Şingâh'taki ehram atölyesi üretmeye devam ediyor

Bayburt'un Şingâh Mahallesi'nde bulunan ehram atölyesinde üretim devam ediyor.

Şingâh'taki ehram atölyesi üretmeye devam ediyor

Bayburt Postası - Bayburt Kalesi'ne çıkan yolun başında yer alan ve sobayla ısıtılan Ressam Salih Cengiz'in baba evindeki ehram üretimi, mahalle kadınlarının hummalı çalışmalarıyla artıyor. Sıcak ve samimi ortamda yöresel ehramı dokuyan hünerli kadınlar, keyifli vakit geçirdiklerini belirterek, işlerini çok sevdiklerini söylüyorlar. 

Bayburt'ta ehram dokumacılığının yaşayıp bugünlere ulaşmasında büyük pay sahibi olan, geçen sene 'Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri' kategorisinde ödüle layık görülen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödülünü alan Sevim Ataner'e ait ehram atölyesinde usta öğreticilik yapan Sevgi Köse, "Kursumuz Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteriyor, ben de Halk Eğitim Merkezine bağlı usta öğreticiyim. Halk Eğitim Merkezi'nden öğrencilerimiz buraya gelip çalışıyorlar, yöresel dokumalarımızı yapıyoruz. Sıcak ve güzel ortamda, soba başında muhabbetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kursumuz mahalle arasında olduğu için hanımlarımız rahatlıkla gelip, gidiyorlar. Beni Sevim Ataner ablam baştan sona yetiştirdi, ehrama dair bütün ince işçiliği öğretti ve bu zamana getirdi. Ondan el aldım, onun gittiği yoldan gidip kültürümüze sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu imkanı bize tanıdıkları için Halk Eğitim Merkezine, bana ehramın tüm inceliklerini öğreterek, zanaat öğrenmemi sağlayan  Sevim ablama çok teşekkür ediyorum" dedi. 

100 sene önce rahmetli halası Nafiye Türkmenli'nin dokuduğu ehramı çocuklarından alarak kursa kazandıran Sevim Ataner, bir asırlık ehramı kursunda özenle muhafaza ediyor. Gittikleri fuarlarda, açtıkları stantlarda bir asırlık mazisi bulunan ehramı sergilediklerini söyleyen Köse, kusursuz bir şekilde dokunan ehrama gözü gibi baktıklarını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.