10. Yılında, herkesin gitmek istediği yerde buluşturdu!

Baksı Kültür ve Sanat Vakfı, kuruluşunun 10. yılını; Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu'nun sahne aldığı 10. yıl konserinin yanı sıra "ON" sergisi ile kutladı. İşte detaylar...

10. Yılında, herkesin gitmek istediği yerde buluşturdu!
Bayburt Postası - Baksı Kültür ve Sanat Vakfı, kuruluşunun 10. yılını; Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu'nun sahne aldığı 10. yıl konserinin yanı sıra "ON" sergisi ile kutladı.

Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Ayhan Vural, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya'nın da katıldığı programa çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Konseri izlemek için lütfen tıklayınız...

Kutlamaların ilk programında, küratörlüğünü Alman sanatçı Marcus Graf'ın yaptığı, çağdaş sanatçıların eserleri ile yerel sanat yapıtlarını bir araya getiren ve tarihsel olduğu kadar etnografik açıdan da önemli eserleri içeren "ON" sergisinin basın tanıtımı yapıldı. Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oya Koçan ve Bayburt protokolünün katılımıyla gerçekleştirilen “ON” sergisi medya tanıtımını, sergi küratörü Marcus Graf, sanatçılar Ali Kazma ve Kemal Tufan’ın yanı sıra çok sayıda basın mensubu izledi. 


Koçan: "Herkesin gitmek istediği yere herkesi çağırma projesidir bu.."

Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, 10. yılı kutlama arzularının, Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nü aldıktan sonra oluştuğunu söyledi.

Koçan, arkalarında bir sermaye gücünün olmadığına dikkat çekerek, "Burada bizi en çok destekleyen sanatçılar oldu, gönüllüler oldu. Bayburtlu gurbetçiler bizi çok destekliyor. Gençler büyük bir sevgi ve sempati duyuyor. Son dönemlerde biraz mesafeli olmamıza rağmen Bayburt'un yerel yönetimi ve resmi bürokrasisi ile çok doğrudan destek ilişkisi içindeyiz" dedi.

Baksı'nın bir şeyi "mutlaka başarması lazım geldiğine inandığını" belirten Hüsamettin Koçan, "O da sivil bir kuruluş olarak kendisini sürdürebilme, gönüllülüğe dayalı bir sürdürülebilme yapısının olması gerektiğini düşünüyorum. Biz hep küratörlü sergiler yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bir sistemin ana işleyişi neyse, o işleyişe bağlı kalmak istiyoruz. Bu seneki sergimiz, bizim üçüncü büyük sergimiz. Marcus Graf o sergiyi düzenledi" diye konuştu.

"Herkesin gitmek istediği yere herkesi çağırma projesidir bu" diyerek, Baksı Müzesi projesini özetleyen Koçan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bir 'gelecekçi' projedir. Bu bir aslında belki de hayatın bizi bir 'oldu bittiyle' göçe zorladığı bir dünyada hafif bir 'başkaldırı' yanı var ama bizim bütün ilişkilerimiz, barış içerisinde ilişkiler. Buradaki insanlarla kurduğumuz ilişkiler o anlamda 'karşılıklı eleştirel' ilişkiler değil, 'ortak anlayışla üretim' ilişkileri kurmaya çalışıyoruz. Bizim büyük projemiz buradaydı ama ikinci büyük projemiz 'Kadın İstihdam Merkezi'dir. Kadın İstihdam Merkezi'nde yeni şehirli kadın modelimiz var. O kadınların istihdam edilmesi için bir alan açmaya çalışıyoruz. Orada üretim oluşturmaya çalışacağız ve bunu uluslararası pazara sunacağız. İlkemiz şu; el emeğini mutlaka koruyacağız, fabrikasyon yapmayacağız. Doğal malzeme kullanacağız, doğal boya kullanacağız. Bir de bizim kadınların ürettikleri, çağdaş tasarımcılar tarafından tasarlanacak."

