Bayburt Postası - Bayburt'ta kokoç denilince akla gelen ilk yer olan 'Kokoç Ticaret'te de artık kokoç bulunmuyor. 1 asırlık işyerinin ikinci kuşaktan sahibi Yaşar Tuğrul (75), Bayburt'a özel bu besin maddesinin ismini yaşatmak için 1988 yılında işyerinin ismini 'Kokoç Ticaret' olarak değiştirmiş ama yaklaşık 5 yıldır işyerinde kokoç bulunduramıyor.
Tarihi Saat Kule meydanında saat kule yapılmadan önce de var olan aktar dükkanı hizmetini sürdürüyor. İşyerinde numune olarak sakladığı 'Kokoç'u tavandan asan ve meraklı gençlere kokoçla ilgili bilgiler veren Yaşar Tuğrul, bu ürünün köylerde yapıldığını ve özellikle son yıllarda Kozluk, Üzengili ve Yapracık köylerinden temin ederek sattığını anlatıyor.
Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş
60 senedir sattığı 'kokoç'un artık üretilemediğini üzülerek söyleyen Tuğrul, zahmetli bir iş olduğunu, yeni neslin zahmetli işlerle uğraşmadığını ve 5 senedir dükkanında Kokoç bulunmadığını bildiriyor.
Kuşburnudan üretilen besinin teker haline geldikten sonra 10 sene de beklese bozulmayacağının bilgisini veren Tuğrul, "Eskinin kadınları bunu yapardı. Çok zahmetli bir iştir. Toplanması, ezilmesi, karıştırılması, çekilmesi, serilmesi, kurutulması. 1 adet sakladım, işyerimin isminin sembolü. Şimdi 'bu nedir diye soran gençlere' bilgiler aktarıyorum" dedi.
'Katibin Bakkaliyesi'nden 'Kokoç Ticaret'e
Babası Tevfik Tuğrul'un Bayburt Un Fabrikası'ndan emekli olduktan sonra fabrikadaki unvanına binaen 'Katibin Bakkaliyesi' adıyla bir işyeri kurduğunu, babasından sonra ise kendisinin 1988 yılında işyerinin ismini Kokoç Ticaret olarak değiştirdiğini aktaran Yaşar Tuğrul, 100 çeşidi bulan baharat çeşidi ile Bayburt'un en eski ve en çok baharat çeşidi olan aktarı olarak biliniyor.
İşyerine paketli, ambalajlı ürünleri sokmadığını söyleyen Tuğrul, kimyasal ürünlerin artık bütün gıda maddelerinde yer aldığını ifade etti.
Dargun otunun taklidi!
Bayburt'a özgü bazı ürünlerde de bozulma olduğunu ve piyasaya sahte ürünler sürüldüğünü dile getiren Tuğrul, dargun otunun buna güzel bir örnek olduğunu kaydetti.
Kendisini bildi bileli Bayburt'ta sadece Yedigözeler (Dacırak) köyünde üretilen dargun otunu sadece o köydeki üreticilerden aldığını söyleyen Tuğrul, son zamanlarda Kahramanmaraş'tan Bayburt'a dargun otu getirildiğini, sırf ucuz olduğu için Bayburt'ta rağbet gördüğünü fakat kendisinin dargunun taklidi olarak nitelendirdiği bu otu dükkanına sokmadığını belirtti.
"Millet dargun otunun taklidini yiyor" diyen Tuğrul, kendisinin koku ve aroma olarak darguna benzeyen bu otu satmadığını, hakiki dargun sattığını ifade etti.
Kış geldi, rağbet bitki çaylarına; en çok da ıhlamura...
Kış aylarının gelmesi ile birlikte bitçi çaylarına olan ilginin arttığını söyleyen Tuğrul, bitki çaylarının soğuk algınlığına birebir olduğunu hatırlattı.
Ihlamur, nane limon, zencefil, kış çayı gibi bitki çaylarında satışların bir hayli arttığını belirten Tuğrul, en çok ilgi gören bitkinin ise ıhlamur olduğunu kaydetti.
Bağışıklığı destekleyici C vitamini bol olan gıdalardan destek alarak kış ayını sağlıklı bir şekilde geçirmenin kolay olacağını ifade eden Turğul, "Kışın biraz daha az yağlı yiyecekler tüketip, bitki çaylarını fazla tüketirsek bağışıklığımız düşmez. Özellikle limon, portakal, mandalina gibi yüksek oranda C vitamini bulunduran meyveler bu süreçte en büyük destekçimiz olacaktır" şeklinde konuştu.
"Moder tıp olmadan alternatif tıp olmaz!"
Hastalık halinde mutlaka modern tıbbın tercih edilmesi gerektiğini de belirten Tuğrul, modern tıbbın olmadığı yerde alternatif tıbbın hiçbir öneminin olmayacağının altını çizdi. İnsanların bitkilere önem vermesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Tuğrul, "Bitkide hile olmaz göz görüyor her şeyi, paketli gıdalarda işin rengi değişiyor, karabiberi, pul biberi insanlar alıp evde öğütebilir, tüketebilir. Çaylarda aynı şekilde tüketilirse, kış ayını sorunsuz atlatabiliriz, bitkinin kendisi her zaman faydalıdır, şifadır" diye konuştu.