlarından anlaşılacağı üzere ben de bir Bayburtlu olarak endişelerim de haklı çıkıyor gözüküyorum...Bir an önce sayın Bakanımız daha fazla yanlış yapılmadan bu projeyi gözden geçirmeli ve gerekli iyileştirmeleri yaptırılmalı.Çoruh nehri küçülerek ve uzaklaşarak bir beton yığını haline getirilme tehlikesi ciddi şekilde görünüyor...Zaten etrafındaki yapılan rezidanslar çoruhun maalesef silüetini bozmuştur.Zararın neresinden dönülse kardır...

Avatar
Seda 6 yıl önce

Yazınız çok güzel gerçekten Asuman hanım duygularımıza tercüman olmuşsunuz. Yazın gittiğimde gördüğüm o manzara gerçekten içler acısı. Doğal nehrimizi mahvetmişler. Tarihi ve doğal görüntüsünü bozmadan bir proje yapılmalıydı bu beton yığını görünümü şeklinde değil. Umarım yapılan bu yanlış adımdan geri dönerek daha güzel bir çalışma yaparlar. Yetkililer lütfen sesimize kulak verin!!!

Avatar
hahmet 6 yıl önce

Asuman Hanım, İsabetli tespitler yapmış, keşke ilgililer ciddiye alıp yanlıştan dönseler. Cumhuriyet Cd. kaldırım ve orta refüj çalışmaları içinde tespitler bekliyor.