Konuşmanın ardından Baksı Müzesi ana binasında Alman sanatçı Marcus Graf'ın küratörlüğünde gerçekleştirilen "ON" sergisi gezildi. Katılımcılara serginin konsepti, sergilenen eserlerin bu konsept doğrultusunda nasıl kurgulandığı ve sunumu hakkında bilgi veren Graf, “ON sergisi, Baksı Müzesi’nin ‘ayırımsız sanat’ anlayışını yansıtmak amacıyla, yüksek sanat ve halk sanatı arasındaki hiyerarşi ile tarihsel ve çağdaş farklılıkları yok sayarak oluşturuldu. Çünkü ortaya çıkan her eserin kaynağında insan ve yaratıcılık vardır” diye konuştu. 

Baksı Müzesi’ndeki "ON" sergisi, Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nun sahne aldığı 10. yıl konseri ile devam etti.



Ortaçgil: "Umarım insanlar bunu anlar, benimser ve yaşatır Baksı’yı..”


Yaklaşık bin kişinin izlediği konserin ardından Bayburt’ta konser vermenin heyecanını yaşayan Bülent Ortaçgil, Baksı Müzesi’yle ilgili olarak şunları söyledi:

“Buraya yıllardır gelmek istiyordum, bu konser güzel bir vesile oldu. Bu coğrafya gerçekten şaşırtıcı, Hüsamettin Koçan’ın yaptığı ise benim için daha da şaşırtıcı. İnsanın bu kadar az olduğu bir yerde böyle bir yaşam ünitesi inşa etmek, içine bunca sanat eseri koymak gerçekten çok etkileyici. Bir sanatçının doğduğu topraklara geri dönme çabası, belki sanat adına da doğru bir hamledir. Çünkü insanlar genelde doğdukları yerlerden başka yerlere göçerler ve bir daha dönmezler. Bu projede ise tersine bir hareket söz konusu. Umarım insanlar bunu anlar, benimser ve yaşatır Baksı’yı.”

Oğur: "Umarım Baksı’nın kendi adıyla anılan ve tüm kültürel değerleri içine alan uzun soluklu bir festivali olur.."

Konserin bir diğer sanatçısı Erkan Oğur, Baksı’nın kendi memleketi Harput’u andırdığını, bu nedenle ilk bakışta kendisini memleketindeymiş gibi hissettiğini paylaştı. Müzeyi, özellikle de müzenin içinde yankılanan sesleri çok sevdiğini anlatan Oğur, “Belki ileride Baksı’da müzik enstrümanları da sahnelenir. Burada bir koroyu dinlemek de harika olur.  Bu konser, müzik sanatının da bu müzede icra edilmesi açısından ayrıca anlamlı. Ümit ederim ki gelecek yıllarda Baksı’nın kendi adıyla anılan ve tüm kültürel değerleri içine alan uzun soluklu bir festivali olur”  diye konuştu. 

Demircioğlu: "Bu çaba, genel olarak hayatla ilgili duyduğum karamsarlığı biraz olsun giderdi.."

İsmail Hakkı Demircioğlu ise “dağ başında” böyle bir müzeyle karşılaşmış olmanın kendisi için heyecan verici olduğunu belirterek şunları söyledi: “Büyük bir inançla bu işe girişilmesi ve ortaya konan çaba, benim genel olarak hayatla ilgili duyduğum karamsarlığı biraz olsun giderdi. Bayburt’ta ilk kez izleyici karşısına çıkacağız, gelecek dinleyicileri ve sonrasındaki tepkileri çok merak ediyorum. Belki bu konser sonraki projeler için de bir başlangıç olur. Bu tür etkinlikler, müzeyi canlı tutma ve kültürel kaynaşma için de güzel bir vesile olacaktır.”

Yaklaşık 2 saat sahnede kalan üç büyük ozan, gün batımında gerçekleştirdikleri açık hava konserinde dinleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.



Konseri izlemek için lütfen tıklayınız...

NOT: "On" sergisinden görüntüler, sanatçılarla yapılan söyleşiler ve çok özel açıklamalar hafta boyunca Bayburt Postası'nda olacak... 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
watandaş rıza 9 yıl önce

Allah sizi ıslah etsin ülke kan ağlıyor ocaklara ateş düşüyor siz eğlenceler düzenleyin yazıklar olsun sizin zihniyetinize herşey baksı değildir önce vatan kendini elit sanan saygısız insanlar topluluğu

Avatar
Ahmet Çağıldak 9 yıl önce

Olağanüstü bir akşamdı. Emeği geçen herkese, içtenlikle helal olsun!