Bayburt Postası - Doğu Karadeniz Bölgesi yaylalarında, doruklarda açan çiçeklerin; sarı, pembe, mor, beyaz çeşitleri olduğu biliniyor. Çayırlık, açıklık, rutubetli alanlarda da yetişen yumrulu çiçeklerin yaprak ve yumruları  ilkbaharda, çiçekleri ise genellikle sonbaharda göğerdiği biliniyor. 

İlkbaharda  yaylalara göç zamanının geldiğini bildiren çiçeğe, "Vargel", sonbaharda geri dönüş vaktinin yaklaştığını bildirene ise Vargit deniyor.

Bayburt Gençlik Merkezinden Vefa ve Kültür Turu
Bayburt Gençlik Merkezinden Vefa ve Kültür Turu
İçeriği Görüntüle

Yaylalara gidiş-dönüş vaktinin habercisi, vargit-vargel çiçeklerinin; "Güz Çiğdemi", “Acı Çiğdem”, “Güz Gülü“, "Dön Geri” gibi adlarla da anıldığı biliniyor.

Çiçekleme dönemi yaklaşık üç hafta süren vargit-vargel çiçekleri tıbbi bir bitki olma özelliği de taşıyor.

Haber ve Fotoğraflar: Sevim Dabağ

Gumushane De Vargit Cicekleri Acti 1