Bayburt Postası - Bayburtlu halk şairleri hakkında yaptığı araştırmalarla bilinen 96 yaşındaki Kemal Parıldar’ın hayatını anlatan ve toplu şiirlerinin yer aldığı “Duyguların Dili” adlı eseri Kültür Ajans Yayınları’ndan okuyucu ile buluştu.

İstiklal Savaşı Gazisi ve Gazi Madalyası sahibi Niyazi Parıldar’ın oğlu olarak 1928 yılında doğan Ali Kemal Parıldar, Trabzon Beşikdüzü Öğretmen Okulu Mezun olduktan sonra Rüştiye Mezunu babası Niyazi Parıldar’ın 1923-1928 yılları arasında görev yaptığı Bayburt’un Sakızlı Köyü İlkokuluna atandı ve 9 yıl bu okulda öğretmenlik yaptı. Şair Zihni İlkolunda öğretmenlik yaptığı esnada Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün dışardan bitirme sınavlarına girerek, tamamladı. 1965 yılında Ankara’ya tayin olan Parıldar, 1982 yılında müdürlük görevinde iken emekli oldu.

Uygun Ahmet Aker’in ‘Frigyalı Suna’sı okuyucu ile buluştu Uygun Ahmet Aker’in ‘Frigyalı Suna’sı okuyucu ile buluştu

Ali Kemal ParildarBayburt’la ilgili çalışmalarını sürdüren Parıldar, Bayburtlu 18 şairin hayatı ve şiirlerinin de yer aldığı “Tasavvuf Vadisinde Bayburtlu Halk Şairleri” kitabını yayınladı. Parıldar, daha önceden “Gönülden Damlalar” ismiyle kitaplaşan şiirlerinin de yer aldığı bütün şiirlerini “Duyguların Dili” adlı eserinde topladı. 

Kitapta Milli Eğitim Bakanı Ali Nail Erdem’in, Kültür Bakanı Agâh Oktay Güner’in, Gümüşhane Milletvekili Nurettin Özdemir’in, Kültür Bakanlığı Daire Başkanı Hayrettin İvgin’in, Genel Müdür Nail Tan’ın, Şair yazar Abdullah Şatoğlu’nun, Müsteşar Yardımcısı İsmet Bora Binatlı’nın, TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin’in, İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın Parıldar hakkında yazdıkları yer alıyor. 

Kitapta yer alan 200’e yakın şiirden bir örnek:

BABAMA

Bizim için hiç durmadan
Ömür boyu savaş verdin
Zoru kolayı sormadan
Helal kazanayım derdin

Merhametinle şefkatin
Çocuklarla muhabbetin
Yetecek kadar servetin
Saadetim, yuvam derdin

Çocukların hep yetişti
Mutluluklara erişti
İlim irfanla tanıştı
Vatan millet sizin derdin

Yoksulun elinden tutun
Haksızları öte itin
Yorulmadan hizmet edin
Emeklerim helal derdin

Rahat uyu canım babam
Baş ucunda tüm akrabam 
Ölüm gerçek hayat yalan
Gerçek hayat budur derdin

Gençler yetişti yaşlandı
Çok aylar yıllar yaşandı
Dünyadan göçe başlandı
Benim yanım dolsun derdin

Kitabın son bölümünde Ali Kemal Parıldar’ın hayatından fotoğraf kareleri yer alıyor. Çoruh Sineması’nda 1962 yılında Behçet Kemal Çağlar ve Hicrani Baba’nın katılımıyla gerçekleşen şiir gecesinde çekilen fotoğraf da bunlardan biri. 

288 sayfa hacimli “Duyguların Dili” adlı kitap, internetten kitap satışı yapılan adreslerden  temin edilebilir.

Ali Kemal Parildar In Hayati Ve Siirleri Bir Kitapta Toplandi 1