"Türkiye’de ormancılık eğitiminin temeli 1857 yılında şu anki İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesinin kökeni olan Orman Okulu ile atılmıştır. Günümüzde ise bilimsel çalışmalarına hala hızla devam etmektedir. Gerek arazi gerekse laboratuvar çalışmaları sonucunda çıkan bilimsel yayınlar, alanında Türkiye’yi dünyada temsil etmektedir.

Sinem Ayaz AkaslanSinem Ayaz Akaslan - Bayburt Postası 

Peki, bunları neden anlatıyorum diye merak etmiş olabilirsiniz. O zaman başlayalım yazımıza. Bayburt, akademik camianın değerli bir misafirini ağırladı bu hafta. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Orman Mühendisliği Bölümü’nün en fazla bilimsel atfı ve yayın sayısına sahip olan öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik değerli zamanını ayırarak ağaç ve bitki fosilleri, iklim değişikliği ve ağaçların yaş halkalarının geçmişten geleceğe nasıl ışık tuttuğunu Bayburt’ta bizlere aktardı. Kaleler, evler, ibadethaneler gibi arkeolojik ve kültürel herhangi bir mimari yapının inşası ve onarımı, gemi, çalgı aletleri gibi ahşap objelerin hepsinin yapım ya da onarım tarihlerinin net bir şekilde bulunduğunu anlattı.Yenikapı’da çıkan batık gemilerin ahşaplarının İsrail yerine Türkiye’de incelenmesi için emek sarf eden değerli hocamız bu batık gemilerden 27 tanesinin tüm kısımlarının ahşap tanımlarını yapmıştır. Ülkemize kazandırmış olduğu “İstanbul’un doğal bitkileri, Türkiye’nin tüm ağaç ve çalıları” kitapları da bu alandaki en değerli kitaplardandır. 1 tane güncel bir tür, 1 tane Türkiye için yeni bir kayıt ve 32 adet fosil tür tanımlamıştır. Bunların yanı sıra Sultanahmet Camisi, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Şale Köşkü, Kastamonu ve Tokat’ta çok sayıda cami gibi birçok Osmanlı dönemi tarihi yapı ahşap analizleri, müzik aletlerinin özgünlük ve tarihlendirilmesi gibi çeşitli disiplinler arası çalışmaları mevcuttur.

Bayburt’ta yapılan arazi çalışmaları sonucunda çeşitli yaprak, dal, saz bitkisi, deniz canlısı fosillerine rastlandı. Bu fosillerden alınan örnekler İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi tarafından daha detaylı olarak incelenecek. Bayburt’un bilimsel tarihine ışık tutması için heyecanla sonuçları bekliyor olacağız. Sadece bu kadar mı tabi ki hayır. Dağçatı, Yanıkçam, Akyaka, Çayırözü vb köylerden de eski evlerde kullanılmış ahşap örnekleri alındı. Yapıların tarihlendirilmesinin yanı sıra kullanılan ahşaplardan anatomik analizler sonucunda hangi ağaç cinsi olduğu ortaya çıkacak. 

Ağaç fosilleri konusuna gelirsek çok yaklaştık ama net bir neticeye ulaşamadık. Bir sonraki arazi çalışmamızda eminiz ki daha çok bulguya sahip olacağız. 

Köprüler de “it ürür kervan yürür” anlayışıyla mı yapılacak?     Köprüler de “it ürür kervan yürür” anlayışıyla mı yapılacak?    

Ağaç fosili alanında dünyadaki sayılı kişilerden, Türkiye’de ise ilk sırada yer alan hocamıza Bayburt’a ayırdığı zaman için buradan da bir kez daha teşekkür ediyoruz. 

Bizleri köyünde ağırlayan evlerinin kapısını açan değerli büyüğümüz köyünü ormanlaştırmak için büyük emek sarf eden değerli muhtar Dr. Arslan Özkan’a ve eşi değerli Saime Özkan’a misafirperverliği ve nazik sohbeti için teşekkür ediyoruz.

Bizlere kapılarını açan ve hocamız ile ilgili dinleyicileri buluşturma fırsatı veren Ruhlar Çetin'e ve Elisa Sahaf'ın tüm gönüllülerine sonsuz teşekkür ediyoruz.

Aydıntepe Belediyesi Kale Mahallesi muhtarı sayın Vural Zengin ve Yanıkçam Köyü muhtarı Sayın Mehmet Yıldızoğlu arazi çalışmalarımızdaki yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Bu güzel programda emeği geçen herkese teşekkür ederken özellikle de en büyük yükü omuzlayan bilim insanı Hüseyin İlhan hocamıza minnettarız.

Yazımızı bir Kızılderili atasözü ile bitirelim “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.” Bazı şeyler Bayburt için ülkemiz için kulağa bir yerden tanıdık geldi mi?

Umarım o ırmaklar (Çoruh Nehri ve niceleri) kurumaz, umarım o ağaçlar (Kaz Dağları, Akbelen Ormanları ve niceleri) yok olmaz, umarım o balıklardan (Marmara Denizi’nde yok olan türler uskumru, kolyoz, orkinos ve niceleri) fazlası yok olmaz güzel ülkem.."