''Anıza doğrudan ekim yöntemi'' tuttu

Toprağa verilen zararı engelleyen ve Türkiye 'de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan "anıza doğrudan ekim yöntemi", Bayburtlu çiftçilerin tarımdaki yeni umudu oldu.

''Anıza doğrudan ekim yöntemi'' tuttu
Bayburt Postası - Toprağa verilen zararı engelleyen ve Türkiye 'de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan "anıza doğrudan ekim yöntemi", Bayburtlu çiftçilerin tarımdaki yeni umudu oldu.

İl genelinde  işlenmeyen yaklaşık 50 bin hektar tarım arazisinin ekonomiye kazandırılması hedeflenen projeyle ilgili açıklama yapan, Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, Bayburt'ta bulunan 131 bin hektar tarım arazisinden 50 bin hektarının işlenmediğini belirterek, ''Anıza doğrudan ekim yöntemi'' ile Bayburt'ta ekilmeyen arazi bırakmayacaklarını söyledi.

Abdulkadir Karabulut beraberinde Ziraat Mühendisi Muammer Araz'la birlikte 2014  sonbahar aylarında ekimi yapılmış olan yaklaşık 5 bin dekar arazide incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemede anıza direk ekilmiş olan parsellerde çıkışların çok iyi olduğu ve bitkilerdeki kardeşlenmenin yüksek oranda gerçekleştiği gördüklerini söyleyen Karabulut, "İlimizde 2014 güz sezonunda uygulamaya konulan işlemesiz tarım yöntemine 2015 yazlık ekimleri ile devam edilmişti. Geleneksel yolla ekilmiş parsellerle arasında hiçbir farkın görülmediği uygulama alanında anıza ekim metodunun gerek enerji, zaman, makine ekipmanda yüzde 60'a varan tasarruf sağladığı ve gerekse çevreyi ve toprağı erozyona karşı koruduğu, anız yangınlarının önüne geçmede önleyici bir faktör olduğu anlaşılmıştır" dedi.

Nadas alanlarının münavebe yoluyla üretime kazandırılacağı göz önüne alındığında bu yöntemin hem çiftçi ekonomisi açısından hem de toprak ve çevre koruma yönünden Bayburt açısından sürdürülebilir ve avantajlarla dolu bir yöntem olduğunu söyleyen Karabulut, "İlimizde bulunan 131 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 20 bin hektarı işlenmemekte, her yıl yaklaşık 30 bin hektar tarım arazisi nadasa bırakılmaktadır. Toplamda yaklaşık 50 bin hektar olan bu arazilerin anıza direk ekim ve münavebe ile üretime kazandırılması amacıyla KUDAKA'nın finansmanıyla bir proje hayata geçirdik. Bayburt'ta bir ilk olan bu uygulama ile özellikle hububat ekim alanlarında, nadasa bırakmadan, çiftçilerimize ekim maliyetini % 50-60 lara varan oranlarda düşmektedir.İlk yıl yaptığımız ekimlerde çok iyi sonuçlar aldık çiftçilerimizde bu konuda yoğun ilgi ve talep göstermeye başladılar. İnşallah ileriki yıllarda Bayburt için ilk olan bu metod artarak devam edecektir. Hem çiftçilerimizin üretim maliyetinin düşmesine hem de nadasa bırakılan ve işlenmeyen arazilerin değerlendirilerek üretime kazandırılmasına vesile olacaktır" diye konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mustafa 9 yıl önce

nane ekimi ...
http://www.dunyabulteni.net/?atype=haber&articleid=155782