Bayburt doğumlu bir Azerbaycan şairi

“Azerbaycan şairi Mehemmed Emani 1535-ci ilde (yılda) Osmanlı Türkiye’sinin Bayburt şeherinde anadan olmuşdur (doğmuştur). O, Fuzuli edebi mektebinin devamçılarından biri kimi şöhret gazanmışdı...

Bayburt doğumlu bir Azerbaycan şairi

Bayburt Postası - Azerbaycan şairi Mehemmed Emani 1535-ci ilde (yılda) Osmanlı Türkiye’sinin Bayburt şeherinde anadan olmuşdur (doğmuştur). O, Fuzuli edebi mektebinin devamçılarından biri kimi şöhret gazanmışdı.

Emani, Şah I Tahmasb’in və Şah I Abbas’ın dövrlerinde gızılbaş emirlerinden biri idi, bir çoh herbi yürüşlerde (askeri harekatlara) iştirak etmişdi. Hakim dairelerin böyük etimadını  gazanmış Mehemmed Emani, bir müddet Yəzd vilayetinin hakimi (bey’i, valisi) olmuşdu. Onun Azərbaycan ve Fars dillerinde divanları mövcuddur. Azərbaycan edebiyyatının klassik ve folklor üslublarının govuşması prosesinde Mehemmed Emani’nin müeyyen rolü olmuşdur. O, folklor nümunelerini yazılı edebiyyata getirmesi ile ferqlenen (farklanan) Azerbaycan edebiyyatında dünyevi meyllerin güçlenmesine hizmet etmişdir.” (Kaynak: Xeyirbey Qasımov/Orta Asırlarda Azerbaycan Medeniyyeti)

***

Azerbaycanlı yazar Xeyirbey Qasimov’un 'Orta Asırlarda Azerbaycan Medeniyeti' adlı kitabında yer alan bu ifadeleri son yazısında gündeme getiren Bayburt Postası yazarı Cazim Gürbüz, Azerbaycan Türk Edebiyatı’nın şairlerinden Mehemmed Emani’nin Bayburt doğumlu olduğu bilgisini okurlarıyla paylaştı.

Ünlü şair Ceyhun Atuf Kansu anısına kaleme aldığı son yazısında Azerbaycanlı şair Mehemmed Emani ile ilgili okurlarına bir çağrıda bulunan Cazim Gürbüz, manzum hikâyeler de yazdığına dikkat çektiği Bayburt doğumlu şaire ait şiirlerden herhangi bir örnek bulunmadığını ve araştırılması gerektiğini belirtti.

Mehemmed Emani'nin Azerbaycan Milli Kütüphanesi arşivinde yer aldığı tahmin edilen eserleri hakkında, bir çağrıda bulunan Gürbüz, yazısında, “Bu Bayburt doğumlu şairi, büyük ihtimalle ilk kez biz, Bayburt’a sunmaktayız. Qasımov’un yukarıya aldığım araştırma-inceleme eserinde, şairin şiirlerinden örnekler ne yazık ki yok. Prof. Dr. Ahmet Pirverdioğlu, Muhammed Emanî’nin klasik şiir örnekleri dışında “Devesi ölmüş karı”, “Tiryekçi”, “Hatemi Tai ve Garip” gibi manzum hikâyeler yazdığını bildiriyor. Dileriz, bu hemşehrimizi genç araştırmacılar daha genişçe araştırır, şiirlerini de bulup bizlerle buluştururlar” ifadelerine yer verdi.

Cazim Gürbüz’ün son yazısını okumak için lütfen tıklayınız...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.