Bayburt taşı ile ilgili uydurma habere TRT'yi alet ettiler

Mostar Köprüsü’nün Bayburt taşından yapıldığı hakkındaki yanlış bilgiye TRT’yi de alet ettiler.

Bayburt taşı ile ilgili uydurma habere TRT'yi alet ettiler
Bayburt Postası - Mostar Köprüsü’nün Bayburt taşından yapıldığı hakkındaki yanlış bilgiye TRT’yi de alet ettiler. Bayburt'ta Doğaltaş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli Projesi kapsamında hayata geçecek olan taş fabrikası hakkında devlet televizyonunda yapılan haberde Bayburt taşı, Mostar Köprüsü’yle gündeme geldi.

TRT Haber kanalının 09.00 bülteninde ‘Bayburt’a Büyük Proje’ adıyla yayınlanan ve Bayburt taşını konu alan haberde “Bayburt taşının ünü çoktandır ülke sınırlarını aştı. Yurt dışında birçok eser Bayburt taşından yapılıyor. Bunlardan biri de tarihi Mostar Köprüsü” denildi. TRT’de yayınlanan bu haber şaşkınlıkla karşılanırken, haberin kaynağı da merak konusu oldu.

Mostar Köprüsü’nün Bayburt’la ilgisi

Öte yandan tarihi Mostar Köprüsü denilince akla gelen Bayburt taşı değil Bayburtlu taş ustaları! 1997 yılında yeniden yapılan Osmanlı eseri Mostar Köprüsü’ne yeniden hayat veren taş ustalarının hemen hepsi Bayburt’tan gitmişti. Bir Selçuklu eseri olan ve bilakis Bayburt taşından yapılan Korgan Köprüsü'ne bile gereken önemin verilmediği Bayburt’tan!

İşte Bayburt Postası tarafından defalarca gündeme getirilen Mostar Köprüsü'nün Bayburt ile ilgili gerçek hikâyesi:

Bayburtlu ustaların elinde yeniden ayağı kalkan tarihi köprü

1992 yılında çıkan iç savaş sırasında, Sırp milisleri tarafından defalarca top atışına tutulan tarihi Mostar Köprüsü, 1993 yılında atılan son top darbesiyle yıkılmıştı... Kanuni Sultan Süleyman'ın yıkılmadan ayakta kalabilmesi için Mimar Hayreddin'in ömrüne paha biçtiği köprü, ancak 429 yıl ayakta kalabilmişti. Neretva Nehri'nin boynunda bir gerdanlık gibi duran köprünün ulusal haber kanalları tarafından yıkılış anını gösteren görüntüler, aslında Bosna Savaşı'nı dünyanın tanımasına sebep olmuş -en başta Türkiye olmak üzere- tüm dünyayı ayağa kaldırmıştı. Ve en önemlisi savaşın durmasını sağlayan tepkileri doğurmuştu...

1995 yılında savaş bitmişti... Fakat 456 taşıyla birlikte nehrin derinliklerine gömülen tarihi Mostar Köprüsü artık yoktu... Neretva Nehri'nin iki yakası, farklı kültürleri birleştiren dünya mirası "taştan hilal" yerine yıllarca bir insanlık ayıbı olan asma köprü ile birleştirildi...

Tamamen yıkılan Mostar Köprüsü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Bosna-Hersek Devleti’nin çalışmaları sonucunda yeniden inşa edildi. Bir Osmanlı eseri olan köprüyü yeniden inşa etmek yine Türkler'e nasip oldu.

Eski haline uygun olmak kaydıyla çalışmalar 1997 yılında başladı. Köprünün inşaatını Türk şirketi ER-BU üstlendi. Önce dalgıçlar tarafından köprünün orijinal taşları nehir yatağından bulunup vinçlerle çekildi. Zamanla suyun içinde bozulmaya uğrayan bu taşlar yapıda kullanılamayacak derecede aşındığı için orijinal taşların çıkarıldığı ve günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu iş için açılıp aynı ocaktan taşlar çıkarılmaya başlandı. Orijinal modele sadık kalarak yapılan; 4 metre genişliğe, 30 metre uzunluğa ve 24 metre yüksekliğe ulaşan bu köprünün yeniden inşasında ise tam 27 taş ustası çalışmıştır. Kemerindeki çalışmalardan; kilit taşının konulmasına dek Mostar Köprüsü’ne yeniden hayat veren o 27 taş ustasından 25'i ise Bayburtlu'ydu…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih 8 yıl önce

Bayburt taşından yapılan bir eser Ankara'nın Gölbaşı İlçesi Seğmenler Mahallesinde bulunan "Bilal-i Habeşi Camii" dir. (Halk Ağzıyla Bayburtluların Camisi) Bu camimizin taşları, Gölbaşında yaşayan Bayburtlular tarafından Bayburttan getirilerek cami inşaa edilmiştir.

Avatar
Semavi Ardahan 8 yıl önce

'60 yıldır bu memlekete ne faydanız oldu?' diyen çakma muhabirlerin utanıp sıkılacağını sanmıyorum ama haberciliğin ne ve nasıl olduğunu anlamışlardır umarım... Teşekkürler Bayburt Postası

Avatar
Şükrü Haliloğlu 8 yıl önce

Teşekkürler Bayburt Postası. Hiçbir araştırma yapılmadan o haberi yapan ve yayınlayanlara 'gerçeği' bilme şansı sunduğunuz için.

Avatar
DAMBABADUMBABA 8 yıl önce

OSMANOĞLU; BAYBURTUN TRTDE GÖSTERİLMESİNDEN RAHATSIZ OLAN BİRİMİ VAR? VARSA ANLAT BAKALIM NASIL RAHATSIZ OLMUŞLAR. REKLAMIN İYİSİNİ KÖTÜSÜNÜ REKLAMIN YALANI VE DOĞRUSUYLA KARIŞTIRMA :)))

Avatar
BAYBURT LU 69 8 yıl önce

AYRINTIYA TAKILMANIN ANLAMI YOK ÖNEMLİ OLAN BAYBURT UMUZUN REKLAMI ....

Avatar
mostar 8 yıl önce

Mostasrı boşver yurt dışında daha bir çok eser bayburt taşından yapılıyormuş?? mostara değilde gidip gelip şu bir çok lafına takıldım==))

Avatar
rahmi 8 yıl önce

iyide trt ye kim veriyor???

Avatar
Mehmet osmanoglu 8 yıl önce

Reklamın iyisi kötüsü olmaz .Siz Bayburt'un tanitiminin TRT de gösterilmesinden bile rahatsız oluyorsunuz.3 senedir hangi elle tutulur bir faaliyetiniz olmuş ?