Bayburt’a ikinci vekillik için kaç kişi lazım?

TBMM’de tek milletvekili ile temsil edilen tek il Bayburt’un, 2015 Genel Seçimleri’nin ardından 2 milletvekili ile temsil edilmesi için kent nüfusuna en az kaç kişi kaydedilmesi gerekiyor?

Bayburt’a ikinci vekillik için kaç kişi lazım?
Bayburt Postası - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tek milletvekili ile temsil edilen tek il Bayburt’un, 2015 Genel Seçimleri’nin ardından 2 milletvekili ile temsil edilmesi için kent nüfusuna en az kaç kişi kaydedilmesi gerekiyor? TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 sonuçları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, Bayburt dar bölge seçiminin uygulanacağı tek il olma özelliğini korumaya devam ediyor. 

Yüksek  Seçim Kurulu (YSK) tarafından güncellenen sadece 2 ilin milletvekili sayısının değiştiği karara göre, TBMM’de tek vekille temsil edilen ve dar bölge seçiminin uygulanacağı il olma özelliğini koruyan tek il konumundaki Bayburt’un vekil sayısı yeniden 1 olarak belirlenmişti. 

2007 Milletvekili Genel Seçimi’nde 2 milletvekili çıkaran daha sonra nüfusu 2010 yılında yapılan sayımlarda 77 binden 74 bine kadar gerileyen Bayburt’un milletvekili sayısı 1’e düşmüştü. Anayasa Mahkemesi’nin Milletvekili Seçim Kanunu’nda yaptığı değişiklik sonucunda 24. Dönem TBMM’de tek milletvekili ile temsil edilen ve ülke kamuoyunda da gündem konusu olan Bayburt’un vekil sayısının artırılması için arayışlar sürüyor.



9 bin 808 kişi!

TÜİK tarafından açıklanan son nüfus sayımının ardından vekil sayılarını yeniden belirleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan düzenlemeye göre Bayburt’ta, bugün seçim olsa sandıktan yine tek milletvekili çıkarken, ikinci vekil sayısına ulaşılabilmesi için nüfusun tam 85 bin 428 kişi olması gerekiyor.

Bir başka deyişle, nüfus artışına göre milletvekili dağılımından pay alan iller arasında yer alamayan Bayburt’ta bugün seçim olsa, ikinci vekil sayısını 9 bin 808 kişi ile kaybediyor.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 sonuçları baz alınarak yapılan hesaplamada, Bayburt, vekil sayısını belirleyen artık nüfusa göre milletvekilinin dağıtıldığı ilk 39 il arasında yer almıyor. Artık nüfustan 39 ile dağıtılan vekil sayısı sıralamasında Tunceli son sırada yer alıyor. Tunceli'nin ardından Kütahya, Elazığ ve son olarak Ordu’nun gerisinde kalan Bayburt 43’üncü sırada. Nüfus artışı göz önüne alındığında, mevcut nüfusa ADNKS 2014’te tam 9 bin 808 kişi daha eklenmiş olursa ikinci bir milletvekili sayısını elde edebilecek nüfusa ulaşılmış oluyor.

Buna göre, Aralık 2014’e kadar nüfusu sürekli artan ve artık nüfusa göre milletvekilinin dağıtıldığı ilk 39 il arasında yer almayan illerin nüfus artışında önemli oranda bir değişiklik olmazsa, sürekli göç veren Bayburt'un 2015 Genel Seçimler'de ikinci vekil sayısına ulaşması zor ama mümkün görünüyor.

Çözüm alınan göç, sorun verilen göç!

TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre kent nüfusu artarken alınan göçün, verilen göçü kurtarmadığı tespit edilmişti.

2007 Genel Nüfus Sayımı’nda; nüfusu 76 bin 609 olarak belirlenen Bayburt'un, -genel nüfusun son 5 yılda ortalama yüzde 7 oranındaki artış hızına rağmen- 3 yıl içinde nüfusu artmadığı gibi toplam 2 bin 197 kişi daha azalmıştı. TÜİK’in 2011 yılı rakamlarına göre 2007 ve 2010 arası sürekli göç veren Bayburt’ta, son bir yıl içinde yüzde 3 oranında nüfus artışıyla son 4 yılın en yüksek nüfusuna ulaşmıştı. TÜİK verilerinden elde edilen bilgilere göre 2011’de bir önceki yıla göre nüfusun 2 bin 312 kişi ile artış gösterdiği Bayburt’ta, 20-24 yaş grubunda ise yüzde 26,5 artış görülürken, aynı döneme ait yaş gruplarına ilişkin verilere göre bu oranı etkileyen faktörün çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan genç nüfus olduğu gözlenmişti. 2011’de üniversite nüfusuna bağlı olarak genel nüfusun artış gösterdiği Bayburt’ta göçün gizli bir şekilde devam ettiğini ortaya koyan TÜİK’in 2013 verileri ise göçün yine açık bir şekilde sürdüğünü ortaya koydu.

TÜİK'in verilerinde en çok dikkat çeken ayrıntı ise, son 4 yılda merkez nüfusun artış göstermesine rağmen nüfusun artması için çalışma yapıldığı ileri sürülen belde ve köylerin nüfusunda sürekli düşüş yaşandı!

