Çoruh Nehri için proje alternatifleri görüşüldü

Çoruh Nehir Şehir Geçişi Projesi 2. etabına yönelik düzenlenen toplantıda proje alternatifleri görüşüldü.

Çoruh Nehri için proje alternatifleri görüşüldü
Bayburt Postası - Çoruh Nehir Şehir Geçişi Projesi 2. etabına yönelik düzenlenen toplantıda proje alternatifleri görüşüldü. Yapılan değerlendirmeler neticesinde ikinci etabı kapsayan kısımlarda nehir yatağına dokunulmaması kararlaştırıldı. Çalışmalar kapsamında nehir kenarında bazı kısımlar doğal taş ile tahkim edilip kimi bölümler taşkın riskine karşı yeniden düzenlenecek.

Toplantı açılışında konuşan Vali Epcim, bir ilin çevresel ve kültürel değerlerini korumanın o yöredeki yöneticilerin en önemli görevlerinden biri olduğunu söyledi. Bu anlamda kent kimliğinin, kültürel birikimin ve mekan duygusunun oluşmasında Bayburt için Çoruh Nehri’nin son derece önemli olduğunu kaydeden Vali Epcim, “Çoruh Nehri’nin dizaynı, modern anlamda taşkın koruma sistemine dahil edilmesi ve aynı zamanda estetik bir görünüme sahip olması noktasında ciddi bir gündem var. Bu gündemi yıllardır takip eden Sayın Milletvekilimizin deneyimleri, yine bu konuda deneyimleri olan şimdiki Belediye Başkanımız ve AK Parti İl Başkanı bir değerlendirme yapmak üzere bir aradayız. Bu süreç bizler açısından yeni başlıyor. Şunu ifade edelim ki; Türkiye’nin en güzel projelerinden birini yapma arzusundayız” diye konuştu.

Epcim: "Şehrin kültürel dokusuna uygun bir projelendirme isteniyor"

Süreci bu yönüyle istişare halinde yürüttüklerine dikkat çeken Vali Epcim şunları söyledi: “Yıllardır bu sürece katkı sunmaya çalışan Sayın Milletvekilimizin geçmiş deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Belediye Başkanlarımızın deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Çoruh bizlere, teknik manada DSİ’nin bakış açısından çok farklı anlamlar ifade ettiği için buraya biraz daha kültürel ve sosyal açıdan da yaklaşım sunacak bir projelendirme çalışması yapmamız lazım. Bayburtlu olan ve Bayburt’u memleket hissiyatıyla kabul edenlerle görüştüğümüzde Çoruh’a müdahale etmememizi istiyorlar. Bu şu anlama geliyor; doğal çevresi ile uyum içerisinde ve şehrin kültürel dokusuna uygun bir projelendirme isteniyor. Bu çok önemli. Bayburtluların Çoruh Nehri kenarında vakit geçirmelerine imkân tanıyacak, insanla Çoruh’u birleştiren bir proje noktasında bir talep var. Bu talep bizim de değerlendirmelerimize göre oldukça normal ve üzerinde durmamız gerekiyor.”

Vali Epcim, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından finanse edilecek Dede Korkut Obası Projesi ile 2. etap çalışmalarını bütünleştirecek adımların önemine işaret etti. Vali Epcim, “Bu proje bizim bundan sonra Çoruh’ta yapmayı planladığımız bazı çalışmalara temel oluşturabilir mi? şeklinde ele alınabilir. Bir tarafında Dede Korkut Obası kurulması; Çoruh Nehri’nden elektrik üretimi sağlanacak bir potansiyel mevcut, kauçuk bentle elektrik üretim sistemi kurulurken diğer taraftan Çoruh’un turistik değerini artıracak bir yaklaşım sunan bu proje son derece önemli. Kalkınma Ajanslarının hazırladığı projeler arasında bu yıl içerisinde en yüksek puanı aldı” ifadelerini kullandı.

