İstanbul’da AKM’de 'Uluslararası Dede Korkut Sempozyumu'

Bayburt Kültür ve Yardım Derneği, Türk Dünyası'nın Bilge Atası Dede Korkut adına sempozyum düzenlendi. 

İstanbul’da AKM’de 'Uluslararası Dede Korkut Sempozyumu'

Bayburt Postası - Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Uluslararası Dede Korkut Sempozyumu”nda birbirinden kıymetli sunumlar yapıldı.

Programın açılış konuşmasını Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Genel Başkanı Hicabi Durmuş yaptı. Durmuş, konuşmasında, “Kültürümüzü yaşatmak için çeşitli organizasyonlar düzenleyerek, Türk kültürüne hizmet etmeye gayret ediyoruz. Dernek olarak 75 yıldır insanımıza tarihsel bilinç, öz değerlerimizden kopmama, kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması, toplumsal dayanışma ve kaynaşma, maddi manevi yardımlar, sportif organizasyonları ile çeşitli sosyal ve kültürel etkinlik gibi geniş bir yelpazede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu gün burada birlikte düzenlediğimiz Uluslararası

Dede Korkut Sempozyumuyla Türk Dünyası ile kültürel bağlarımızı daha da güçlendireceğimizi düşünüyorum. Dede Korkut’un kopuz çalıp boy boyladığı, soy soyladığı Bayburt ilimizden, Anadolu’muzun dört bir yanına ve Türk’ün nefes aldığı her coğrafyaya selamlarımı gönderiyorum. Tarihe “İkinci Plevne” olarak geçen Kop Müdafaası’nda şehit düşen ecdadımızı, coğrafyayı vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Sözlerimi, ozanlar piri Korkut Atamızın kutlu duasıyla bitirmek istiyorum; ‘Devletli oğul olsa ocağının korudur/Oğul da neylesin baba ölüp mal kalmasa/Baba malından ne fayda, başta devlet olmasa.’ Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin, Türk milleti ebediyen var olsun” ifadelerine yer verdi.

Bayburt Üniversitesi’nin de paydaşı olduğu sempozyumda bir konuşma yapan Rektör Mutlu Türkmen ise, Dede Korkut’un bütün Türk Dünyasının ortak değeri olduğuna ve Türk kültürünün en önemli koruyucusu ve aktarıcı olduğuna dikkati çekti. 

Rektör Türkmen, Bayburt Üniversitesi olarak Türk kültürünün sembol isimlerinden olan Dede Korkut için çok önemli çalışmalara imza attıklarını ve çalışmalarının artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Dede Korkut'un UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar temsilî listesine eklenmesinin büyük bir fırsat olduğuna vurgu yapan Rektör Türkmen, hikâye anlatıcılığı geleneğinin kurucuları arasında yer alan Dede Korkut'un dijital çağın hikâye anlatıcılarına emsal olmasını hedeflediklerini dile getirdi. 

Sempozyum oturumları Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un “Dede Korkut Hikayelerinde Değerler Sistemi ve Devlet Şuuru” adlı sunuşuyla başladı. Akabinde “Özüm, Sözüm Dede Korkut” temalı yarışmada dereceye girenlere ödülleri takdim edildi ve kopuz eşliğinde destan dinletisi misafirlere adeta bir toy havası yaşattı.

Dört oturumda gerçekleşen sempozyuma yurtiçinden ve yurtdışından alanında uzman konuklar katıldı. Ortak payda olan Dede Korkut külliyatına farklı yaklaşımlarla yapılan çalışmaların sunulduğu sempozyum ilgiyle takip edildi. 

Prof. Dr. Mustafa Kaçalin’in başkanlığındaki birinci oturumda; Prof. Dr. Üçler Bulduk ‘Korkut Ata’dan Dede Korkut’a, Boylamalar İzinde’, Prof. Dr. Haşan Basri Karadeniz ‘Abdal Şeyhi Dede Korkut’, Dr. Mamura Buribayeva ‘Korkut Ata, Türk Dünyasının Ortak Şahsiyeti’, Prof. Dr. Bayram Durbilmez ‘Dede Korkut'un Soy Kökü ve Ailesi Üzerine Bazı Tespitler’ başlığında sunumlar gerçekleştirdiler. 

Dr. Öğr. Üyesi Özcan Tabaklar başkanlığında gerçekleşen ikinci oturumda; Dr. Eldar Asanov’un ‘Özbekistan’da Dede Korkut Araştırmaları’, Doç. Dr. Nurlana Kasımlı Mustafayeva’nın ‘Dede Korkut’un Türkiye’de Araştırılması Meseleleri’, Dr. Cihangir Kızılözen’in ‘Kazan Han’ın Kendi Diliyle Hindistan Seferi’ Prof. Dr. Ali Duymaz’ın ‘Dede Korkut Kitabı'nda Yönetim ve Denetim Öğeleri Üzerine’ başlıklı sunumları yer aldı. 

Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın başkanlığında gerçekleşen üçüncü oturumda; Prof. Dr. Fikret Türkmen ‘Dede Korkut Hikâyelerinde Şahıs Tasvirleri ve Mekânın Yardımıyla Hikâye Sayısı Belirlenebilir mi?’ Prof. Dr. Esma Şimşek “Sözlü Kültür Ortamında Anlatılan  Dede Korkut Hikâyeleri ve Bey Böyrek Hikâyesinin İki Varyantının (Osmaniye-Bayburt) Karşılaştırılması’ Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz ‘Şah Kasım Hikâyesi’nin Dede Korkut Anlatmaları İçindeki Yeri’, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Akkoyun ‘Salur Kazan, Yedi Başlı Ejderhayı Öldürdüğü Boy’da Hükümdarlık, Alplık. Ant İçme ve Doğayla Mücadele Göstergeleri’ başlıklı sunumlarını sundular.

Doç. Dr. Kürşat Yıldırım’ın başkanlığını yaptığı dördüncü oturumda ise; Doç. Dr. Asif Hacıyev’in ‘Dede Korkut Kitabında Kullanılan Atla Bağlı Ata Sözleri’, Prof. Dr. Metin Ekici’nin ‘Dede Korkut Kitabında Doğa Bilinci, Tepegöz ve COVİD-19’, Prof. Dr. Şakir İbrayev’in ‘Kazak Mit ve Efsanelerindeki Dede Korkut’  Prof. Dr. Cabbar İsankul’u ‘Dede Korkut Kitabının Badii Yorumu’ ve Prof. Dr. Sevinç Aliyeva’nın ‘Dede Korkut Fiilleri Orta Yüz Yıl Kaynaklarında’ başlıklı sunumlar yer aldı. 

Sempozyumun ardından akademisyenlere dernek yönetimi tarafından plaketler takdim edildi. Dernek Başkanı Hicabi Durmuş, akademisyenlere teşekkür ederek, sempozyum bildirilerinin kitaplaştırılacağı bilgisini paylaştı. 

Programa Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, UNESCO Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Hicabi Durmuş ve davetliler katıldı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.