Asırlık ata tohumu ile üretilen 'Bayburt Lahanası' 20 TL'den satılıyor!

Bayburtlu bağcıların binbir emekle yetiştirdiği lahanalar, Bayburt tabiriyle kelemler tezgahlardaki yerini aldı.

Asırlık ata tohumu ile üretilen 'Bayburt Lahanası' 20 TL'den satılıyor!

Bayburt Postası - 3 kuşaktır bağcılık yapan ve bugün mesleğin en genç isimlerinden biri olan Ekrem Tekdemir, Bayburt Lahanası'nın tohumunun en az 100 yıldır değişmeyen bir tohum olduğunu belirtti. 

Özellikle son yıllarda artan hormonlu sebzelerin birçok hastalığa yol açtığını hatırlatan Tekdemir, dünyanın ata tohumuna yöneldiği günümüzde Bayburt'taki en sağlam tohumlardan birinin lahana tohumu olduğunu söyledi. Dedesinin ürettiği tohumlarla bugün kendisinin lahana ürettiğini söyleyen Tekdemir, Bayburt'taki bağcıların ürettiği lahanaların tamamının aynı usulle üretildiğini kaydetti. 

İl dışından gelen lahanalarla, Bayburt lahanasının lezzetinin aynı olmadığını bildiren Tekdemir, "Bizim lahanamızı, yani Bayburt'ta bağcılık işi ile uğraşan kişilerin ürettikleri lahanaları tadanlar daha da başka yerden lahana almıyor. Çünkü biz ata tohumu ile bu lahanaları üretiyoruz" dedi. 

Bayburt'ta bu yıl lahananın tanesini 20 liradan satışa sunduklarını ve fiyatların düşmeyeceğini söyleyen Tekdemir, geçen yıl fiyatların 10 liraya kadar düştüğünü fakat bu yıl kuraklık başta olmak üzere diğer ekonomik etkenlerin etkisiyle sınırlı sayıda lahana üretimi gerçekleştirdiklerini ve lahananın fiyatında bir düşüşün mümkün olmadığını belirtti. 

Bağcıların  el minibüsleri ile 6 ay boyunca ürettikleri malzemeleri geçtiğimiz yıla kadar Bayburt sokaklarında satabildiklerini, birkaç esnafın şikayeti sonrasında bu uygulamanın kalktığını söyleyen Tekdemir, bugün manavların kestane sattığını ve aynı akıbetin kestanecilerin de başına gelebileceğinden endişe ettiğini söyledi.  

Tüm bu etkenlerin üretimi etkilediğini ve bağcıların artık son demlerine yanaştığını söyleyen Tekdemir, "Önünü göremeyen bağcı, ürettiğini satamayan bağcı ne yapacak? Üretmeyecek. Üretmedi mi ne olacak? Geçen sene ıspanağın bağı 5 lira idi, bugün 10 TL. Bugün lahana 20 lira, halbuki geçen sene 10 TL'ye kadar düştü. Geçen yıl marul 3 lira idi, bu yıl 7.5 TL. Çarşı köprüsünün üstünde limoncular var, bunlar yasaklansın limonun teki 2 lira. Şuan 10 tanesini 10 TL'den alıyorsa bu vatandaş, bu emekçilerin sayesinde. Bu iş böyle, eğer rekabet yoksa 'sütün ağzı açık, kedinin insafına kalır' bu şehir" şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü'ne kayıtlı 22 bağcının bulunduğunu ve bu sayının giderek düşeceğini iddia eden Tekdemir, bu sene devletin bu bağcıların tamamına sera yaptığını fakat bağcıların önünü göremediği için tam kapasite ile üretim yapmadıklarını belirtti. 

Bağcılık işinin meşakkaetli bir iş olduğunu söyleyen Tekdemir, "Bu insanların tamamı, sabah 5'te bağa gidip, gece 22.00'de evlerine dönüyor. Bunların her biri de vergi veriyor, aldığı gübrede, tohumda her üründe devletine vergi veriyor. Bunları hem vatandaş olarak, hem kamu kurumları olarak gözetlememiz, desteklememiz lazım. Kendim için söylemiyorum bunu, ben başka işlerde yapar rızkımı kazanrım ama bu yapılacak destekler vatandaşın direk cebini, sağlığını, tüm yaşamını etkiler" diye konuştu. 

Öte yandan Bayburt Lahanası, Gençosman Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bağcılardan temin edilebileceği gibi, Bayburt-Erzurum yolu üzerinde Kopuz Köprüsü civarında arabalar üzerinde satış yapan üreticilerden de temin edilebiliyor.

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.