Battal: "Ortaya çıkan durum bizim verdiğimiz mücadelenin bir ürünü değil"

Milletvekili Fetani Battal ise Çoruh isminin Farsça ‘Cûy’ ile Arapça ‘Ruh’ sözcüklerinden türeyerek Çoruh halini aldığını söyledi. “Can Suyu” ya da “Ruh Irmağı” anlamlarına gelen “Cûy-i Ruh”un Bayburt için Can Nehri olduğuna değinen Milletvekili Battal, “Günümüzde çevre anlayışının bu kadar öne geçtiği, insanların ve toplumların bu merkezle olaya baktıkları zaman diliminde atacağımız her adımı ölçerek, biçerek, tartarak; estetiğine, tarihi arka planına, toplumun algılamasına dair endişeleri gidermek üzere ciddi bir elekten geçirme ihtiyacı hasıl oluyor. Bütün hassasiyetimiz burada. Çünkü Çoruh; Bayburt ve tarihi bir arka planla birlikte hepimiz için Can Nehri. DSİ’nin Türkiye’de çok başarılı çalışmaları var. Fakat DSİ’nin baktığı nokta ile bizim baktığımız nokta arasında bir uyuşmazlık görünüyor. 2002’de Milletvekili olduğumda Çoruh’un peşine düştüm. 2020 yılına geldik hala Çoruh’un peşindeyim. Görüşmediğim Bakan, getirmediğim Genel Müdür kalmamıştır. Bir sürü çalışma… Ortaya çıkan durum bizim verdiğimiz mücadelenin bir ürünü değil” değerlendirmesinde bulundu.   

Çoruh konusundaki girişimlerine Bakanlık düzeyinde yapıcı bir iradeyle karşılık bulduğunu açıklayan Milletvekili Battal şöyle devam etti: “Bu işte somut birkaç adım atmak istiyoruz. Bakanlığımız böyle bir irade koydu. Bu yıl bu desteği size sonuna kadar vereceğiz dediler. Ülkemizi ve dünyayı etkileyen çeşitli gelişmeler neticesinde bugüne kadar uzadı. Estetiğe, kullanışlılığa, görüntüye hassasiyet gösteriyoruz. Bu hassasiyetle baktığımızı bilmenizi istiyoruz.”

Toplantı Arpalı’da yapımı planlanan çeşitli projelere ilişkin değerlendirmelerin ardından sona erdi. Toplantı sonrası katılımcılar alanda incelemede bulundu.

Bayburt Valiliği’nde düzenlenen toplantıya Vali Cüneyt Epcim, Milletvekili Fetani Battal, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Arpalı Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürü Dr. Emre Akçalı, DSİ 225 Şube Müdürü Mustafa Koray Torun, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hacı Ali Polat ile proje uzmanları katıldı. (Bayburt Valiliği Basın Bürosu)

Kamuoyu uygulanacak projenin paylaşılmasını bekliyor!

Öte yandan projenin yeniden gündeme gelmesi ile birlikte görüşlerini bildiren uzman isimler, ilk projedeki gibi hatalara düşülmemesi için uyarılar ve önerlilerde bulundu. Kamuoyunda yoğun destek gören bu görüşler çerçevesinde yeni proje ile ilgili atılan her adım yakından takip ediliyor. Gazetemizi arayan, mail yoluyla ulaşan okuyucularımız, yeni projenin yapılmadan önce Bayburt kamuoyuna açıklanması talebinde bulunuyorlar.

Platform için girişimler başladı

Çoruh Nehri projesinin uygulandığı bölümdeki acı hali de Bayburt kamuoyunun sesi kulağı olacak bir platformun oluşturulmasını gerekli kılmıştı. Böyle bir girişimin içerisinde bulunan birkaç memleket sevdalısına destek her geçen gün büyüyor. Kent planlayıcılarının, mimarların, akademisyenlerin yer alacağı platformda, Bayburt için düşünen, kentin kaderine etki edecek konularda söyleyebilecek sözü olan STK'lar yer alacak. Bu hem Çoruh Nehri için, hem de kentteki diğer projeler için isabetli bir karar olacak.

