Bayburt Konağı Bayburt için yeni bir heves, Bayburtlu için ise yeni bir nefes. Bürokrasinin kısa sürede benimsediği Bayburt Konağı’nın, şimdi de vatandaşla buluşması, birlikte nefes alıp yaşaması arzulanıyor. Hatta öğrenciyle de… Bayburt Konağı, henüz bir yılını bile doldurmadan, bir yandan hizmet kalitesini oturtmaya çalıştı, diğer yandan da çok özel gecelere ev sahipliği yaptı. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bir çok Bakanı da ağırlayan Bayburt Konağı’nı Bayburt Valisi Kerem Al ile konuştuk… Bayburt Konağı’nı kamu mu işletecek, yoksa özel sektöre devredilecek mi? Bayburt Konağı, Bayburt’un hangi boşluğunu dolduracak? Konak, bizi nasıl temsil edecek? Henüz fikir aşamasındayken Bayburt Konağı ve geleceğine dair düşünce neydi, bugün o düşünce ne durumda? İşte o soruların cevabı:
Vali Al, “Bayburt Konağı” düşüncesinin üniversite kurulma aşamaları öncesinde planlandığını ve konağın Bayburt’a ve Bayburt halkına olduğu gibi üniversite gençliği içinde bir sosyal yaşam alanı olacağı fikrinin ağır bastığını söylüyor. “Bayburt Taşı”nın son yıllarda ivme kazanmasının da “Bayburt Konağı”nın yapımında etkili olduğunu söyleyen Al, “hem Bayburt’a özgü değişik bir konak yapmak, hem de Bayburt Taşı’nı en güzel şekliyle bu binada sergilemek istedik” diyor.
Bayburt Konağı maliyetinin 250 bin TL olduğunu açıklayan Vali Al, maliyet rakamı ve ortaya çıkan eseri mütevazi olarak tanımlıyor:
“Bayburt bürokrasinin ve Bayburt halkının nefes alabileceği bir konuma geldi Bayburt Konağı. Yaz aylarında daha güzel olacak. Bahçesi, parkı ve çevre planlaması oldukça güzel. İnanıyorum ki, Bayburt’umuza bir renk katacaktır. Binanın adını konak koyunca, halkımız Hükümet Konağı, Vilayet Konağı gi örneklerden yola çıkarak, sadece resmi bir mekan olarak hizmet edeceğini sandı. Halbuki yediden yetmişe tüm Bayburt halkına hizmet edecek Bayburt Konağı. Ayrıca konakla birlikte Çoruh’un ıslah çalışmalarını da başlattık. Çoruh kenarı boyunca uzanan bu yol inanıyorum ki, Bayburt’un bir prestij yolu olacak. Bu yolda uygulanacak proje tamamlandığında, çok güzel bir gezi alanımız daha olmuş olacak. Burayı tasarlarken işletmesini kamunun yapacağını düşünmemiştik. Özel sektöre devredecektik. Ama 2009 yılı kriz yılı olduğu için burayı işletebilecek kişiyi bulamadık. Bir takım kamu imkanlarıyla tefrişatını da yaptık. Şimdi yavaş yavaş talipliler artmaya başladı, değerlendireceğiz. Şu an Öğretmenevi bünyesinde hizmet veriyor ama iyi bir işletmeci talip olursa onu da değerlendireceğiz.”
Bayburt Valisi Kerem Al, Bayburt Konağı üzerine sohbetimizi Bayburt - Gümüşhane arasındaki geçmişten gelen tatlı rekabete dokundurarak bitiriyor. Aslında, güzel bir sohbeti keyifli bir takılmayla tamamlıyor: “Gümüşhane’nin konaklarına da benzemiş değil mi?”
ÜNÜ HIZLA BÜYÜYEN BİR MEKAN: BAYBURT KONAĞI