Dört koldan seçim heyecanı

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin heyecanı sürüyor. 4 Mayıs tarihinde yapılacak ve 7 grupta gerçekleşecek olan seçim için geri sayım başlarken, seçim öncesinde ortaya çıkan başkan adaylarının çalışmaları da hızlandı.

Dört koldan seçim heyecanı

Bayburt Postası - Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin heyecanı sürüyor. 4 Mayıs tarihinde yapılacak ve 7 grupta gerçekleşecek olan seçim için geri sayım başlarken, seçim öncesinde ortaya çıkan başkan adaylarının çalışmaları da hızlandı.

BTSO Başkanı İbrahim Yumak’ın yeniden adaylığını açıklamasının ardından işadamları Hayri Tekin, Nafiz Yarımer ve son olarak Yılmaz Kaya da adaylığını duyuran isimler oldu.

Şubat ayında başlayıp Mart ayında tamamlanması gereken fakat yeni meslek gruplandırmalarında karışıklıktan dolayı Mayıs ayına ertelenen oda seçimleri için çalışmalarına aylar önce başlayan TSO başkan adayları, seçim sürecindeki açıklamalarıyla dikkat çekiyor.  4 Mayıs Cumartesi günü yapılacak seçimler öncesinde, projelerini anlatmak ve meslek guruplarındaki adaylarını tanıtmak için basın karşısına çıkan başkan adayları, birbirlerini hedef alan açıklamalar da yaptı.

Adaylığı için kanunen yolun açılmasının ardından kamuoyu desteği ile BTSO Başkanlığı’na yeniden talip olan Yumak, çalışmalarına kaldığı yerden devam etmek istediklerini açıklarken, BTSO Meclis Başkanı Hayri Tekin ise değişim istedi.

Mevcut yönetimin değişmesini isteyen ve adaylığını yeniden açıklaması beklenen işadamı Nafiz Yarımer’in de ortak olduğu başkanlık yarışının sürpriz ismi ise işadamı Yılmaz Kaya oldu. 

Yumak, üçüncü kez talip

İki dönem üst üste BTSO Başkanlığı'nı yürüten İbrahim Yumak, üçüncü dönem için devam kararı aldı. BTSO üyeleri olmak üzere kamuoyunun desteğini alarak bu yola çıktığını belirten İbrahim Yumak, “Bu doğrultuda gelecek 4 yıl içerisinde devam etmekte olan projelerimizi sonlandırmak ve Allah nasip ederse yarım kalan işlerimiz olarak gördüğümüz hizmetleri de tamamlamak istiyoruz” dedi. 

Açıklamasında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile iyi ilişkiler sonucunda Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu’na kazandırılan kapalı Spor salonunu hatırlatan Yumak, seçimleri kazanması halinde yeni hedefinin yine TOBB aracılığıyla Bayburt’a bir yüksekokul veya fakülte binası kazandırmak olduğunu söyledi.

Yeni dönemde öncelikli olarak doğal taş fabrikasını 1 yıl içerisinde faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyleyen Yumak, hedefler arasında KUDAKA tarafından ön teklifi kabul edilen 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi’nde yaklaşık 2 milyon lira bütçeli bir ortak üretim tesisi ve teknoloji geliştirme merkezi ile atık su arıtma sistemini kurmak ve Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde KOSGEB İl Müdürlüğünü oluşturmak gibi hedefleri olduğunu belirtti.

Seçim sürecinde çirkin iftiraların da kamuoyuna yansıltıdığını ifade eden Yumak, “Kamuoyunda özellikle son zamanlarda çirkin iftiralar dolaşıyor. Bizim bu görev için aylık 3 bin 500 lira aldığımızı söyleyenlerin olduğunu duyuyoruz. Sizler önünde bir kez daha açıklayayım ki biz bu görevi bedelsiz yapıyoruz” diye konuştu.

Yumak, seçilmesi halinde Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) özel idare tarafından yürütülmekte olan elektrik altyapı projesinin bir an önce tamamlanmasını, Bayburt’ta büyük bir ihtiyaç olan organize hayvancılık bölgesi kurulması yönünde oda olarak öncülük yapmak ve Ziraat Odası ile girişimleri başlatacaklarını ve üniversite ile ortak bir proje geliştirip operasyonel programlar kapsamında doğaltaş projesi benzeri ve farklı bir sektörde büyük ölçekli bir projeyi Bayburt’a kazandırmayı amaçladıklarını da söyledi.

Tekin, sert çıktı

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı Hayri Tekin, seçim startı verildiğinden beri dürüst bir şekilde çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek, “İlkeli ve dürüst davrandık. Şimdi burda söyleyemeyeceğim 'şark kurnazlığı'nı hiç düşünmedik. Üyelerimizin ekonomik ve sosyal zaaflarından faydalanmadık. Seçimi kazanmak için 'bindirme üye' yapmadık. Hep ilkesel olarak bu kentte ticaret yapan üreten üyelerimizin tercihine saygı duyacağımızı söyledik ve öylede yaptık. İyide yaptık” dedi.

