Bayburt Postası - Üç ressam ve bir ahşap oymacısının eserlerinin sergilendiği karma sergi davetliler tarafından beğeniyle gezildi.

Bayburt’ta 28 yıl önce ilk profesyonel sergiyi açan sanatçı olan Ressam Salih Cengiz, karma resim sergisinde eserleri yer alan isimlerden biri..

Bu yıl 15. kez Bayburt’ta sergi açma onurunu yaşadığını söyleyen Cengiz, “Şunu anladım ve çok iyi biliyorum ki Bayburt’ta hangi mesleği yaparsanız yapın, iyi yaparsanız halk onu takdir etmesini bilir” diyor. 

Sergide görücüye çıkan eserleri son iki yılda çizdiğini söyleyen Salih Cengiz, İbn-i Sina’nın ‘bilim ve sanat itibar görmediği toplumları terk eder’ düşüncesini hatırlatarak, sanatın layıkı ile yapıldığı takdirde her zaman ilgi ve itibar gördüğünü kaydetti. 

Akademik bir eğitimi olmayan fakat akademiden onlarca öğrencisi bulunan Salih Cengiz, son 10 yılda duvar ve trafo üstü çalışmalara yoğunlaştığını ve Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük duvar resmini Yalova’ya çizdiğini sözlerine ekledi.  

Kenan Yavuz Etnografya Müzesinde “Bozkırdan Dünya’ya Hafıza” Kenan Yavuz Etnografya Müzesinde “Bozkırdan Dünya’ya Hafıza”

Sergide kalın boya ve cam altı çalışmalarıyla yer alan Ressam Yüksel Akdaş ise, 10’un üzerinde karma resim sergisinde yer aldığını ifade etti. 

Karma Resim Sergisine 8 eserle katılan Yüksel Akdaş, ilkokul yıllarından bu yana resim yaptığını, ancak resim konusunda hiç bir eğitim almadığını belirterek, sergideki bir kısım resimleri spatula ile iki renk kullanarak yaptığını, diğerlerini de cam altı tekniğin kullandığını ifade etti. Akdaş, cam altı tekniğini Tekin Koçan'dan öğrendiğini belirtti. 

Son yıllarda Bayburt’ta çok kez sergi açan isimlerden biri olan Yüksel Yılmaz da çocuklukta terk ettiği resim sanatı ile yıllar sonra bir daha yolunun kesiştiğini ifade ederek, “Şimdilerde yarım kalmışlarımı tamamlıyorum. 17 yıldır aralıksız çiziyorum. 7 yıl da eğitimini aldım. 13. kez sergi açıyorum. Memleketim Bayburt’ta sergi açmak da ayrı bir gurur” şeklinde konuştu.  

Sergide ahşaptan ürettiği çok değerli malzemeleri sergileyen emekli edebiyat öğretmeni Turan Başağa da ahşapla uğraşın bir aile geleneği olduğunu, edebiyat fakültesini okuduğunda ise nakış ve motifle alakalı ufkunun açıldığını aktardı. İlk öğretmenlik yıllarını geçirdiği Kütahya’da çiniye olan ilgisinin arttığını, emekliliğin ardından da çini ile ahşabı birleştiren işlere yoğunlaştığını söyledi. 

Sergi Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Bayburt Milletvekili Orhan Ateş, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bayburt İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Yardımcı ve protokol üyelerinin katımıyla açıldı. Sanatçıların verdiği bilgiler eşliğinde sergiyi gezen protokol üyelerince sergide eserleri yer alan dört isme plaket takdim edildi. 

Öte yandan sergi 23 Temmuz 2023 Pazar gününe kadar gezilebilecek.