Tek vekili olan tek il


Nüfusu 2 milletvekili çıkarmak için yeterli olmayan illere 2 milletvekili çıkarma hakkı tanıyan 5922 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi nedeniyle Bayburt’un milletvekili sayısı 1’de kalmıştı. Bayburt bu özelliğiyle 2011’de yapılan genel seçimlerin ardından 81 il arasında 1 milletvekili çıkaran tek il olmuştu. TBMM’de "Bayburt Yasası” olarak bilinen ve Milletvekili Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile "her il en az iki milletvekili ile temsil edilir" fıkrası CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğü durdurulmuş ve 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre de Türkiye’nin en az nüfusuna sahip olan Bayburt iki milletvekili hakkını böylelikle kaybetmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sahipsiz Bayburt 10 yıl önce

Halen , koyunu bıçağın yanına götürmeye çalışıyoruz..Bu hukuksuzluk yasa ile düzeltilir , her il en az iki vekille temsil edilir, diye düzenlenir...Mevcut durum ile gayri resmi dar bölge seçim sistemi uygulanıyor...On bin kişi bulmak dile kolay , bin kişi bulunda görelim, siyasiler ve STK lar samimiyetsiz olduğu için , bu yanlışlık düzeltilmiyor...Temsilde adalet yok , muhaliflerin onikibin oyu veya yukarısı çöpe gidiyor...Araklı yolu, demiryolu için , mısırdaki idamlar için imza toplayan muhteremler önden buyursunlar...Bekliyoruz....

Avatar
vatandaş 10 yıl önce

Tamam ben bu gün memleketime geri doneyim.peki ne iş yapıcaz

Avatar
ASEF ÖZTÜRK 10 yıl önce

Bizim bayburtluluğumuz sadecedilimizde memleketten göçede ceğimizde Önce elalacelenufusumuzugonderiyoruz

Avatar
Baycaan 10 yıl önce

Milletvekili sayısı 551 olursa Bayburt'unda 2 Milletvekili olur, Tunceli nüfusunu geçmemiz lazım, 9808 kişi değil de 19808 kişide olsa Tuceli nufusunu geçmemiz lazım.

Avatar
PROJESÖR 10 yıl önce

Çözüm çok basit.
ÜRETMEK-ÜRETMEK-ÜRETMEK 1- ÜRETMEK : Öncelikle memlekette yaşayan insanlara kaliteli kamu hizmeti üretmek, 2. ÜRETMEK : İstihdam imkanları oluşturmak, Bayburt'un fiziki şartlarına uygun iş sahaları açarak, özellikle gıda alanında sanayiye dayalı üretim yapmak 3- ÜRETMEK: Köylerimizde tarım ve hayvancılıkla ilgili çok ciddi desteklemeler sağlayarak özellikle hayvancılık ve ürünleri ile organik tarım üretimini sağlamak. 4-ÜRETMEK- İlimizde arıcılık, hayvancılık, Ehram dokumacılığı, Bayburt taşı vb alanlardaki parça parça çalışmaları kooperatiflere, kollektif şirketlere dönüştürecek çalışmalar yaparak profosyonel projeler üretmek. 5- ÜRETMEK: Bayburtumuza ait 1 adet dahi olsa patent alabilecek ürünler üretmek. 6- ÜRETMEK: İlimizin nerdeyse sıfır çeken yabancı turist sayısı için Çımağıl Mağarası, Bayburt Kalesi gibi değerleri turizme kazandıracak ciddi projeler üretmek. 7- ÜRETMEK 65-70 bilmem kaç küsür kahvehanede boş boş vakit geçirip, oksijen (!) tüketmek yerine memlekete 1 katre dahi olsa katkı sağlayacak bir ya da biricik şeyler üretmek.
Kalın sağlıcakla...

Avatar
Çapulcu bayburtlu 10 yıl önce

Niye göç veriyor bayburt körmüsünüz bayburtu iktidar yönetiyor bağnazlık sanki memleketin kaderi insanların üzerinde baskı zulüm okuma yazma oranı üniversite açılınca yükseldimi cemaatin yolladığı öğrenciler okutuluyor ataerkil toplum için hala baskılar sürüyor cumhuriyetin ne olduğunu bilmeyen insanlar var ey benim güzel memleketim turizme el atılsa sadece neler olur senin bağrında milletvekilin kukla şanslı bayburtluyum devrimci bir dedenin devrimci bir babanın devrimci kızıyım 20yaşımda 1kere geldim memleketime üzerimde kot pantolon vardı bütün erkekler trene baktığı gibi bakıyorlardı akrabalarım beni çarşafa sarıcaktı ben ATATÜRK kızıyım (bayburt göç veriyormuş ağalar millet uzaya gidiyor siz uşaklığa devam güzelim memleketimin çıkarlar uğruna içine edin

Avatar
Kubilay KARATAY 10 yıl önce

''İkinci milletvekili yoksa hiç bir partiye oy yok'' diye bir sayfa açtım Facebok ta ancak 150 kişi beğendi. Bayburt lu oyları da çatır çatır Akp ye verdi. Bir milletvekilimiz var, Abdullah GÜL e milletvekilliğini peşkeş çekmekle onurlanacağını söylüyor! Bırak ikinci milletvekilini bir milletvekilimiz de olmasın bele olacaksa. Luzumu yok.....

Avatar
Hakan Can 10 yıl önce

Ha bir vekil ha iki vekil ... biz iki vekili de ankara da gördük daha doğrusu pek göremedik.onun için pek zorlamaya gerek yok.bayburt için yapılan bir şey yok.sadece gidemeyen ikinci vekilin rantı kesiliyor o kadar...