Akengin, yılların birikimi kütüphanesini Bayburt Üniversitesi’ne bağışladı

Bayburtlu şair-yazar Yahya Akengin, kütüphanesini Bayburt Üniversitesi’ne bağışladı.

Akengin, yılların birikimi kütüphanesini Bayburt Üniversitesi’ne bağışladı
Bayburt Postası - İlk şiirleri 1966 yılında Bayburt Postası’nda yayınlanan, sonrasında 1968 yılında Hisar Dergisi’nde şiirleri yayınlanmaya başlayan ve Türk Edebiyatı’nda Hisar Dergisi çerçevesinde toplanan şairler arasında anılan Akengin, yılların birikimi kütüphanesini Bayburt Üniversitesi’ne verdi.

Hisar Dergisi’nde şiirlerinin yayınlanması ele alınarak 2018 yılında 50. Sanat yılı kutlanan Yahya Akengin’i Bayburt Üniversitesi de bir panelle anmıştı. Bayburt Üniversitesi’nce düzenlenen ‘50. Sanat Yılında Yahya Akengin ve Sanatı’ adlı panelde Doç. Dr. Fatih Yalçın, Doç. Dr. Çağatay Akengin, Dr. Öğr. Üyesi Osman Oruç ve Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Güzel bildiri sunmuşlardı. Bayburt Belediyesi de 2018 yılında aldığı meclis kararı ile Şingah Mahallesi’ndeki bir sokağa Yahya Akengin ismini vermişti.

Akengin, yeni Bayburtlu edebiyatçıların yetişmesinde de önemli bir bilim yuvası olarak gördüğü Bayburt Üniversitesi’ne kitaplarını bağışladığı için mutluluk duyduğunu söyledi.

Kitaplarını Bayburt Üniversitesi’ne bağışlamasının kendisine bir iç huzuru verdiği söyleyen Akengin, “Doğduğum, büyüdüğüm ve sanat hayatımı da şekillendiren toprağım, memleketim Bayburt’a ne yapılsa az kalır. Kitaplarım için en özel, en güzel, en anlamlı mekanı buldum diyorum. Ve bunun huzurunu yaşıyorum” dedi.  

YAHYA AKENGİN KİMDİR?

Yahya Akengin 1946 yılında Bayburt'ta doğdu. Erzurum Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi, daha sonra edebiyat lisansını tamamladı. 1967'de başladığı edebiyat öğretmenliğini orta öğretimde, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde ODTÜ'de sürdürdü. 1979'da Kültür Bakanlığı Baş Müşavirliği'ne, 1985 yılında TRT Ankara Radyosu Tiyatro ve Eğlence Yayınları Müdürlüğü'ne atandı, TRT Televizyon Dairesi başkanlığı uzmanlığında bulundu. Şiir, roman ve tiyatro türlerinde eserleri yayımlandı. Eserleri dolayısıyla 9 ödül aldı. 1992 yılında "Oğuz Dede" adlı romanına Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Sanat Ödülü verildi. Sarkaç adlı romanı ise İstanbul Tuzla Belediyesi 700. Yıl roman armağanlarını kazanan eserler arasına girdi.

Yahya Akengin, aynı zamanda yazarların Meslek Odası konumundaki İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği)'nin başkanlığını yaptı. Halen Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) Başkanı.

İlk şiirleri Bayburt Postası'nda yayınlanan Akengin, 1968 yılında Hisar ile başlayıp, Türk Edebiyatı, Doğuş Edebiyatı, Milli Kültür, Boğaziçi ve Türk Dili Dergilerinde yazılarını sürdürdü. Bazı günlük gazetelerde de tiyatro, sinema, kitap eleştirileri ve gezi notları yayınlandı. Eserleri çeşitli üniversitelerde lisans tezi olarak ele alınan Akengin birçok uluslararası toplantılara Türkiye'yi temsilen katıldı. (Struga Şiir Festivali, Liege Şiir Bienali, Bağdat Mirbet Şiir Festivali, Tataristan Şiir Bayramı vb.)

Türkiye radyolarında çok sayıda Radyo Tiyatrosu yayınlanan Akengin‘in senaryo çalışmaları da bulunmaktadır. 1980-1985 yılları arasında Bakanlıklar arası Film ve Senaryoları Değerlendirme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Akengin'in eserlerine M.E.B. Talim Terbiye Kurulu Kararıyla Lise ders kitaplarında yer verilmektedir. "Eski Çarıklar" ve "Aile Bağları" isimli tiyatro eserleri Türkiye'nin hemen her yerinde ve KKTC'de sahnelendi.


Anahtar Kelimeler:
Yahya Akengin Kütüphanesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 5 yıl önce

Helal sana. Ancak bayburt üniversitesi de son iki yildir çok başarılı. Ýök raporlarına göre gümüşhane üniversitesini bile geçti.

Avatar
Şükrü Nişancı 5 yıl önce

Helal olsun Yahya Ağabey'e. Sanatkar duygusallığı, memlekete olan vefa işte budur. Kadirşinaslığın en has örneğini sunan Yahya ağabeye gönül dolusu teşekkür ve minnetlerimi sunuyorum. Prof.Dr.Şükrü NİŞANCI

Avatar
Murat Açıkgöz 4 yıl önce

Tebrikler Yahya Akengin Hocam.. Bayburt Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri çok şanslı. Bayburt'umuzun, şiirimizin, en önemli simasının kıymetini kadrini bilelim. Akengin'e daha çok vefa göstermeli, sahip çıkılmalı.