Bayburt Postası - Ataner’in yaklaşık 3 yıldır ehram kumaşıyla tasarladığı el yapımı bebekler, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.
60 yaşındaki Sevim Ataner, ehram dokuma sanatını henüz 12 yaşındayken annesinden öğrendi. O tarihten bu yana tezgah başından ayrılmayan Ataner, kullanım alanı gün geçtikçe daralan ehramı yaşatmak amacıyla yenilikçi çalışmalara imza atıyor.
"Bir Dönem Bayburt’ta Tek Başımaydım"
1990’lı yıllara kadar Bayburt’ta yaygın olarak dokunan ve günlük yaşamda kullanılan ehram, teknolojinin gelişmesi ve seri üretimin artmasıyla zamanla unutulmaya başladı. Ehram ustalarının azalmasıyla kente bu sanatı tek başına sürdürmek zorunda kaldığını belirten Ataner, şöyle konuştu:
"1990’lı ve 1995’li yıllara kadar ehramı sadece dış giysi olarak kullanıyorduk. Teknolojinin ilerlemesiyle bu gelenek unutulmaya yüz tuttu; dokuyan usta neredeyse kalmadı. Bir dönem Bayburt’ta bu sanatı sürdüren tek kişi ben kalmıştım."
Fuarlardan Edindiği Fikirlerle Ürün Yelpazesini Genişletti
Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği fuarlara katılarak Ustalık Belgesi alan ve kendisini geliştiren Ataner, buralarda edindiği izlenimlerle ehramın kullanım alanını genişletti. Geleneksel kumaştan çanta, şal, atkı, takı ve yatak örtüsü gibi ürünler üretmeye başlayan Ataner, şu ifadeleri kullandı:
"Fuarlara katılarak yeni fikirler edindim ve ehramdan neler yapabileceğimi düşündüm. Turizme yönelik hediyelik eşya tasarlama fikriyle yola çıkarak çanta, şal, atkı ve yatak örtüsü hazırladım. Ayrıca geleneksel nakışlarımızdan kolyeler ürettim."
Geleneksel Dokuma Bebekleri Süslüyor
Ehramın yünden dokunan geleneksel bir örtünme kumaşı olduğunu hatırlatan Ataner, yaklaşık 3 yıldır el yapımı bebekleri ehram kumaşıyla giydiriyor. Tescilli motif ve nakışlarla süslenerek hediyelik eşyaya dönüştürülen bebekler, 1.200 liradan satışa sunuluyor.
Bebeklerin tamamen el emeğiyle hazırlandığına ve fabrikasyon ürün olmadığına dikkati çeken Ataner, "Bebeklerimiz el emeği, göz nuru ürünlerdir; kesinlikle naylon malzeme içermez. Amacımız, turizme katkı sağlayacak nitelikli hediyelik eşyalar üretmektir." dedi.
Tescilli Nakışlar Takılara Taşınıyor
Ehramın Bayburt Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda "Bayburt Ehramı" adıyla coğrafi işaret aldığını anımsatan Ataner, geleneksel motifleri takı tasarımlarında da kullanıyor. Ehram nakışlı kolyeler hazırlayan Ataner, bu ürünlerle özellikle gençlerin dikkatini çekmeyi hedefliyor.
Üretimi Mahalleli Kadınlarla Omuz Omuza Sürdürüyor
Şingah Mahallesi’nde diğer kadınlarla güç birliği yaparak üretim gerçekleştiren Ataner, dokumacılığın kadın emeğiyle yaşatıldığını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Mahallemdeki kadınlarla bir araya gelerek birlikte üretiyoruz. Bu sayede hem kadınlarımıza istihdam sağlıyoruz hem de kültürümüzü ortak emekle yaşatmaya çalışıyoruz. İnşallah gelecek nesiller de bu sanata sahip çıkar. Sağlığım elverdiği sürece kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğim."

Haber ve Fotoğraflar: Öznur Demir




