Tarihi roman dendiğinde günümüzde en başta gelen adamdır Ahmet Haldun Terzioğlu… Taa 1978-79 yıllarından, Erzurum’dan tanışırız. MHP gençlik kollarındaki gençlerden biri idi.

Terzioğlu ile kavgalarımız, ayrılıklarımız da olmuştur ama ben onu severim, o beni sayar ve sever.

Kitaplarını da bilirim, birisi için yazı da yazmışımdır. Ciddi ve titiz araştırmalar yaparak yazar kitaplarını, kurmacalık çok azdır. Ve üslubu da oldukça akıcıdır, Türkçesi arı-durudur.

Ve bizim yapımızı bilenler bilirler, düşündüğümüz çekinmeden söyler ve yazarız. Şimdi açıkça söylüyorum, Haldun’un bazı romanları Atsız’ın romanlarından her bakımdan üstün ve öndedir.

Peki niye Atsız’la Haldun’u karşılaştırıyorum? Şundan, bu kardeşimin bir iletisini, nefretî makamında Türkçülük yapanlardan birisi sosyal medyada paylaşmış, birileri de laf recmine koyulmuşlar.

Önce iletisini okuyalım sevgili Haldun’un:

“27 Kasım 2013 18:04 tarihinde ahterzioglu <[email protected]> yazdı:
Ha bir de ‘Atsız Ata’ uydurması çıkarmışsınız.
Atsız kimin atası kardeşim.
Ne yaptı da ata oldu?
Ne kolaymış ata bulmak.
Yok kardeşim Atsız benim atam matam değil.
Benim soyum belli.
Ulu ulu atam, Ulu atam, atam hepsi kayıtlı.
Oğuz Ata'dır çünkü budun kurgulamış, boy boylamış soy soylamıştır.
Atsız ne yaptı ki atalık tuttunuz ona.
İki oğluna ata olamayan size ata oldu.
Hayırlı olsun. Beni ilgilendirmez."

Bu Atsız Ata deyimini bendeniz ilk kez 1969 yılında Erzurum’da duymuştum. 1969 milletvekili seçimleri dolayısıyla Alparslan Türkeş Erzurum’a gelmişti, onun özel kalem müdürü de Türkçüleri çok yakından tanıdığı bir isimdi: Nihat Çetinkaya (İstanbul Ülkü Ocakları Başkanlığı yapmıştı, sonraki yıllarda çok önemli kitaplara imza attı). Nihat benim de dostum ve arkadaşımdı, Erzurum’da okuyordu, İstanbul Üniversitesine nakil yaptırmıştı. Nihat bize Atsız’ı anlatıyordu işte o günlerde, biz de pür-dikkat dinliyorduk ve “Biz ona Atsız Ata” deriz diyordu.

Bu deyimi ben de işte o gençlik yıllarımda Nihat’tan duyarak kullanmıştım.

Yazılarımda da kullandım mı, doğrusu hatırlamıyorum.

Kullanmışsam hata etmişim. Atsız bizim yol büyüğümüzdür ama atamız asla değildir, ben de Haldun’un fikrindeyim.

Atsız’ı günümüz Türkçülerinin birçoğu tarikat şeyhi gibi görmeye başladılar, tartışmıyorlar, tartıştırmıyorlar, her yazdığını vahiy-kutsal metinler gibi görüyorlar. Geçen hafta, Osmanlı Padişahlarının soyları sopları konusunda bir paylaşımda bulundum sosyal medyada bazı tepkiler geldi. Fakat yılların Türkçüsü çok da değer verdiğim sevgili Fehmi Yücesoy’unki çok ilginçti, “Atsız çuvallamıştır” deyince çok üzüldü ve bana da üzüntülerini bildirdi ve büyük ihtimalle koptu da benden. İşte o tartışmamız, siz de okuyunuz. Bu arada Fehmi Bey Kardeşimin Türkçesi ve imlası bir felaket, onu da görün diye düzeltmeden aktarıyorum.

Fehmi Yucesoy
Fehmi Yucesoy KANUNİN ANNESİ KIRIM HANININ KIZIZDIR.KANUNİ BABASI İLE DEDESİNE İLK İSYANLARINDA DAĞILINCA DEDESDESİNİN KENDİNE HEDİYE ETTİĞİ KARABULUT ADLI ATIYLA DEDESİNE SIĞINIR.BİR DİĞER HUHUSTA ANA SOYU DEĞİL BABA SOYU ÖNEMLİ.EĞER TÜRK SOYLU KIZLAR OLSA İDİ BU SEFER TAHT KAVGALARINA DAYILAR DAYIOĞULLARI KUZENLER BACANAKLAR BİR DÜŞÜNÜN ÇIKACAK KARGAŞAYI.
Beğen · Yanıtla · 10 Ağustos, 10:16
Kaldır

