Spora tutkun dediğimiz Dr. Arslan Özkan, kış sporlarıyla da yakından ilgili. Halen Çerçi köyünde kayak yapıyor, Çerçili gençlere kayak sporunu aşılamaya çalışıyor. Özkan, gazetemize bir yazı gönderdi. Bayburtlular'ın kışın nimeti 'kar'ı yeterince değerlendiremediğini dile getiriyor; sağlık açısından faydalarından bahsediyor. Yazısında Bayburt'ta kayak bahsine de girerek, bugüne kadar yapılamayanları ve önerilerini dile getiriyor.
İşte o yazı:
“BAYBURT’TA KAR’I SEVDİRMELİYİZ...
Kar memleketi Bayburt’ta insanlarımız kardan korkuyor! Karlı günlerde insanlar evlerinden dışarı çıkmıyorlar veya zorla çıkıyorlar. Halbuki kar bir nimettir. Yeterince kar yağdığında bayram edilmeli, halkımız kar sporlarından yararlanmak için dağlara koşmalıdır. İleri ülkeler suni kar yapıp onunla kayak merkezleri kuruyorlar..
Kop Dağı’nda yapılmış çok güzel bir kayak tesisi ve butik bir kar otelimiz var. Ama ne yazık ki otelimiz çalıştırılmadığı gibi kayak tesisi de sadece hafta sonları hizmete açılıyor.
Ben çok iyi hatırlıyorum, 20 yıl kadar önce Erzurum Palandöken Kayak Merkezi tesisleri de aynı kapasitede idi. Özel İdare’nin yaptığı küçük bir konaklama binası ve bir telesiyej vardı. Trabzon Doğumevi’nde çocuk uzmanı olarak çalışırken gelip orada konaklamış, kayak yapmıştım. Bayburt Kayak Merkezi tesisleri neden Palandöken gibi gelişmesin? Bunun olması için kararlı ve özverili çalışmak yeterlidir. Bayburt’da 40 bin nüfus, il memur kapasitesi, üniversite ve sayısız öğrenci var. Onların kış sporu hevesleri geliştirilmeli ve spor yapanlara kolaylık sağlanmalıdır. Bayburt’a gelen memurlar, üniversite öğrencileri bu olanaklar sağlanınca Bayburt’ta sıkılmazlar, ayrılırken güzel anılarla, bu sporları öğrenmiş olarak giderler. Halkımız kar nimetini spor yaparak değerlendirir, sağlık kazanır.
Ben Bayburt’ta çalışırken (1975-1985), kayak merkezi yoktu. Kar yağınca şehrin içinde veya yakınlarında çocuklarımla birlikte kayak yapmağa koşardık. Kurtuluş bayramlarında görsellerle kayağı halka duyurmaya ve sevdirmeğe çalışırdık. Şimdi ne yazık ki bu yönde bir çalışmaya rastlamadım.Geriye mi gidiyoruz?
Şimdi Çerçi Köyü’nde evimin yanında pist yapıp Çerçili gençlerle kayak yapıyorum. Karı seviyorum ve kardan korkmuyorum. O kadar ki evimin 50-60 metrelik araba yolunu, her kar yağışında, kürekle açıyorum. Bunu da spor olarak değerlendiriyorum. Tüm Bayburtlular’a ve Bayburt’ta yaşamak zorunda olanlara tavsiye ediyorum: Kar temizliktir, zenginliktir. Kar’a sevgiyle, bilinçle yaklaşın, ondan yararlanın.. Kar çirkinlikleri örter, ruhu dinlendirir, kuraklığa çaredir.
Dr. Arslan Özkan
Bayburt Çerçi Köyü Muhtarı"