Bayburt’un milletvekili sayısı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarını açıklamasının ardından Bayburt’un milletvekili sayısı merak konusu oldu. 

Bayburt’un milletvekili sayısı belli oldu

Halen TBMM’de tek milletvekili ile temsil edilen Bayburt, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılması planlanan seçimde de TBMM'ye tek milletvekili gönderebilecek. 

TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2022 sonuçları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, Bayburt ve Tunceli TBMM’de tek milletvekili ile temsil edilecek.

İkinci vekil için kaç kişi daha lazımdı

84 bin 241 kişi ile Türkiye’nin en az nüfusuna sahip ili olan Bayburt’un ikinci vekil için çabaları boşa çıktı. 2021 yılındaki sonuçlara göre iki milletvekili çıkarma şansı bulan Bayburt, genel seçimlerin yapılacağı 2022 yılı nüfus sonuçlarında bu hakkını kaybetti. Artan Türkiye nüfusu karşısında milletvekili hakkını yitiren Bayburt'un ikinci vekili çıkarabilmesi için nüfusunun 86 bin 84 olması gerekiyordu. Hesaplamaya göre Bayburt ikinci vekil hakkını 1843 kişi ile Tunceli ise ikinci vekil hakkını 1718 kişi ile kaybetti. 

‘Bayburt Yasası’ denmişti, Tunceli’yi de vurdu!

Nüfusu 2 milletvekili çıkarmak için yeterli olmayan illere 2 milletvekili çıkarma hakkı tanıyan 5922 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi nedeniyle Bayburt’un milletvekili sayısı 1’de kalmıştı. Bayburt bu özelliğiyle 2011’de yapılan genel seçimlerin ardından 81 il arasında 1 milletvekili çıkaran tek il olmuştu. TBMM’de "Bayburt Yasası” olarak bilinen ve Milletvekili Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile "her il en az iki milletvekili ile temsil edilir" fıkrası CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğü durdurulmuş ve 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre de Türkiye’nin en az nüfusuna sahip olan Bayburt iki milletvekili hakkını böylelikle kaybetmişti.

Nüfus kaybına dayalı olarak zamanla göç veren birçok şehri etkileyeceği öngörülen nüfusa göre milletvekili belirleme uygulaması bu yıl Tunceli’yi de vurdu. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılması planlanan genel seçimlerde Bayburt’un yanı sıra Tunceli de TBMM’ye tek milletvekili gönderebilecek.

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bir Garip 1 yıl önce

Bir veya iki ne fark eder. Etkisiz olduktan sonra beş vekilde göndersek fark etmez. Allah gerçekten hizmet için vekil olmak isteyen adaylar nasip etsin hem Bayburt'a hem ülkemize.

Avatar
Seçmen 1 yıl önce

1 vekil yeter. Fazla olursa çokbaşlılık olur. Oyun adresi bellidir.

Avatar
ahmet 1 yıl önce

Ayak oyunları oynayanlara ders işte önce kendinizi düşünmenizin sonucu bayburt u düşünseydiniz önce göçü önlerdiniz nufus düşmezdi şimdide iki vekil olurdu neyse bir noktada iyi oldu şimdi oyun oynayan zavallılar ALLAH böyle oyun eder şimdi siz düşünün hadi hodri meydan çıkında boyunuzun ölçüsünü alın

Avatar
Vizyon 1 yıl önce

Adaylık düşünenler ve açıklayanlar vizyon sahibi olaydı önce nufus sorununu düşünürdü ve fikir yoksunları fikir üretirdi ama nerde vizyon yok sadece çapsızlar kendini düşündüğü için sonuç ortada maalesef

Avatar
Ozan 1 yıl önce

Seçilecek vekil Meclis kürsüsüne her gün çıkıp ben Bayburt vekiliyim diye bağırsın da Bayburt un sorunlarını dile getirecek biri oraya gitsin. 2-3 dönem gidip uyuyan olmasın. Seçmen İşi ehline vermek emrini yerine getirmeli. Hatta bana göre maaş almayacak birisi seçilmeli

Avatar
Yunus 1 yıl önce

MHP Adayı bekir kasap olursa kazanır 1 e düştü diye vazgeçmezse çok fark atar

Avatar
MTK 1 yıl önce

100 vekilin olsa ne olacak? 20 yıldır AKP iktidarında onlarca Bayburtlu bakan, genel kurmay başkanı, bürokrat, müdür var da ne oldu?

şehir köy statüsünde bile değil. 34 yılda (il olduktan sonra) değişen hiçbir şey yok.

34 yılda değişen tek şey Nüfus... o da göç verdi/veriyor. demek ki bu şehre 34 yıldır bir çivi çakılmıyor sadece pasta cila ile hurdalık gizleniyor.

Bayburtlu her seçim döneminde bu taktik ile (vekil sayısı) kandırılıyor. iş, icraat, yatırım, gelişmişlik, kalkınma ise hiç gündeme gelmiyor.

Daha "Bayburtun ikinci vekili benim diyen bir Erdoğan'dan" bile şehrin gelişimi, kalkınması ve yatırımı için birşeyler kopartamayan bir siyasi erkle karşı karşıyayız.

Avatar
Reis 1 yıl önce

Bayburtluyum, lakin oyum Bayburtta değil, iyiki değil, bu kadar gururu ile oynanan bir şehir oldu güzelim Bayburt, vekili 2'ye çıkar, sonra 1'e indir, ne yazık ki hemsehrilerim buna yıllarca ses çıkarmadığı gibi musebbiblerin boynuna altın madalyayı takmaya devam edecektir