Bayburt ve Gümüşhane'nin katı atıkları elektriğe dönüşüyor

BAY-GÜ-KAB Biyogaz Enerji Santrali, ortalama 5 bin hanenin ihtiyacını giderecek kadar elektrik üretiyor.

Bayburt ve Gümüşhane'nin katı atıkları elektriğe dönüşüyor

Bayburt Postası - Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci'nin başkanlığını yaptığı birlik bünyesinde oluşturulan Biyogaz Enerji Santrali elektrik üretiminde kapasitesini gün geçtikçe artırıyor.

2019 yılında yapımına başlanan ve 2020 yılı Ocak ayı itibariyle elektrik üretmeye başlayan çevre dostu tesis, hem katı atıklardaki metan gazını yakmak kaydıyla elektrik üretiyor, hem çevre kirliliğini minimum düzeye çekiyor.

Bayburt il genelinin katı atıklarının yanı sıra Gümüşhane Merkez, Kelkit, Kürtün’de bulunan aktarma istasyonları aracılığıyla taşınan katı atıklar enerjiye dönüşüyor. Günlük 100 ton katı atığın ulaştığı merkezde şuan için 10-12 saat kapasite ile çalışılıyor.

Bayburt-Gümüşhane İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (BAY-GÜ-KAB) bünyesinde kurulan Biyogaz Enerji Santrali, yıllık ortalama 1 Milyon 800 bin metre küp metan gazını elektriğe dönüştürüyor.

Tesislerde 2’si Birlik, 11’i Şirket elemanı olmak olmak üzere 13 kişi çalışıyor.

Birlik Müdürü Samet Gülhan, 2 milyon dolara kurulan tesislerin şimdilik 12 saat kapasite ile çalıştığını, bunun 24 saate kadar ulaşabileceğini söyledi.

Hava sıcaklığının tesiste elektrik üretimi için önemli olduğunu söyleyen Gülhan, tesisin karbondioksitten 23 kat daha etkili olan metan gazının yakılması ile hem elektrik elde edildiğini, hem de bunca katı atığın çevreye vereceği zararın önüne geçildiğini belirtti.

Tesislerde her saat başı ölçümler yapıldığını, eğer sahada yüzde 60 metan gazı varsa bunun çok iyi bir rakam olduğunu bildiren Gülhan, metan gazı oranı yüzde 40’ın  altına indiğinde ise motorların çalışmadığını söyledi.

Elektrik üretimindeki oranın çöpün kalitesinden kaynaklandığını da söyleyen Gülhan, “Çöpün içerisinde organik atık ne kadar çoksa metan gazının verimi o kadar yüksek olur. Organik atık dediğimiz sebze, meyve evde yapılan yemek artıkları. Bir diğer etki ise sıcaklık, sıcak havada atıklar çabuk çürür. Çöplerin içinde çalışan bakteriler çürümeyi hızlandırıp metan üretiyor” dedi. 

Gülhan, İspanyollar tarafından monte edilen 5 bin metreküp kapasiteli dev balonun, sahada herhangi bir aksilik olduğunda devreye girdiğini ve tesislerde motorları 7-8 saat durdurmayacak kadar metan gazını muhafaza ettiğini aktarakrak, balonun tesisin güvencesi olduğunu kaydetti.

Şuan için 10-12 saat üretim yaptıklarını, yaz aylarında bunun 17 saati bulacağını söyleyen Gülhan, şuan 10 saat üretimle 5 bin 500 hanenin ihtiyacını karşılayacak seviyede elektrik ürettiklerini, hedeflerinin 24 saat esaslı bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.

İlde bulunan tüm kuş çeşitleri çöplükte

Öte yandan çöplük, ilde yaşayan kuş çeşitlerini görmek, onlar hakkında incele yapmak isteyenlerin  de önemli bir durağı.

‘İl genelinde yaşayan kuşların tamamı çöp sahasında bulunur’gibi bir bilim sözünden hareketle Bayburt çöplüğüne de her yıl akademisyenler gelerek, Bayburt’un kuş çeşitlerini inceliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden akademisyen heyet, Samsun TÜBİTAK Biriminden gelen uzman isimler Bayburt’un kuş çeşitleri hakkında inceleme yapıyor. Çöplük, kuşların göç dönemleri olan Mayıs-Kasım aylarında ise, adeta kuşlardan görsel şölen sunuyor. göçmen kuşların da uğrak yeri. 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemil 3 yıl önce

belde belediyeleri halen tarlalara bayburt da çöpü döküyor denetimler artırılsın lütfen...bu imkan varken neden çevre kirletilsin...