BTSO Meclis Başkanlığı’nı yürütmekte iken başkanlığa aday olan Tekin, düzenlediği basın açıklamasında, Bayburt’un geçmiş yıllardaki üretim ve ticaretiyle bölgenin merkezi olduğunu ifade ederek, “Konya’ya ziraat aleteri, çevre illere ayakkabı ve  tonlarca hayvansal ürün sattığımızda nüfusumuz 150 binin üzerindeydi. Bugün üretmeyen ticareti her geçen gün kan kaybeden bu kentte aynı oranda göç de devam ediyor” dedi.

“Bayburt’un kalkınması göçün durması ve nüfusun artması için mutlaka ticareti ve üretimi düştüğü yerden kaldırmak zorundayız. Ne kadar bunu başarırsak o oranda Bayburt büyüyecektir” diyerek sözlerine devam eden Tekin, BTSO Başkanı İbrahim Yumak’ı da hedef aldığı açıklamasında, “Başarılarını renkli kuşe kağıtlarda boy boy fotoğraflarıyla albüm formatında kitaplaştırarak anlatanlar, Bayburt’un son nüfus sayımına ve ticaretine baksınlar. Başarılarının ne olduğunu göreceklerdir” diye konuştu.

Tekin, açıklamasında şöyle konuştu:

“Kısacası biz çağdaş bir vizyonla yola çıktık. Bizim vizyonumuzun diğer aday gruplardan farkı da bu noktada netleşiyor. Bizler, Bayburt’un ekonomik ve sosyal sorunlarının var olan ve bugüne dek uygulanamayan, yeni ve atılımcı yöntemlerle ortadan kaldırılacağına inanıyoruz. 'Tecrübeyle özel ilişkilerle' değil yenilikçi, katılımcı, rasyonel, akılcı bir yönetim vadediyoruz.”

“Çözüm üretemeyen bir TSO istemiyoruz”

“Bunlar nelerdir? Yıllardır üretiyor ticaret yapıyoruz. Hepimiz Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyesiyiz. Biz sorunlara seyirci kalan, çözüm üretemeyen bir TSO istemiyoruz! Bizim yönetimimizdeki Ticaret ve Sanayi Odası, üretim yapan ve üretimi düşünen tüm üyelerimize, sektörlere bağlı olarak görevlendirilen uzman birimler tarafından hizmet verilecek. Örnekleyecek olursak teşvik kredileri, vergilendirme çalışmaları, yurt dışı fonlarından yararlanmak gibi destekler sağlamak mecburiyetindeyiz.”

Yarımer, hem Yumak’ı hem Tekin’i hedef aldı

İşadamı Nafiz Yarımer ise yaptığı açıklamada, aday olmasındaki en büyük etkenin kamuoyundaki değişim talebi olduğunu belirterek,”Diğer adaylar İbrahim Yumak mevcut başkan ve Hayri Tekin meclis başkanı olarak zaten görevdeydiler. Bizler yeni bir oluşumuz ve yeni bir ekibiz. Bu ekiple halkımızın değişim rüzgarını arkamıza aldık. Allah nasip ederse bu değişimi biz başaracağız ve değişimin tek adresi biziz” dedi.

Seçildikleri taktirde en önemli görevlerinin üyelere sahip çıkmak olacağını ifade eden Yarımer, Ticaret Odası binasında esnafın barınacağı, toplantı yapacağı mekânların bulunmadığını ifade ederek, bu ihtiyaca cevap vereceklerini söyledi.

Konuşmasında doğaltaş projesini Bayburt’a kazandıran Bayburt Mermerciler Derneği’ne, “Yapılan hizmet çok önemli, başarılı ve büyüktür” ifadeleriyle teşekkür eden Yarımer, “Ayrıca Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası binasını Bayburt’a kazandıranlara teşekkür ediyorum. Çok güzel bir binamız var, yapanlardan Allah razı olsun. Eski başkan Erol Köprücü ve Eski Meclis başkanımız rahmetli Emin Develi başta olmak üzere emeği geçenlere buradan şükranlarımı arz ediyorum. Söylenecek söz çok ancak biz yatırımcı bir kuruluş değiliz. Ticaret ve Sanayi Odası sadece yatırımcılara yardım eden bir müessesedir. Onların güçlüklerle karşılaştığı zaman onlara destek olacak konumumuz var. O açıdan bu memlekete yatırım yapanlara sadece bir kuru teşekkürle kalmayacağız. Göreve gelirsek onların tüm dertleriyle ilgilenip yanlarında olacağız” dedi.

Seçimleri kazanmaları halinde bir proje ekibi kurup, hiçbir ücret talep etmeden hizmet vereceklerini söyleyen Yarımer, “Ayrıca esnafımıza büyük katma değer sunan çevre illere bağlı olmasına rağmen tüm ihtiyacını Bayburt’tan karşılayan yerleşim yerlerinin yollarının yapılması içinde yetkililer ile iletişime geçeceğiz” diye konuştu.

