Prof. Küçük, kitabında Bayburt’un il olduğu 1989 yılından bugüne, aradan geçen 30 yılda hayvancılık alanındaki değişimleri ele alıyor. Küçük, ‘Doğduğum yer Bayburt’a’ ithafıyla kaleme aldığı kitabının önsözünde şu ifadelere yer veriyor:
“Bayburt, son 50 yılda birçok alanda önemli derecede değişim yaşamıştır. Belirtilen bu değişim; sosyokültürel, ekonomik, kentsel gelişme ve nüfus yoğunluğunda yaşandığı gibi, hayvancılık alanında da kendini göstermiştir. Bu kitapta Bayburt’un 1989 yılında il olması ile birlikte son 30 yılda özellikle hayvancılık alanında yaşadığı değişim mercek altına alınmıştır. Tarım; bitkisel ve hayvansal faaliyetlerin bir bütünü olduğundan dolayı bu kitapta verilen hayvancılık bilgileri bitkisel üretim ile birlikte değerlendirilmiştir.
Bu eserin basım giderlerine katkıda bulunan: Bayburt Ziraat Odası Başkanlığı, Bayburt Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Kardeşler Hayvancılık (Recep Ali Yaya, Bayırtepe Köyü, Bayburt)’a teşekkür ederim.
Bu eserin oluşturulmasında tespit, öneri ve veri paylaşımı yaparak çok önemli desteklerde bulunan Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut’a şükranlarımı sunarım. Ayrıca çok değerli tavsiyeleri için BAYPROJE Başkanı Akın Bayrak ve MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yusuf Küçük’e teşekkür ederim.
Bu kitabın Bayburt ekonomisi ve hayvancılığı için planlanacak çalışmalara katkı sağlayabilmesi ümidiyle...”
56 sayfalık kitapta; Bayburt ve azalan nüfus, Bayburt ekonomisi-genel değerlendirme, Bayburt’ta maden ve enerji kaynakları-Bayburt taşı, Bayburt’un hayvancılık potansiyeli, Bayburt’un mera varlığı ve potansiyeli, Bayburt meralarında tespit edilen bitki türleri, Meraya dayalı hayvancılık ve Bayburt, Bayburt’ta diğer hayvancılık kolları (arıcılık, balıkçılık ve kümes hayvancılığı) ve potansiyeli, Bayburt’ta yapılan-yapılacak olan önemli hayvancılık projeleri, Öneriler ve sonuç kısımlarında oluşuyor.
Prof. Dr. Osman Küçük kimdir?
Prof. Dr. Osman Küçük, 1968 yılında Bayburt’ta doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise tahsilini aynı yerde tamamlayarak 1987 yılında üniversite tahsiline başladı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Osman Küçük, 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Master ve doktora eğitimini Amerika’da tamamlayan Osman Küçük, 2000 yılından beri Türkiye’de araştırmacı olarak çalışmaktadır. Danimarka’da araştırıcı olarak ta çalışan Osman Küçük, halen Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Osman Küçük, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Yazarın basılmış kitapları:
1- Pratik Buzağı, Düve, Süt Sığırı ve Besi Sığırı Beslenmesi. 2013. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri.
2- Pratik Koyun ve Keçi Besleme. 2014. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri
3- Yarış Atı ve Genel At Besleme-Beslenme Hastalıkları. 2016. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri
4- Pratik Kedi ve Köpek Besleme-Beslenme Hastalıkları. 2017. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri -
5- Yarışatı Besleme ve Beslenme Hastalıkları. 2017. Türkiye Jokey Kulübü (TJK) için özel olarak bastırılmıştır. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri
6- Pratik Buzağı, Düve, Süt Sığırı ve Besi Sığırı Beslenmesi (Practical Nutrition of Calf, Heifer, Dairy Cow and Beef Cattle–2nd edition) 2019. Genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 2 baskı. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri.
Yazarın diğer yayınları: Yazarın 48’i uluslararası ve 19’u ulusal dergilerde olmak üzere toplam 67 adet yayını bulunmaktadır.
6- Pratik Buzağı, Düve, Süt Sığırı ve Besi Sığırı Beslenmesi (Practical Nutrition of Calf, Heifer, Dairy Cow and Beef Cattle–2nd edition) 2019. Genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 2 baskı. Verda Yayıncılık ve Danışmanlık, Kayseri.
Yazarın diğer yayınları: Yazarın 48’i uluslararası ve 19’u ulusal dergilerde olmak üzere toplam 67 adet yayını bulunmaktadır.