Kazakistan’dan Yahya Akengin’e devlet madalyası

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı Yahya Akengin, Kazakistan Cumhuriyeti tarafından devlet madalyasına layık görüldü.

Kazakistan’dan Yahya Akengin’e devlet madalyası
Bayburt Postası - Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in imzası, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev oluru ile verilen madalya üzerinde şu ifadeler yer alıyor:

“Cumhurbaşkanının 2020 yılı 3 Haziran tarihli kararı uyarınca Yahya Akengin Kazakistan halkı birliğinin 25. yıl madalyası ile ödüllendirildi.”

Salgın dolayısıyla ödül töreninin ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.

Kazakistan’dan bir ödül daha almıştı

Öte yandan 2018 yılında 50. sanat yılını tamamlayan Akengin, yıl içerisinde memleketi Bayburt olmak üzere Türkiye ve Türk Dünyası’nda çeşitli etkinliklere konu olmuştu. Akengin, yine 2018 yılında Kazakistan Cambıl Vakfı tarafından ödüle layık görülmüştü. Kazakistan’ın yetiştirdiği 20. Yüzyıl’ın önde gelen şairlerinden Cambıl Cabayev adına Cambıl Vakfı tarafından her yıl verilen hizmet ödüllerinin 2018 yılındaki sahibi Bayburtlu şair-yazar Yahya Akengin olmuştu. 

Türkiye ile Türkistan arasında köprü...

Türk edebiyatında şair yönüyle daha çok tanınan, roman, öykü ve tiyatro türünde eserleri de olan Akengin, eserleri dolayısıyla 9 ödül aldı. 1992 yılında "Oğuz Dede" adlı romanına Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Sanat Ödülü verildi. Sarkaç adlı romanı ise İstanbul Tuzla Belediyesi 700. Yıl roman armağanlarını kazanan eserler arasına girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ders kitapları ile üniversite ders kitaplarında hem şair, hem romancı olarak değerlendirilen Akengin’in, önemli bir özelliği de Türkiye’den ata yurdu Türkistan’a kurduğu köprü. Bugüne kadar düzenlenmesine büyük katkılar sunduğu onlarca uluslararası etkinlikle hem Türk yurtlarındaki sanatçıların Türkiye’de tanınmalarına vesile oldu, hem de Türkiye’de yayınlanan eserlerin Türk yurtlarında okunmasını sağladı. 

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburt,kalesi 4 yıl önce

türksava,duyrulur,hoca,ahmet,yesevinin,atasının,türbesi,makamı,balca,köyü,bayburtta,saygı,ile.,,türk,dünyasına,duyrulur.