Baksı, dünya müzeciliğinin çekim noktası oldu

Bayburt kent merkezine 45 kilometre mesafedeki Bayraktar (Baksı) köyünde 2010 yılında kurulan, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında barındıran Baksı Müzesi, dünya müzeciliğinin de çekim noktası oldu.

Baksı, dünya müzeciliğinin çekim noktası oldu
Bayburt Postası - Bayburt kent merkezine 45 kilometre mesafedeki Bayraktar (Baksı) köyünde 2010 yılında kurulan, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında barındıran Baksı Müzesi, dünya müzeciliğinin de çekim noktası oldu.



Müzenin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Baksı Müzesi'nin gelenek ve gelecek düşüncesini bir araya getiren bir proje olduğunu belirterek, bunun da Baksı Müzesi'ni orjinal ve tek yaptığını söyledi.

Dünyadaki diğer müzelerden farklı olarak Baksı Müzesi'nin kent merkezinin dışında, göç veren bir yerde kurulduğuna dikkati çeken Koçan, "Bu da müzemizi orjinal yapıyor. Biz burada insan hayatıyla çok ilgiliyiz, istihdam yapmak istiyoruz. Bunu gelenekten yola çıkıp çağdaşlıkla bütünleştirerek yapmak istiyoruz. Onun için Baksı, dünya müzeciliğinde özgün bir müze, özgün bir proje" ifadesini kullandı.

Koçan, Baksı Müzesi'nin dünyada da tanındığını dile getirerek, Eylül ayında İstanbul'da yapılacak "Communication Museum (Müzelerarası İletişim)" projesine katılacak yabancı konukların, Baksı'yı da ziyaret edeceğini ve bir gece burada kalacaklarını ifade etti.



Baksı'nın artık uluslararası bir iletişim gücüne sahip olduğunu vurgulayan Koçan, "Doğaldır ki bu iletişim gücü nedeniyle uluslararası izleyiciler, turistler bu bölgeye gelecek. Baksı bazılarına göre Bayraktar köyü için yapıldı. Burada yapıldı, doğrudur ama Baksı, Bayburt ve bu bölge için önemli. Çünkü turizm akını oluşturmaya başladı" dedi.

"Karadeniz turlarının uğrak noktası olacak"

Koçan, son günlerde Baksı Müzesi'ne çok sayıda turizm operatörü ve yazarının geldiğini kaydederek, "Zannediyorum ki Baksı, Karadeniz turlarının uğrak noktası olacak. Onun için burada bir dinamizm söz konusu. Bu hareketlilik bölge kentlerine, bölge insanlarına, bölgedeki hizmet sektörüne çok ciddi girdi sağlayacak diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Gelinen noktada Bayburt ve bölge turizminde bunların emarelerini görmeye başladıklarına işaret eden Koçan, "Gözlemlerimize göre bu sene turist ilgisi 2-3 misli artıyor. Bu şu demektir; önümüzdeki yıl Baksı'nın kapasitesi talebe çok karşılık veremeyebilir. Onun için artan talep etrafa doğru genişleyecektir. Baksı'ya gelenler Bayburt'u, Erzurum'u ya da Trabzon'u da geziyor. Orada turizm pazarına katkıda bulunuyorlar, alışveriş yapıyorlar" dedi.

Koçan, Baksı'nın bir çekim noktası oluşturduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizme değer sunabilme konusunda bölgenin çok hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. Bayburt'un altyapısı buna hazırlanmalı. Gelen turist taşınabilir, özgün obje bulabilmeli. Özgün mutfağımızı doğrudan doğruya devreye sokmamız lazım. Aslında kültürel miras üstünden yeni bir turizm projesi üretilebilir. Yani kendi özgünlüğümüzü her geçen gün yeniden keşfedip yeniden üretmemiz lazım."

ICOM Uluslararası Müzecilik Konseyi Toplantısı'nın, 23-26 Temmuz'da Baksı'ya yapılacağına değinen Koçan, "Müze kurulurken insanlar 'buraya kim gelir' diye düşünüyordu. Hatta 'buradan hiçbir yere yol yok, bu ne saçma bir proje' diyorlardı. Aslında dünya özgün, orjinal proje gördüğü zaman onu sahipleniyor ve paylaşıyor. Baksı bu anlamda gelecekte çok büyük kültür, turizmi ağı oluşturacak" ifadesini kullandı.AA



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.