Cazim Gürbüz
Cazim Gürbüz Bunlar laftır Değerli Dostum, hiçbir şey olmazdı, biz imparatorluğun yönetim kademesinde Türk'ten gayrı unsur olmasın demiyoruz. Ama Osmanlı'da Türk tamamen dışlanmıştır, aşağılanmıştır, kıyıma uğramıştır. Hırvat Dönmesi Kuyucu Murat Paşa'yı ve Ebussud Efendi denilen yobaz Türk düşmanının fetvalarını hatırlamak bile yetmeli. Ayrıca, önümüzdeki hafta yazacağım Yeniçağ'da, yönetime Türk Devlet Felsefesi değil, Bizans ve Fars egemen olmuştur. Siz Atsız'ın yaklaşımından gitmek istiyorsunuz ama Atsız o konuda çuvallamıştır.
Beğen · Yanıtla · 2 · 10 Ağustos, 10:22
Yönet

Fehmi Yucesoy
Fehmi Yucesoy Cazim Gürbüz SİZE SAYGIM VAR ÇOK SAMİMYETİMİZ OLMASA BİLE AMA ATSIZ HOCA KONUSUNDA İFADENİZİDE HAD AŞMAK OLARAK YORUMLUYIOR VE KABUL EDİYORUM.SŞZŞH GİBİ BELLİ YAŞA GEKLMİŞ BİR ÇOK İEY YAŞAMIŞ BİR KARDEŞİMİŞZE HİÇ Mİ HŞİÇ YAKIŞTIRAMAIDM.FARKLI DÜŞÜNEBİLİR VE SÖYLİYEİLİRSENİZ AMA " ÇUVALLAMA" ifadenizi kabul etmek mğkğ değil.
Beğen · Yanıtla · 10 Ağustos, 15:04
Kaldır

Halit Tekerek
Halit Tekerek Fehmi Yucesoy Türkçe'yi düzgün kullanın ondan sonra tartışın lütfen!
Beğen · Yanıtla · 10 Ağustos, 19:57

Cazim Gürbüz
Cazim Gürbüz Fehmi Yücesoy Kardeşim, Atsız, Vahdettin'in bile hain olmadığını söyler, neden olarak da "Çünkü o bir Osmanoğludur" der. Vahdettin hainin önde gidenidir, bir insanın hain ilan edilmek için daha ne yapması gerekirdi? Bu biir, iki, her konuda ırkçılık yapan, Cumhuriyet döneminin birçok aydınını soyundan dolayı yerden yere vuran (sözgelimi Hasan Ali Yücel'in Boşnaklığını diline dolayıp durmuştur), ortalığı birbirine katan adam, sıra soyları karmakarışık Osmanlı padişahlarına geldi mi, ümmetçiler, beynelmilelciler gibi düşünür olmuştur. Atsız, Türkçüler tarafından ciddi bir eleştiriye tabi tutulmalıdır. Hiç kimse erişilmez değildir, herkes eleştirilebilir, kaldı ki, ben Atsız'ın üstün taraflarını hep yazmış, kitaplarına da almış bir adamım. Son kitabım ‘İslam'dan Deizme'nin bir bölümü Atsız'ın dinsel görüşlerine ayrılmıştır. O bir deisttir ve ben bu bağlamdaki bütün fikirlerine katılmaktayım. Ve o görüşlerini benden başka kitabına alan kimse de çıkmamıştır (memleket Türkçü dolu ya). Yani nalına ve mıhına vuracaksınız, biz de öyle yaptık, yapacağız, aydın olmanın gereği budur.
Türkçüler dikkat etsinler, gitgide daha çok tarikat ve cemaatlere benziyorlar. Türkçü, akılcıdır, demokrattır, kimseyi putlaştırmaz, herkesi eleştiriye ama bilgiye dayalı eleştiriye tabi tutar ve Türkçülüğün eski büyüklerini aşma cehdine girişir. Yoksa Atsız’a yapışıp kalmak kimseye bir şey kazandırmaz. Bu böyle biline!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gündüz 7 yıl önce

Vaktiyle bir Atsız varmış, var olsun!

Avatar
coşkun paksoy 7 yıl önce

Eleştirebilmek için evcvela çapınıza bakmalı ve daha büyük bir şey ortaya koyabilmelisiniz aksi taktirde havanda su döver gibi yazı yazıyorsunuz. Popüler olabilmek sırf adınızı duyurabilmek için bile Atsız Beyin gölgesinden hatırasına saldırarak pirim peşindesiniz.