Sürpriz aday, Yılmaz Kaya

BTSO seçimlerine sayılı günler kala işadamı Yılmaz Kaya da adaylığını açıkladı. Mevcut Başkan İbrahim Yumak, işadamları Hayri Tekin ve Nafiz Yarımer’in adaylık açıklamasının ardından Yılmaz Kaya da bugün yaptığı basın açıklamasıyla adaylığını duyurdu.

4 ay öncesinden seçim çalışmalarına başladığını ve BTSO’da bugüne kadar yapılan icraatların yetersiz olduğunu düşündüğü için başkan adayı olduğunu söyleyen Kaya, “Bayburt göç veren iller sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Üretimde ve ürettiğini pazarlamada da ne yazık ki son sıradadır. Uygulanacak doğru projeler, yerinde yatırımlar şehir ekonomisini canlandıracaktır. Seçimlerden başarılı bir şekilde çıktığımız taktirde projelerini hazırlayan, birikimlerini Bayburt’ta değerlendirmek isteyen tüm yerli ve yabancı yatırımcılara gerekli her türlü desteği sağlayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Kaya, BTSO Meclis Başkanı İbrahim Yumak ve başkan adayı olan Hayri Tekin’i eleştirdiği açıklamasında, “Ben yapılanların yetersiz olduğunu adaylığımın gerekçesi olarak açıklıyorum. Diğer taraftan birileri mevcut yönetimi zem ederek adaylığını masumlaştırmaya çalışırken, unutulmamalıdır ki irdeledikleri şahıslarla takriben 4 yıldır birlikte meclis başkanlığı görevini yürüttüler. Yanlış varsa ki var, o halde ikisi de birbirinin olumsuz anlamda aynısıdır” ifadelerine yer verdi. 

Kaya, başkan seçilmesi halinde yapacağı icraatlara da değindiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“4 Mayıs 2013 Cumartesi günü yapılacak olan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde başkanlığa adaylığımı sizin aracılığınızla açıklıyorum. Her ne kadar maksadımız kimseyi incitmemek olsa da adaylığımızın gerekçesi yapılan icraatların yetersiz olduğuna kanaat getirmemizdir. Ben yapılanların yetersiz olduğunu adaylığımın gerekçesi olarak açıklıyorum. Diğer taraftan birileri mevcut yönetimi zem ederek adaylığını masumlaştırmaya çalışırken, unutulmamalıdır ki irdeledikleri şahıslarla takriben 4 yıldır birlikte meclis başkanlığı görevini yürüttüler. Yanlış varsa ki var, o halde ikisi de birbirinin olumsuz anlamda aynısıdır. 30 yıldır üyesi olduğum Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası’nın her zaman oy veren cenahında yer aldım. Bu dönem zarfında gözle görülen en müspet icraatım Ticaret ve Sanayi Odası binasının inşasının olduğunu söyleyebilirim.”

“Belli bir kesimi değil tüm üyeleri kapsayan çalışmalar yapacağız”

"Ticaret ve Sanayi odalarının en temel görevlerinden bazıları ticaret ve sanayiyi ilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerek ilgililere ulaştırmak, mesleki ahlakı ve sosyal dayanışmayı korumak, ticaret ve sanayinin genel menfaatlere uygun suretle gelişmesine çalışmak. Genel menfaatler derken, söylemek istediğimiz Ticaret ve Sanayi Odası’nı yalnızca belli bir kesim değil bütün üyeleri kapsayacak şekilde çalışmalar yapmasını sağlamak, dolayısı ile tüm şehir ekonomisine katkı yapmasını sağlamaktır. Şehir ekonomisinin canlı olması, ticari yoğunluğun fazla olması, iş sahalarının açılmasına istihdam alanlarının artırılmasına vesile olacağı gibi sadece şehrimizin değil ülkemizin de en büyük toplumsal ve ekonomik sorunu olan işsizliğin giderilmesini sağlayacaktır.”

“Bayburt üretim ve ürettiğini pazarlamada son sıradadır”

“Bilindiği üzere Bayburt göç veren iller sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Üretimde ve ürettiğini pazarlamada da ne yazık ki son sıradadır. Uygulanacak doğru projeler, yerinde yatırımlar şehir ekonomisini canlandıracaktır. 2012 yılında çıkan yeni teşvik yasası ile birlikte yatırımcılara gerekli kolaylıklar sağlanmış ve yetkili mercilerin bu konuda yatırımcıları bilgilendirmesine ve müteşebbislerin Bayburt’a çekilebilmesi için gerekli alt yapı ve teknik şartların oluşturulmasına kalmıştır.” 

“Yerli ve yabancı yatırımcılara destek sağlayacağız”

“Seçimlerden başarılı bir şekilde çıktığımız taktirde projelerini hazırlayan, birikimlerini Bayburt’ta değerlendirmek isteyen tüm yerli ve yabancı yatırımcılara gerekli her türlü desteği sağlayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Oda üyelerimizden ekonomik durumu iyi olmayanların ziyaret ve istihbarat yapılmak sureti ile bilgi sahibi olunması elzemdir. Gerekirse, odamız bünyesinde fon tahsis edilerek mühim konularda ihtiyaçlı olanlara katkı sağlanabilir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.