Bayburt Postası - Matematik Atölyesi’nde gerçekleşen buluşmada EKO Köy Projesi, Sebze Üretiminde Sürdürülebilir Verimlilik, Bayburt Üniversitesi Organik Tarım Uygulama Sahaları Deneyimleri ve Bayburt Belediyesi Yöresel Ürünler üretimi gibi konular görüşüldü.

Akın Bayrak: "Tarım Bayburt'un Kalkınmasında Hayati Rol Oynuyor"

BAYPROJE Yönetim Kurulu Başkanı Akın Bayrak açılış konuşmasında, Bayburt’un kalkınması açısından tarımın hayati rol oynadığını, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılığın bu sektörün ayrılmaz parçaları olduğunu belirtti. Kurumsal olarak tarımın geliştirilmesi için mücadele ettiklerini ve bu mücadelenin başlangıcında Bayburt Postası’nın 2011 yılında yayımladığı bir haberin etkili olduğunu, bu haber üzerine BAYPROJE'yi kurma kararı aldıklarını söyledi. Eski Tarım İl Müdürü Selami Ersen Bey’in Ekoköy projesini heyecanla takip ettiklerini , Bayburt Üniversitesi’nin sebze üretim faaliyetlerinin ve Bayburt Belediyesi’nin kavurma, turşu gibi ürünlerinin üretiminin kentin tarım ve ekonomisine katkı sağladığını dile getirdi.

Abdurrahman Müftüoğlu: "Hedef 100 Dekar Alan ve Kooperatifleşme"

Bayburt Tarım İl Müdür Yardımcısı Abdurrahman Müftüoğlu, EKO Köy projesi hakkında bilgiler verdi. Geçimini bu sahadan temin eden ailelerin eskiden şimdiki Öğretmen Evi’nin arkasındaki alanda olduğunu, fakat bu alanın imara açılmasıyla yeni bir alana ihtiyaç doğduğunu ve gerekli yerin temin edildiğini belirtti. KUDAKA’nın %90 destek verdiği 20 aile tipi işletmeye sera yapıldığını ve 144 metrekarelik örtü altı üretim alanlarına insani ihtiyaçlar için mutfak, banyo ve tuvalet gibi bölümler eklendiğini aktardı. Yeni hedeflerinin bu tarım alanını 100 dekara çıkararak seralar, idari bina, depo, pazar alanı ve konteynırlar yapmak olduğunu söyledi. 3. Etapta ise üreticinin kooperatifler kurarak örgütlenmesi, üretimin planlanması, pazarlanması, ürünün sertifikalandırılması ve ambalajlanmasının amaçlandığını kaydetti. Müftüoğlu, üretim faaliyetleriyle istihdam sağlandığını, altyapı sorunlarının giderilmeye çalışıldığını ve kurumsal olarak mali kaynak sıkıntıları yaşadıklarını ifade etti. Ayrıca, bir tek ürünle marka yaratıp ulusal çapta ses getirmek istediklerini ve şu anda bile ülke çapında dargun (tarhun) üretiminde önde gelen illerden biri olduklarını vurguladı.

Bayburt Stk Platformundan Tarimsal Kalkinma ZirvesiRıfat Yıldız: "Sebze İhtiyacının %85'i Dışarıdan Karşılanıyor"

Bayproje Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, yönetim, üretim ve pazarlama noktasında eksikler olduğunu dile getirdi. Bayburt’un sebze ihtiyacının %85’inin dışarıdan karşılandığına dikkat çekerek , tesis edilecek köy kampüsünün yönetimi ve kurumsallaşması bağlamında sorunlar olduğunu belirtti. Projedeki eksikliklerin giderilmesi, denetimsizlik ve keyfi yapılaşma gibi sorunların revize edilmesi gerektiğini ekledi.

Ramazan Sevniş: "Barakalar Zaruri İhtiyaç, Verim Düştü"

Bayburt Bağcılar Dernek Başkanı Ramazan Sevniş, bağcılık işini aile geleneği olarak devam ettiren insanların tek geçim kaynağının bağcılık olduğunu ifade etti. Oradaki barakaların iş yapabilmek için zaruri ihtiyaç olduğunu belirtti. Geçen sene Antalya’dan getirilen fidelerden %100 verim aldıklarını, ancak bu sene getirilmediği için verimin düştüğünü söyledi.