Daha dün yapılanların tartışıldığı, bugün halen yapımı devam eden ve uzman görüşünden yoksun, kamuoyunun hiçbir fikri alınmadan ortaya konulan projelerin çirkinliği ve hepsinden önemlisi ölü yatırımlar mezarlığını andıran bir kentte, böyle bir girişimde bulunmak çok çok isabetli bir karar olacak. (Murat Okutmuş)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Türker 4 yıl önce

Harcanan para, verilen tahribat nasıl telafi edilecek. Bayburt gibi ekonomik sıkıntılar çeken bir İl böyle büyük bir hatayı nasıl tölere edecek. Yıllardır susan, 3 maymunu oynayanlar bu vebalın altından nasıl kalkacak...

Avatar
Murat Çelik 4 yıl önce

Anlamadığım il başkanı ne alaka...

Misafir Avatar
Hayri 4 yıl önce @Murat Çelik

Il Baskani, Ak Parti Merkezi yönetiminin halktan ne kadar uzak oldugunun en bariz örnegi. Belediye Baskanligi yaptigi dönemdeki üstün hizmetlerinden dolayi olmus olacak ki, tüm tepkilere ragmen, kendilerine ödül olarak Il Baskanligi hediye edildi!..

Beğenmedim! (0)
Avatar
Bayburt 4 yıl önce

İnşAllah ak parti il başkanı belediye başkanlığı yaptığı dönemde ki gibi saçma sapan bir proje sunmaz, lütfen onu bu projeden uzak tutun

Avatar
Lokman sevimli 4 yıl önce

Avrupa ve balkanlarda içinden nehir geçen onlarca bayburt benzeri şehirler var. Azıcık dünya’yı gezin görün ne olur adamlar nasıl yapmışlar ben bir çoğunu gezdim gördüm ve bayburt inanılmaz bir potansiyele sahip lütfen proje alınırken örnek şehirleri gidin görün be ona göre karar alan sevgiler.

Avatar
Adnan temel 4 yıl önce

Cocuklugumda meydanda bir kahve vardi(halen duruyor ama icerde kalmis) tahta zemin uzerinde masalar vardi..yanindakiyle konusmaya zorlanirdin su sesinden...belediye parkina sadece o sesi dinlemeye giderdim. Simdi o ses yok. Coruh kalmamis.zemine setler yapilarak o ses yeniden dogal hale getirilmeli.

Avatar
İsmail 4 yıl önce

Yapılan ucubenin temizlenip içerisini düzleyin bırakın su zaten kendi kendini düzenler etrafındaki ucube binalar yapıldı hiçdeğilse şu kalan yeşillikleri bahçeleri mahvedilmesine izin vermeyin bu şehirde yerimi yoktuda bahçeleri betona çevirdiler yeşil katillerine izin verenleride yapanlarıda Allah iki cihanda güldürmesin inşAllah

Avatar
BAYBURT KALESİ 4 yıl önce

SAYIN VALİM , ÇORUH'UN YATAĞINA DOKUNULMAYACAK TA ,KIYILARDAKİ ÇİRKİN YAPILAR NE OLACAK, YIKMAYACAK MISINIZ....? LÜTFEN LAFLA DEĞİL PROJEYİ ,TÜM STK VE DERNEKLERE GÖNDERİN,GÖRELİM TARTIŞALIM ,KARAR VERELİM...

Avatar
GÜRSEL KARAPINAR 4 yıl önce

Lokman abi ,partilerin öyle bir sorumluluğu yok,Bilakis başkana yanlış yaptırmak içim sıra ya girmişler, doğruların arkasında duran yok..İşimiz Allah'a kalmış...