"Çoruh Nehri Kıyısındaki Son Yeşil Alanlar Yok Edilmesin!

Bayburt’un en güzel manzara fotoğrafları artık mazide kalacak çünkü Erzincan Köprüsü ve eski Taş köprü arasındaki nehir kıyısında bulunan son yeşil alanlar yok edilecek.

Asuman Aydemir Coruh Nehri Kiyisi Yazi 1Bayburt şehir merkezindeki eski Taş Köprünün bitişiğinde ağaçlar kesildi ve nehir kenarına beton istinat duvarı yapıldı ve sonrasında köprüye bitişik bir apartman yapılmaya başlandı. Bunun devamında, Bayburt’un en güzel manzara fotoğraflarında yer alan Eski Taş Köprü ve Erzincan Köprüsü arasında, Çamlığın karşısındaki nehir kıyısındaki tüm ağaçlar kesilecek ve nehir beton istinat duvarlarına hapsedilerek ve buralara binalar yapılacak. Bayburt’un şehir merkezinde son kalan yeşil alanları da böylece yok edilecek. Alanında uzman birçok akademisyen ve uzman kişi, şehir merkezindeki Çoruh Nehri kıyısındaki yeşil alanların koruyacak şekilde yeni planlama yapılması gerektiğini yazdığı raporlarında belirtmelerine rağmen bu öneriler ne yazık ki yerel yöneticilerde karşılık bulmamıştır. Doğru planlama ile şehrin katma değerini artıracak bu bilimsel önerileri, yerel yöneticiler dikkate alarak acilen plan değişikliği yaparak bu katliamı durdurmalıdır.

Asuman Aydemir Coruh Nehri Kiyisi Yazi 2Asuman Aydemir Coruh Nehri Kiyisi Yazi 32003 İmar Planı ile şehir merkezindeki Çoruh Nehri kıyıları yapılaşmaya açılmış, nehir kıyısında halkın kullanacağı gerekli yeşil alan ve yaya aksı planlanmamıştır ve böylece en büyük planlama hatası yapılmıştır. Halbuki nehir kıyısındaki, yeşil alanlar korunup doğru planlama yapılabilseydi, Porsuk Çayının Eskişehir’e kattığı değerden daha fazlasını, Çoruh Nehri Bayburt’a katabilirdi.

Çoruh Nehri ve kıyılarında yapılan yanlış uygulamaların önüne geçmek ve buraların daha doğru planlanmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan ve gönüllü birçok bilim insanından oluşan Çoruh Nehri Platformu bu amaçla yayınladıkları raporda, nehir kıyısındaki yeşil alanları yok eden bu planın yanlış olduğu açıkça belirtilmiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Cenap Sancar, Doç.Dr Oğuz Kurtoğlu ve Doç Dr.Arzu Fırat Ersoy’un yazdıkları ortak  raporda;  “Çoruh Nehri kıyı bandının yerleşmeye açılması, planlama ilkeleri açısından temel hatalardan birisi olmuştur. Çoruh Nehrinin etrafını saran yapılaşmış alanların kamu adına açılması ve belediye imkanlarıyla kamulaştırması uzun zaman alsa ve maliyeti yüksek olsa da bir stratejik hedef olmalıdır. Kentin can damarı/omurgası olan Çoruh Nehri kentin yaşamına daha fazla entegre edilmeli, nehir kıyısı yaya geçişlerine kesintisiz bir biçimde açılmalı ve kamusal alan (park, yeşil alan, rekreasyon alanları, yaya yolları gibi) düzenlemeleriyle desteklenmelidir” açıklamasına yer vermişlerdir.

Atatürk Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden, Prof. Dr. Hasan YILMAZ, raporunda; “Suyun her iki yanında yaya erişimi kesintisiz sağlanmalıdır.  Kentin ana aksları, meydan ve özellikle kale ve çevresi ile su ilişkisi bütüncül değildir. Su algısı, suyun tarihi mekânlarla birlikteliği sağlanmalı, suyun görünürlüğünü binaların baskısından kurtarılmalıdır. Su kıyısında rekreasyonel ünitelere yer verilmiş olsa da kente kimlik kazandıracak su kıyısı peyzaj tasarımlarına gidilmelidir.” tespitinde bulunmuştur.

Asuman Aydemir Coruh Nehri Kiyisi Yazi 4

Milli Ağaçlandırma Günü’nde Kartaltepe'ye 40 bin fidan dikildi Milli Ağaçlandırma Günü’nde Kartaltepe'ye 40 bin fidan dikildi

Asuman Aydemir Coruh Nehri Kiyisi Yazi 5Birçok bilim insanı, Çoruh Nehri kıyılarının, nehrin kente girişinden çıkışına kadar olan güzergâh boyunca kent ile bütüncül bir şekilde ele alınarak planlanması gerektiğini ve nehrin kıyısındaki yapılaşma durdurulması gerektiğini açıklamışlardır. Yerel yöneticiler, bilim insanlarının raporlarında yer verdiği bu bilimsel tespitleri dikkate alarak, şehir merkezinde Çoruh Nehri kıyısında kalan son yeşil alanları koruyarak buraları halkının kullanacağı park, gezi yolları vb. olacak şekilde planlanmalıdır. Bu planlamayı da ancak kent ölçeğinde, Çoruh Nehri’nin odağında olduğu bir vizyonla, kentin nazım imar planı ve uygulama imar planlarının yenileyerek hayata geçirebilir. Şehre büyük değer katacak bu planlanma, uygulaması uzun zaman alsa ve maliyeti yüksek olsa da hayata geçirilmelidir. Yıllardır süregelen tüm itirazlara rağmen yerel yöneticilerin vazgeçmeyerek devam ettiği ve nehir kıyısındaki tüm yeşil alanları yok eden bu yanlış uygulama bir an önce durdurulmalı ve bu alanlar yeniden planlanmalıdır.

Asuman Uz / Mimar"