Bayburt Postası - Bayburt Halk Pazarında kilosu 35 TL'den 60 TL'ye kadar uzanan bir fiyat aralığında satılan Çaşır otu birçok vatandaş tarafından da zahmetli bir uğraşın sonunda ücretsiz toplanıyor. 

Bayburt'a 42 kilometre uzaklıktaki Başçımağıl köyünden Tunay Mutlu, sabahın erken saatlerinde güne başlayarak, doğanın bereketli sofrasından faydalanmak için yola koyuluyor. Yaklaşık 10-15 kilometre yol kat ederek Dereçımağıl mevkiine ulaşan Mutlu, topladığı bitkilerin doğal ağrı kesici ve antibiyotik özelliği taşıdığını belirtiyor.

Yıllardır mantar, evelik ve çaşır otu topladığını ifade eden Mutlu, hangi mantarın tüketileceğini, hangisinin tüketilmeyeceğini çok iyi bildiğini vurguluyor. Vatandaşları bilmedikleri mantarları tüketmemeleri konusunda uyararak, mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini özellikle belirtiyor.

Çaşır Otu: Doğanın İki Yüzlü Şifası

Mutlu, topladığı bitkiler arasında çaşır otunun önemine özellikle değiniyor. "Çaşırotu, tetik çaşır ve akıllı çaşır olarak ikiye ayrılır. Bunların da kas ağrılarına, sindirim sistemine iyi geldiğini biliyoruz" diyen Mutlu, çaşır otunun yapraklarının lora katıldığında enfes otlu peynir yapımında kullanıldığını da ekliyor. Çaşır otunun birçok vitamin barındırdığını dile getiren Mutlu, bu bitkilerin "doğanın bize sunduğu eşsiz nimetler" olduğunu ifade ediyor.

Bayburtta Doga Mesaisi Sifa Deposu Casir Otu Vatandaslarin Gozdesi1Mantar, Evelik ve Çaşır: Yedi Derde Derman Bitkiler

Bayburt'ta o ameliyat başarılı bir şekilde yapıldı Bayburt'ta o ameliyat başarılı bir şekilde yapıldı

Tunay Mutlu, doğadan topladıkları ürünlerin faydalarını şu sözlerle açıklıyor:

"Protein deposu mantarın kalp damar hastalıklarına, çaşır otunun da kas ağrılarına, sindirim sistemine iyi geldiğini biliyoruz. Evelik için büyüklerimiz hep 'Evelik evelik, 7 derde derman evelik' derlerdi. Bu bitkilere doğanın insanoğluna sunduğu doğal ağrı kesicilerdir, antibiyotiklerdir diyebiliriz".

Eveliğin Bayburt'un meşhur lor dolmasının hammaddesi olduğunu da belirten Mutlu, mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini büyüklerinden duyarak öğrendiklerini ve şimdi uygulamaya çalıştıklarını dile getiriyor.

Tunay Mutlu, normalde kalabalık bir şekilde yapıldığında daha keyifli olan bu işlerin, hayvanların doğum zamanı olması nedeniyle köy sakinlerinin dağlarda kuzu ve koyunlarının başında olması sebebiyle bu kez tek başına yapıldığını aktarıyor.