Satılık Dükkan Arayanlar İçin Önemli Bilgiler

Dükkan satın almak da diğer gayrimenkul yatırım süreçlerinde olduğu gibi oldukça zorludur. Bu sürecin zorlu olmasının asıl sebebi de dükkanın yatırım amaçlı satın alınmasıdır. Bu nedenle dükkanı satın almadan önce gerek lokasyon gerekse fiziki özellikleri detaylıca araştırılmalı, ilgili lokasyondaki benzer satılık dükkan seçenekleriyle kıyaslanmalıdır.

Satılık Dükkan Arayanlar İçin Önemli Bilgiler
Ticari gayrimenkul yatırımı en kârlı yatırımlardan biri olsa da riskleri de fazladır. Çünkü dükkanın satın alındıktan sonra zarara sokma ihtimali de vardır. Ticari gayrimenkulün kira getirisi normal konutlara göre daha fazladır ve bakım masrafları da daha düşüktür. Dükkan şayet kiraya verilirse, elde edilen gelirden vergi ödenmez. Çünkü stopaj kiracı tarafından karşılanır. Büyük avantajlar sunan dükkanlar, satın almadan önce iyice araştırılmalıdır. Peki, satılık dükkan alırken nelere dikkat edilmelidir? İşte, dükkan satın almak isteyenlerin bilmesi gereken detaylar…

Satılık Dükkan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dükkan satın alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı detaylar bulunur. İşte o detayların en önemli olanları;

- Dükkanın lokasyonu

Ticari gayrimenkul yatırım yapmak isteyenler, dükkan satın alırken öncelikle dükkanın konumunu göz önünde bulundurmalıdır. Gayrimenkulde en önemli detaylardan biri olan lokasyon, iş yoğunluğunu da artıran etkenlerden biridir. Bir dükkanın ya da mağazanın hangi semtte, nasıl bir yerde bulunduğu gibi detaylar oldukça önemlidir. Dükkanların,  nüfus yoğunluğunun fazla olduğu, işlek alanlarda  bulunması gerekir. Bu sebeple satın alınacak dükkanın bu kriterlere uygun, gelişen bir bölgede olması büyük önem taşır. Dükkanın bulunduğu konumdaki gelir seviyesi de oldukça önemlidir.

- Park imkânı

Yatırım yapılacak olan dükkanın bilinen, işlek ve herkesin kolaylıkla ulaşabileceği konumda olması önemli bir detaydır. Bunun yanı sıra, araçların park edilmesine elverişli alanlarının bulunması da oldukça önemlidir. Dükkanın hitap ettiği hedef kitle yaya yolu üzerinden gelecekse, park avantajına ihtiyaç duyulmaz. Fakat şahsi aracıyla gelecek müşteriler de göz önünde bulundurularak, kısa süreli de olsa park imkanı sunabilen lokasyonların tercih edilmesi gerekir. Park avantajı her iş sektörü için oldukça önemlidir. Daha sonraki zamanlarda dükkanın satılması gerektiği durumlarda, park avantajının olması gayrimenkulün değerini artırır. 


- Dükkanın projelendirme aşaması

Satın alınacak olan dükkanın projede işyeri olarak gözüküp gözükmediği de önemli detaylardan biridir. Çünkü konutların bazıları sonradan dükkana çevrilerek satışa sunulabiliyor. Konutun işyerine dönüştürülmesi kimi sektörlerin ruhsat aşamasında sorun teşkil edebiliyor. Satın alınan dükkanın işyeri olarak projelendirilmiş olması, sonraki aşamalarda tekrar satmak icap ettiğinde, yatırımcı için satışı kolaylaştıran bir detaydır. Dükkanın tapusu kat mülkiyetli olarak geçiyorsa, dükkanın projeye uygun yapıldığı anlaşılır. Dükkanın deposu ya da bodrum katı mevcut ise, tapuda kayıtlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bazı dükkanlara depo ya da bodrum kat iskân alındıktan sonra dahil ediliyor. Sonradan dahil edilen bu gibi alanlar da iskânın bozulmasına neden oluyor. Dükkan satın alacak kişiler, dükkanı satın almadan önce tapu müdürlüğünden ya da belediye imar müdürlüğünden dükkanın üzerinde şerh olup olmadığını teyit etmelidir.

- Dükkanın cephe genişliği

Satın alınacak olan bir dükkan için en önemli detaylardan birisi de cephesinin geniş olmasıdır. Cephenin geniş olması, dükkanın hitap ettiği kitle tarafından daha çabuk farke dilmesini de sağlar. Geniş bir vitrin her zaman daha çok dikkat eder. Vitrin, firma sahibinin kendini ön plana çıkarabilmesi için en önemli alanıdır. Dükkanın birden fazla kolonlara bölünmesi ya da cephesinin dar olması kullanım alanını da kısıtlayacağı için gayrimenkul sahiplerini olumsuz etkiler.

-Bahçe ve baca detayı

Gayrimenkul amacıyla satın alınan bir dükkanda baca olması, özellikle gıda sektöründe başlıca tercih sebeplerinden biridir. Bir dükkana sonradan baca eklemek ekonomik açıdan hem daha masraflı hem de sonradan oluşabilecek şikayetler göz önünde bulundurulduğunda tehlikelidir. Dükkanın bahçesinin ya da önünde kullanıma açık bir alanının bulunması, gayrimenkulü daha değerli kılar. Ve farklı sektörlerin de ilgisini çekerek talebin artmasını sağlar. Satın alınan dükkanın bahçesi ya da ön alan kullanım seçeneği varsa, bu alanların kullanım hakkının ilgili gayrimenkule ait olup olmadığı da öğrenilmelidir.

- Bakım onarım ihtiyacı

Dükkan satın alınmadan önce bakım onarım masraflarının olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Gayrimenkul satın alındıktan sonra yapılacak olan masraflar, maliyetin daha da artmasına sebep olur. Mağaza ya da dükkan satın alanlar, mağazanın iç dekorasyonunu ya da gerekli tasarımları kendi bütçelerinden pay ayırarak gerçekleştirirler. Bu gibi detaylar da, gayrimenkul yatırımının konut yatırımından daha avantajlı olduğunu gösterir. 

- Depreme dayanıklılığı

Bir dükkanı satın alınabilir kılan en önemli özelliklerin başında sağlamlığı gelir. Dükkan satın alacak kişilerin de, ilgili gayrimenkulün depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmaları gerekir. Yeni inşa edilmiş bir dükkanı satın alacak kişiler, yapının deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını mutlaka sormalıdırlar. 

Anahtar Kelimeler:
Satılık Dukkan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.