Üzengili, 25 yıl önce yitirdiklerini andı

Bayburt’un Üzengili Köyü’nde 1993 yılında yaşanan çığ felaketinin acısı tazeliğini koruyor.

Üzengili, 25 yıl önce yitirdiklerini andı

 Bayburt Postası - Bayburt’un Üzengili Köyü’nde 1993 yılında yaşanan çığ felaketinin acısı tazeliğini koruyor. Bayburt’ta iki ayrı tören düzenlenerek 18 Ocak 1993 Pazartesi günü sabah saat 07.00 civarında yaşanan ve toplam 59 köylünün hayatını kaybettiği felaket anıldı.


Bayburtluların ve tüm Türkiye’nin toplumsal hafızasında yer edinen çığ felaketinin yıl dönümünde AK Parti Bayburt İl Başkanlığı tarafından hayatını kaybedenler için 18 Ocak Perşembe günü Bayburt Merkez Yeni Camide öğlen namazında Mevlid-i Şerif okutuldu, dualar edildi. Eski adıyla Aşhanas olarak bilinen Üzengili köyünde ise tören 21 Ocak Pazar günü yapıldı.

Toplam 59 vatandaşın hayatını kaybettiği çığ felaketinin yıl dönümünde köylüler mezarları başında kuran okurken, vatandaşlar yıllanan acılarını yakınlarına dua ederek gidermeye çalıştı. Mezar başındaki anmanın ardından ise köy camiinde Üzengili Köyü Derneği tarafından yemekli mevlid-i şerif okutuldu.



Yöre halkından Selami Karaaslan, o kara günde kendi yakınlarını da kaybettiğini belirterek, “Her yıl olduğu gibi bu yılda 18 Ocak 1993 yılında köyümüzde meydana gelen çığ felaketi sonucu hayatını kaybedenleri anmak için derneğimizin organizasyonunda bir araya geldik” dedi.

1993’de Köylerinde, 2009 yılında Zigana Dağında, geçtiğimiz günlerde de Bitlis’te yaşanan çığ felaketlerinin yüreklerde tarifsiz acılar bıraktığını ifade eden Karaaslan, “25 yıl önce 18 Ocak sabahında kar, soğuk, gözyaşı ve ölümlerle uyandık. Aralarında bebeklerin ve çocukların da bulunduğu, kadını, erkeği, yaşlısı ve genciyle 59 canımızı yaşanan çığ felaketinde kaybettik. Yine Üzengili köyünde 1923 yılında çığ felaketi meydana gelmiş ve bu felakette de 30 vatandaşımız yaşamını yitirmişti” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.