Türkiye'de kış mevsiminin en sert geçtiği şehirler arasında yer alan Erzurum'da, kadınlar kış hazırlıklarını imece usulü yapıyor.
Binlerce yıllık geçmişi, kültürü ve tarihiyle Doğu Anadolu'nun en büyük kentlerinden Erzurum'da kış mevsimi için hazırlanan yöresel yiyecekler, kadınlar tarafından her gün bir evde toplanılarak imece usulüyle yapılıyor.

Kışlık yiyecek hazırlığı için toplanılan evlerde, mahallelerin yaşça en büyük kadınlarının yönlendirmesiyle yapılan kış hazırlığı, genç kızlarca söylenen türkü ve şarkılar eşliğinde bir şenlik havasında geçiyor. 

Bir taraftan kurulan tahta sofralarda erişte hamuru yoğrulurken, bir taraftan da turşu için şalgamlar ince kıyım kesiliyor.

Ev kadınlarının çuval çuval unları hamur yaptıktan sonra, altı yakılan saclarda pişirdikleri ekmek ve gözlemeler ise ilk önce etrafta koşuşturan çocuklara ikram ediliyor.

Erzurum merkeze bağlı Şehitler Mahallesi'nde komşularıyla kış hazırlığı yapan Suna Karamanlı, yıllardır her kışın bu hazırlıkları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kırsal alanda yaşadıkları için her zaman çarşıdan bir şeyler alamadıklarını ifade eden Karamanlı, "Bu yaptığımız ürünleri evde bidonlara koyup korumaya alıyoruz ve kış mevsiminde de yiyoruz" dedi.

Kış hazırlığı yapan ev hanımlarından Hemengül Karamanlı da kendilerinin kış hazırlığı olarak tatar böreği, yumurta eriştesi, ziron, kesme çorbası gibi ürünleri yaptıklarını dile getirdi. Bunların yanı sıra erişte, tatlı erişte, mantı ve yufka da yaptıklarını belirten Karamanlı, şöyle konuştu:

"Bunları kuruturuz ve kışın tekrar hazırlar tüketiriz. Şalgamı ise soyar onu güzel ince şeritler halinde doğrarız. Tuza yatırırız bir gün bekler, ertesi gün onu yıkar koyacağımız kaba yerleştiririz. İçerisine malzeme olarak da havuç, biber ve benzeri sebzeler koyarız. Bunları büyüklerimizden gördük biz de devam ettiriyoruz. Yaşadığımız sürece de devam edecek. Büyüklerimiz bizlere çok şeyler öğretti, Allah onları başımızdan eksik etmesin." AA