Misafir Avatar
Suat Özgül 7 yıl önce @coşkun paksoy

Cazim Gürbüz'ü tanıyor musun? Herhangi bir kitabını, Yeniçağ'da ve Bayburt Postası'ndaki yazılarını okudun mu? Onun o dediğin ucuz işlerle ilgisi olmaz, yeterince de ünlü ve popülerdir, senin haberin yok, gooogle'a girmen bile yeter.

Beğenmedim! (3)
Avatar
Zaman Zaman 7 yıl önce

Zaman zaman siz de çuvallıyor, pot kırıyorsunuz Cazim Bey. Hoşunuza gitti mi bu tabir? Saygı göstermeyen saygı beklemesin!

Misafir Avatar
Kürşat Özhan 7 yıl önce @Zaman Zaman

Önce öz adını, gerçek kimliğini koy ortaya zaman zaman... Ben Cazim Gürbüz'ü 30 yıldır okurum bir potunu, saçmalığını görmedim, hem olsa bile, o düzeltir, kabul eder, özür de diler. Ben ona özür diletmişimdir. Ve siz eleştiri ile saygının farkını bilmiyorsunuz. Ve Cazim Gürbüz'ün kitaplarından da hiç haberiniz yok, olsaydı Atsız'dan en çok alıntının o kitaplarda olduğunu bilirdiniz.

Beğenmedim! (1)
Avatar
Kenan Yavan 7 yıl önce

Ayıptır, günahtır...Her iş bitti de bu mu kaldı? Değerleri aşındırmanın sulandırmanın hizmeti kime? Bütün kuşlar bitti de sıra leyleğe mi geldi?

Misafir Avatar
Kubilay Usta 7 yıl önce @Kenan Yavan

"Değerler" Tanrı ya da yazarın dediği gibi "şeyh" değillerdir, bir ayıplı halleri varsa, denilecek, -ki var-, Vahdettin'e hain demeye dili varmayan ama Hasan Ali Yücel gibi bir efsane Milli Eğitim Bakan'ına demediğini bırakmayan adamın bu durumu elbette tartışmaya açılacaktır.

Beğenmedim! (2)
Avatar
Arif 7 yıl önce

Hadi ordan!

Avatar
Cemil Kuş 7 yıl önce

Atsız Ata, Vahdettin'i hain olarak görmemesine rağmen şu sözleri söylemekten de geri kalmamıştır:
"... İkinci yanlışı İngilizlere sığınmasıdır. Hayatını tehlikede gördüğü için böyle yaptığı muhakkaktır. Hayatı tehlikede olan insanların her çâreye başvurması da tabiîdir. Fakat Osmanoğulları gibi yüzlerce yıldan beri ölümle kaynaşmış ve onu bir sevgili gibi bağrına basmaya alışmış bir hanedanın temsilcisi olarak Sultan Vahideddin'in ölümden korkması kendisine yakışmamıştır. Bununla beraber, bu meseleler,
henüz objektif bir tarih görüşüyle incelenmediği için, bugünlük daha kesin bir hüküm verilemez."

Avatar
İbrahim Birben 7 yıl önce

Atsız, Atatürk karşıtıdır.

Avatar
Kürşat Yurtsever 7 yıl önce

"... aydın olmanın gereği budur." Evet sonuna kadar katılıyorum. Aydın insan bağımsız düşünür ve eleştirdiği kim olursa olsun doğruları ortaya koyar. Sonuna kadar katılıyorum. Eğer doğruları söyleyip yanlışlara susuluyorsa bunun adı "aydın" değil "yandaş" olur ancak. Yandaşlık da ne beyin ne de zeka gerektiren bir şeydir. Dolayısıyla aydın zekasını kullanan, yeni bakış açıları getiren ve insanları at gözlüğünden kurtaran kişidir.
Sırf Türkçü diye (ki bana kalırsa ırkçıdır, ben Türkçü olarak Atatürk'ün görüşlerini benimsiyorum) her fikrini doğrudur demek ne kadar mantıklıdır?
Evet Türkçüler dikkat etsinler, tarikatleşmenin sonu düşünmeden ve sorgulamadan biat etmektir.
Notlar:
-Çuvallamak argoda başaramamak demektir ve ayıp bir tabir değildir.
-Eleştirmek için, eleştireceğimiz kişi kadar iş yapmaya gerek yok. Özal'ı eleştirmek için Cumhurbaşkanı mı olmam gerekiyor veya herhangi bir yazarı eleştirmek için kitap mı yazmam gerekiyor?
-Atatürk hakkında da onaylamayacağımız şeyler söylemiştir. Şimdi ikisi arasında bir tercih mi yapmamız gerekecek? İnsanların (insan diyorum, ilah, peygamber, put vs. değil) hataları olabilir ve bunların söylenmesinden kimse gocunmamalı.