Atilla Dursun: "Pazarlama Hayati Önemde, Kornişon Dışarıdan Geliyor"

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Atilla Dursun, BAYPROJE ile 2013 yılında tanıştıklarını ve o dönemde Bayburt’ta üretilen sebzenin yerel ihtiyacın sadece %5’ini karşıladığını aktardı. Serin iklim fidelerini pilot köylerde denediklerini ve verim aldıklarını kaydetti. Döngüsel ekonomi politikasıyla bitkisel atıkların toprağa karıştırılarak verimliliğin artırılması gerektiğini söyledi. Üretmenin önemi kadar pazarlamanın da hayati önemde olduğunu ve pazara hâkim olmak gerektiğini vurguladı. Damlama sulama ve yağmur suyu hasadıyla su tasarrufu sağlanması, toprak nem sensörlerinin kullanılması gerektiğini belirtti. Bayburt'un bütün sebze türleri için ekolojik imkânları barındırdığını, ancak kornişon ve karnabahar dâhil turşu unsurlarının tamamı yetiştirilebilirken birçoğunun dışarıdan temin edildiğini ifade etti. Ayrıca, zararlı canlılarla biyolojik mücadelenin organize olarak yapılması gerektiğini ekledi.

Ümmügülsüm Erdoğan: "40 Dönümde Organik Üretim, Mor Patatesten Bire On Verim"

Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, eski vali Ali Hamza Pehlivan’ın organik tarım festivalinin kendilerine ilham verdiğini, üniversitenin yaklaşık 40 dönümlük arazisinde 1190 metrelik kısmı örtü altı olmak üzere organik ürünler ürettiklerini söyledi. Altın çilek, kiwano, gojiberry ve tarhun yetiştirdiklerini, Hokkaido kabağı, kavun, karpuz ve mor patates ekimi yaptıklarını, mor patatesten bire on verim aldıklarını aktardı. Şeker pancarı üretiminin yanı sıra aronya ve kudret narı üretimi yaptıklarını ve katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Bayburt Kent Konseyi, Meydan (Çarşı) Köprüsü'nü sordu
Bayburt Kent Konseyi, Meydan (Çarşı) Köprüsü'nü sordu
İçeriği Görüntüle

Bayburt Stk Platformundan Tarimsal Kalkinma Zirvesi2Fatih Eraslan: "Milli Savunma Bakanlığı'na Tedarik, Kuşburnu Potansiyeli"

Bayburt Belediyesi Turşu Fabrikası ve Et Entegre Tesisi Müdürü Fatih Eraslan, turşu üretiminin bir yıllık zahmetli bir faaliyet olduğunu ve havuç, lahana gibi ürünlerin fermente edilmesi gerektiğini, düşük gece sıcaklıklarının bu işin zorluklarından biri olduğunu ifade etti. En büyük tedarikçilerinin Milli Savunma Bakanlığı olduğunu ve kornişon, havuç ve biber gibi ürünleri dışarıdan getirdiklerini söyledi. Marmelat tesisinin günlük iki buçuk ton kapasitesine karşın toplamda iki buçuk ton kuşburnu ürettiklerini, Bayburt’ta toplam elli tonluk kuşburnu potansiyeli bulunduğunu belirtti. Kavurma tesislerinin ise günlük bir ton üretim kapasitesine sahip olduğunu, kaliteli üretim için tosun kesimine öncelik verdiklerini ve kavurmalarının çok beğenildiğini sözlerine ekledi. İnek kesimine doğum oranlarının düşmemesi için sıcak bakmadıklarını da kaydetti.

Toplantıya; Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akbaş, Bayburt Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yaşar Erdoğan, Dr. Öğretim Üyesi Erdem Saka, Dr. Öğretim Üyesi Seval Kurtoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Yahya Yasin Yılmaz, Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. İhsan M. Çubukçu, Bayburt Tarım İl Müdürlüğü'nden Veli Acar, Bilal Atayeter, BEKDER’den Gökhan Önder Karaoğlu, İbrahim Özdemir ve Bülent Erdaş, BAYEKODER'den Oğuzhan Yücel, İsmail Öksüz, Bağcılar Derneğinden Ramazan Sevniş, Umut Özkan, Feryal Haşlak, İbrahim Haşlak da katıldılar.